Connect with us

ЕНЦИКЛОПЕДИЈА

Mакедонците беа робје, но веќе не се

Published

on

Појавата на Внатрешната организација од Македонија и нејзината се поинтензивна антиегзархиска политика, како и зајакнувањето на српската и грчката пропаганда, влијаело врз политиката на бугарската влада спрема Отоманската империја кон крајот на XIX век. Настојувајќи да добие што повеќе привилегии, берати за владици во Кукушката, Струмичката, Мелничката, Битолската и Дебарската епархија, од есента 1894 година, бугарската влада започнала со комбинирани притисоци врз империјата. Во поголемите градови во Бугарија се организирале митинзи на кои се барало применување на чл. 23 од Берлинскиот договор. Исто така, бугарската влада го шири своето влијание и врз македонските емигрантски друштва од Бугарија и Романија, кои се обединуваат на Конгресот во месец март 1895 година и го формираат „Македонскиот комитет“. Нивната цел е врз основа на истиот член 23 од Берлинскиот договор, со помош на бугарскиот државнополитички и институционален апарат да извојуваат автономија на Македонија и Одринско.

Паралелно со создавањето на МК, под заштита на бугарските власти, во 1895 година биле повикани старите војводи во Македонија, со цел да кренат востание во Македонија. Биле создадени четири покрупни одреди и неколку помали чети, кои вкупно броеле околу 600 лица Меѓутоа освен одредот на Борис Сарафов кој на препад во јули месец го освоил и го држел неколку часа Мелник, другите биле разбиени уште при преминувањето на границата.

Јулското т.н. „Мелничко востание“ имало катастрофални последици за македонскиот народ од Источна Македонија, но за Бугарија имало големо значење. Меѓународниот фактор сфатил дека кога се работи за Македонија, Софија е фактор на кого треба да се смета. Од друга страна пак ова востание ќе му помогне на Фердинанд, да биде признаен од страна на Русија за кнез на Бугарија.

По неуспешното „Мелничко востание“, бугарската влада на чело со Стоилов, за да ги прикрие трагите на замешаноста во мелничките настани, наводно ќе ја откаже подршката на Македонскиот комитет, што ќе доведе до промена на раководството на Вториот македонски конгрес, а организацијата ќе се именува во Врховен Македонски комитет. Меѓутоа за да може да ги контролира македонските емигрантски организации, бугарската влада за претседател на МК ќе го инсталира генералот Данаил Николаев, бугарин по националност и во тесна врска со кнезот Фердинанд.

За македонскиот народ и револуционерното движење, Мелничкото востание кое остави тешки последици по македонскиот народ, ќе преставува едно горко искуство. Револуционерната организација исправена пред туѓите интереси, од самиот почеток ќе земе категорично одбоен став спрема дејноста на Македонскиот комитет.

Advertisement
Радио KISS FM – Македонска Радио Мрежа

Познавајќи го расположението на МРО кон Врховниот комитет, по доаѓањето на чело организацијата, кнежевскиот генерал Николаев започнува интригантна политика на потчинување на Македонската револуционерна организација и претварање на организацијата во инструмент за спроведување на бугарските интересо во Македонија. За таа цел генерал Николаев имал неколку средби со македонските револуционери.

Гоце Делчев со цел да обезбеди доставка на оружје и на други материјали за потребите на македонската револуционерна организација во февруари 1896 година пристигнал во Софија. Во врска со тоа сакал да го испита теренот во таканаречениот „Врховен комитет”, кој од 1895 година дејствува како агентура на бугарскиот двор и на експанзиони-стичката великобугарска политика кон Македонија. Гоце Делчев барал да се состане со кнежевскиот генерал Данаил Николаев, заради усогласување на акцијата околу доставката на оружје но под определени услови. Средбата има дипломатско-протоколарен карактер.

