СВ. ЃОРЃИ КРАТОВСКИ: На 18 години во Софија бил мачен и запален затоа што си ја сакал христијанската вера

Свети Ѓорѓи Кратовски е заштитник на градот Кратово, со силен култ не само во Кратовско туку и на многу поширок…

СВ. СВЕШТЕНОМАЧЕНИК ХАРАЛАМПИЈ: Светец кој ја држи чумата во синџири – Чуминден

Празникот на светиот свештеномаченик Харалампиј народот го вика и Чуминден, зашто овој светец од христијанскиот календар е поврзан со болестите…

ДЕНЕСКА Е ЗАДУШНИЦА: Ден за спомен на починатите и посета на нивните почивалишта

Православните христијани денеска ја одбележуваат Задушница во знак на сеќавање на починатите. Оваа Задушница секогаш се паѓа в сабота пред…

ЦРКОВЕН СПОР: РПЦ е против вклучување на Вартоломеј како олеснувач меѓу СПЦ и МПЦ

Претседателот на Одделението за надворешни врски на Московската патријаршија, митрополитот Иларион Алфејев смета дека прашањето за канонскиот статус на Македонската…

КАЛЕНДАР НА МПЦ: Денеска е Преподобен Партениј Лампсакиски, на кого Бог му дарил моќ со молитва да исцелува 

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 7 февруари. Денеска е Преподобен Партениј Лампсакиски. Се родил во Мелитопол. Во…

Бугарскиот патријарх Неофит: Православните браќа во Македонија може да сметаат на поддршката на БПЦ

Бугарскиот патријарх Неофит денеска упати порака до, како што рече православните браќа во Македонија, нагласувајќи дека тие може да сметаат…

КАЛЕНДАР НА МПЦ: Денеска е Св. маченица Агатија која во затвор го предала духот на Бога

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 5 февруари. Денеска е Св. маченица Агатија. Агатија потекнуваше од градот Палермо,…

КАЛЕНДАР НА МПЦ: Денеска е Преподобен Исидор Пелусиот, еден од големите пустиножители

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 4 февруари. Денеска е Преподобен Исидор Пелусиот. Уште од раните векови во…

КАЛЕНДАР НА МПЦ: Денеска е Св. Симеон Богопримец и св. пророчица Ана

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 3 февруари. Денеска е Св. Симеон Богопримец и св. пророчица Ана. Црквата…

ОТЕЦ ИВИЦА: Можно ли во ваков свет и во ова време да се живее како христијанин?

МОЖНО ЛИ Е ВО ВАКОВ СВЕТ И ВО ВАКВО матно и збунувачко ВРЕМЕ ДА СЕ ЖИВЕЕ КАКО ХРИСТИЈАНИН? 1. Ние,…