КАЛЕНДАР НА МПЦ: Денеска се слават св. Јаков Исповедник, св. Тома и преподобните Кирил и Серапион

Денеска е 3 април, односно 21 март по стар стил. Според Православниот календар на Македонската православна црква денеска се слават:…

За Велигден во Грција: Литургиите без верници и зад затворени врати

Свечените литургии за време на неделата пред Велигден, во црквите ќе се одржат скромно, без мегафони и без биење на…

КАЛЕНДАР НА МПЦ: Денеска е Св. м-ци Хрисант и Дарија, кои и во брак животoт го посветија на Бога

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 19 март. Денеска е Св. маченици Хрисант и Дарија. Хрисант потекнуваше од…

КАЛЕНДАР НА МПЦ: Денеска е св. Кирил архиепископ Ерусалимски и св. Анин Чудотворец

Свети Кирил е роден во Ерусалим во времето на Константин Велики, а умрел во времето на Теодосиј Велики (315 г.…

КАЛЕНДАР НА МПЦ: Денеска е Преподобен Алексиј човек Божји, добродетел кој не сакал почести

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 17 март. Денеска е Преподобен Алексиј човек Божји. Овој светител потекнуваше од…

БЛАГОСЛОВ ОД Г. АГАТАНГЕЛ: Од здравствени причини телесно сум отсутен од храмовите, но со срцето и мислите сум постојано со сите вас

† А Г А Т А Н Г Е Л ПО МИЛОСТА БОЖЈА МИТРОПОЛИТ ПОВАРДАРСКИ, НА СВЕШТЕНОСЛУЖИТЕЛИТЕ, МОНАШТВОТО И ВЕРНИТЕ…

Папата ги повика христијаните во светот да се молат за болните

Поглаварот на Римокатоличката црква, папата Франциск денеска ги повика христијаните во целиот свет заедно да се молат за болните од…

КАЛЕНДАР НА МПЦ: Денеска е Преподобен Бенедикт Нурсиски, кој избегал од распуштениот живот во Рим и започнал монашки живот

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 14 март. Денеска е Преподобен Бенедикт Нурсиски. На Запад монаштвото се развило…

КАЛЕНДАР НА МПЦ: Денеска е Пренос на моштите на св. Никифор во црквата Св. Апостоли

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 13 март. Денеска е Пренос на моштите на св. Никифор. Свети Никифор…

КАЛЕНДАР НА МПЦ: Денеска е Преподобен Теофан Исповедник, кој живееле честито среде дворската суета на императорот

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 12 март. Денеска е Преподобен Теофан Исповедник. Теофан се родил во осмиот…