Разговорите од нивната средба ги изнесува Крум Христов (објавени во 1955 година во Софија), а во дијалошка форма се објавени во првиот том од „Документи за борбата на македонскиот народ за самостојност и за национална држава“

Февруари 1896 година

„За да обезбеди достава на оружје и други материјали за потребите на македонската револуционерна организација, Гоце Делчев во февруари 1896 година пристигнал во Софија. Сакал да го испита теренот во т.н. ,Врховен комитет’ кој од 1895 година дејствува како агентура на бугарскиот двор и на експанзионистичката великобугарска политика кон Македонија. За претстедател на комитетот бил поставен кнежевскиот генерал Данаил Николаев“, пишува во „Документи за борбата на македонскиот народ за самостојност и за национална држава“, издание на Факултетот за филозофско-историски науки при Универзитетот „Кирил и Методиј“ – Скопје, издадена во 1981 година.

Гоце Делчев барал да се состане со Николаев заради усогласување на акцијата околу доставката на оружје, но под определени услови. Средбата имала дипломатско-протоколарен карактер. Разговорите од нивната средба ги изнесува Крум Христов (објавени во 1955 година во Софија), а во дијалошка форма се објавени во првиот том од „Документи за борбата на македонскиот народ за самостојност и за национална држава“. Во продолжение интегрално го пренесуваме дијалогот.

Advertisement
Радио KISS FM – Македонска Радио Мрежа

Генерал Николаев: Значи, вие, младичок, сметате дека македонското население е способно да се бори, да подигне револуција? Детски работи прикажувате, вие, момак! Тоа е ропско население. Вашите планови јас не можам да ги прифатам, ниту сакам да ги слушам. Каква организација Вие сметате да создавате таму? Револуционерна? Внатрешна? Македонска? Глупости! Глупости! Глупости! Има само една организација – тоа е Врховниот комитет. Јас Ви гарантирам дека ќе му дојде времето, ќе поведам 20-30 илјади резервни војници. Со мене се офицерите. И тогаш ќе подигнеме востание во Македонија и ќе ја ослободиме. А со селани, со селани ништо сериозно не може да се направи. Тие се робје…

Гоце Делчев: Беа робје, господине генерале, но веќе не се. Значи Вие откажувате каква и да е работа внатре? Според Вас…

Генерал Николаев: Не, не откажувам при извесни услови. Внатрешната работа е неопходна за нас, за Врховниот комитет. Преку неа ние ги заплашуваме политичарите во Бугарија и дипломатите во туѓина, секогаш кога ќе стане потреба. Затоа можеме да ви дадеме помош, но при услов: ќе нè слушате и надвор од Турско нема да преземате ништо. Целокупната политика ќе ни ја оставите нам. А што се однесува до вашата работа внатре, ние ќе ви кажеме кога, каде и што ќе правите. Освен тоа кога треба да се подигне востание во Македонија, ќе решиме ние. Освен тоа… ние…

Гоце Делчев: Тоа нема да биде господине генерале. Вие, како што разбирам, – тоа е Врховниот комитет и уште некој… Не ние, ние не сме согласни со тоа, што го мислите Вие за Македонија. Ние, знаете кои сме ние: селаните, македонското население, народот. Ние не можеме да правиме политика, ниту пак ќе дозволиме на други да прават политика со Македонија. Нашата борба, тоа е за нас живот или смрт. Ние нема да дозволиме други да решаваат дали да живееме или да умреме и кога. Кога ќе се подига востание, ќе реши народот. Нема да оставиме да ни командувате од овдека, за да нè внесет, како што се обидовте лани, во игра на востание (се мисли на т.н. „Горноџумајско востание“). Сега една таква авантура може да биде страшна и крвава, зашто населението, народот е повеќе возбуден и делумно вооружен. Тој може да се предаде на измамата, а тоа ќе чини реки од крв и планини од трупови. Ние нема тоа да го дозволиме. Не, крвта на народот е скапа и не сакаме трупови, туку сакаме ослободување, а живиот народ сака да живее и да расте. Гледам дека Вие не ги познавате условите во Македонија и затоа кажете им на сите, кажете им да не се мешаат и да ја остават Внатрешната револуционерна организација да организира, да раководи, да решава. Ние сметаме дека од Вас – од комитететот и од емиграцијата можеме да добиеме братска помош. Но знајте, ние не бараме покровители, а уште помалку господари.

Генерал Николаев: Како смеете! Вие не знаете ништо за меѓународната ситуација! Јас имам писма од туѓина. Ние ќе решиме кога е моментот да се дејствува. Дали разбирате? Ние ќе го имаме врховниот збор, а ако сметате да ни пречите – а ако ни пречите, ќе ве парализираме.

Advertisement
Радио KISS FM – Македонска Радио Мрежа

Гоце Делчев: Повелете – или вие нас ќе нè парализирате, или ние вас.

Извадок од „Гоце Делчев“ од Крум Христов, Софија, Издаваштво на Националниот совет на домашниот фронт, 1955 година.

Continue Reading
Advertisement Радио KISS FM – Македонска Радио Мрежа

Advertisement
Вести7 hours ago

Предлог мерки на ССМ: Доследна примена на одредбите од колективни договори за усогласување на плати, проширување на антикризни мерки

Вести7 hours ago

„Не се плашете браќа и сестри Македонци“: Бугарски професор се извини за сите жртви за време на фашистичкиот период

Вести7 hours ago

Две лица од кичевско каснати од куче скитник

НА ДЕНЕШЕН ДЕН7 hours ago

КАЛЕНДАР НА МПЦ: Денеска е Св. пророк Јона

НА ДЕНЕШЕН ДЕН7 hours ago

ДЕНЕСКА Е СВ. ПРОРОК ЈОНА: Тој бил синот на вдовицата во Сарепта Сидонска, кого пророкот Илија го воскреснал од мртвите

НА ДЕНЕШЕН ДЕН7 hours ago

БУГАРСКИ АКАДЕМИК ВО 1922: Повеќе од сигурно е дека „изворните“ прави Бугари никогаш не стапнале со нога во Македонија

Вести10 hours ago

Заседава економскиот совет на Владата – Каква помош ќе добијат фирмите и граѓаните?

Вести15 hours ago

Приведени двајца крадци од Пробиштип

Вести15 hours ago

Апсење денеска на Илинденска: Полицијата приведе 56 годишник, еве за што се работи

Вести15 hours ago

Алкалоид и Црвен Крст Заедно можеме повеќе

НА ДЕНЕШЕН ДЕН1 week ago

АВСТРАЛИСКИ ДОКУМЕНТИ ОД 1938: Наци-фашистичкиот режим на Метаксас во Грција систематски ги прогонува тамошните Македонци

ЕНЦИКЛОПЕДИЈА2 weeks ago

НАД 80% ОД АВТОРИТЕ НА Т.Н. „СТАРОГРЧКА МИТОЛОГИЈА“ НЕ БИЛЕ ХЕЛЕНИ!

Занимливости4 weeks ago

Скандал : Се појави снимка од тепачка на свадба во која и младоженецот учествувал

Вести4 weeks ago

11-годишно момче од Скопје почина на КАРИЛ, не го преживеа ударот од пречка од гол на екскурзија

ЛЕГЕНДИ4 weeks ago

Антон Лазов Јанев (1855 –1953)

НА ДЕНЕШЕН ДЕН4 weeks ago

ОТЕЦ ПЕТРЕСКИ: Денешниот пост е на масло, обичајот да не се јаде црвена храна нема верска основа!

ЕНЦИКЛОПЕДИЈА2 weeks ago

Карта од Македонија која се криеше од јавноста

НА ДЕНЕШЕН ДЕН4 weeks ago

ГРУЕВСКИ НА ГОДИШНИНА ОД СМРТТА НА ЌОСЕТО: Без него ни ВМРО, ни Гоце и Даме ќе беа тоа што биле!

НА ДЕНЕШЕН ДЕН2 weeks ago

МАКЕДОНСКИ ЛЕГЕНДИ: Никој како Никола Бадев не го долови вистинскиот дух и мелос на македонската изворна народна песна

Лајфстајл3 weeks ago

Што откри експерт за говор на телото откако ја анализира кралската четворка?

НА ДЕНЕШЕН ДЕН5 months ago

НА ДЕНЕШЕН ДЕН: Oд предавство во Могила загинаа војводите Цветков и Дедо Андреја со 14 комити во бој со 300 души аскер

Вести5 months ago

КОВАЧКИ: Ковачевски и СДСМ да кажат дали знаеле и дали учествувале на средбите на Талат Џафери со лица кои се ризик за безбедноста

Вести5 months ago

Мицкоски: ВМРО-ДПМНЕ нема да поддржи отворање на Уставот

ХРОНОЛОГИЈА5 months ago

РАЃАЊЕ НА МАКЕДОНСКАТА НАЦИЈА ЕП 04

НА ДЕНЕШЕН ДЕН5 months ago

Денеска е Велигден

НА ДЕНЕШЕН ДЕН6 months ago

Свети Георгиј Исповедник

ХРОНОЛОГИЈА6 months ago

РАЃАЊЕ НА МАКЕДОНСКАТА НАЦИЈА ЕП 03

НА ДЕНЕШЕН ДЕН6 months ago

ВОЗБУДЛИВА ПРИКАЗНА ЗА МОШТИТЕ: Ова е вториот гроб на светиот Лазар во Ларнака на Кипар

Лајфстајл6 months ago

Концертен рекорд на Ацо Пејовиќ во СКОПЈЕ: Над 12.000 луѓе наизуст пееле, публиката „во транс“ на песните од Тома!

Вести6 months ago

ЗГРОЗЕН СУМ ОД ОВАА ДРЖАВА И СУДСТВО – се огласи таткото на загинатата Викторија, мајката се гушеше во солзи!

Историја

ЛЕГЕНДИ3 days ago

Ламбо Василев

Ламбо Василев (1876 – ?) е македонски револуционер, член на Македонската револуционерна организација. По професија бил столар. Во 1902 година...

ЛЕГЕНДИ5 days ago

Димитар Мирчев (1865 – 1938)

Димитар Мирчев (23. X 1865 – 13. VI 1938) е македонски деец и револуционер,  член на ЦК на ТМОРО. Познат...

ЕНЦИКЛОПЕДИЈА2 weeks ago

Карта од Македонија која се криеше од јавноста

Вистината за Македонија една и единствена , кога немало Грци , Бугари , Срби и Албанци како најстара нација 10.000...

ЕНЦИКЛОПЕДИЈА2 weeks ago

НАД 80% ОД АВТОРИТЕ НА Т.Н. „СТАРОГРЧКА МИТОЛОГИЈА“ НЕ БИЛЕ ХЕЛЕНИ!

Деновиве на Youtube се поставени четвртата и петтата епизода од  документарната серија во пет епизоди под наслов „ПОТОМЦИТЕ НА АЛЕКСАНДАР...

ЕНЦИКЛОПЕДИЈА2 weeks ago

Руски летопис од седмиот век: Ние русите сме потомци на античките македонци и го зборуваме нивниот јазик

Додека македонско-бугарската мешовита комисија за образовни и историски прашања работи на “пеглање” на ставовите в двете држави по однос на...

ЛЕГЕНДИ2 weeks ago

Благој Шамбевски загина за Македонија. Слава му!

Благоја Шамбевски почина на 1 Август 1974 година. Македонскиот народ во својата борба за национално ослободување и обединување на неговата...

ЛЕГЕНДИ4 weeks ago

Антон Лазов Јанев (1855 –1953)

Антон Лазов Јанев (25. XII. 1855 – 10. IX. 1953) е македонски револуционер, деец на ТМОРО/ВМОРО. Познат како Андон Ќосето...

ЛЕГЕНДИ4 weeks ago

Димитар Арнаудов (1874 – 1938)

Димитар Арнаудов (1874 – 1938) е македонски револуционер и политичар, член на Македонската револуционерна организација и ВМРО (обединета), познат под...

ЛЕГЕНДИ4 weeks ago

ЛАЗО ФИЛИПОВ – ЛАВСКИ

Македонецот кој на 8 септември 1941, прв убива бугарски фашист во Вардарскиот дел на Македонија Голем е бројот на Македонци...

ЕНЦИКЛОПЕДИЈА1 month ago

Димитар Џундев, генетичар: Можете да ја смените историјата, но не и гените!

Со генотипизирање кое наскоро ќе го објавиме успеавме да докажеме дали нашите предци биле Словени или антички Македонци.   Можете...