Бојка Дудрова-Ковачева, внука на Славчо Ковачев: Го убија пред ќерките во Софија зашто пишуваше – „Македонец, македонски народ, македонска душа, македонска интелигенција…!“

– Македонец, македонски народ, македонска националност, македонска душа, македонска свест, македонски борец, македонска интелегенција, македонска земја – напишал меѓудругото доктор…

НА ДЕНЕШЕН ДЕН: Во демирхисарско Смилево почна Конгресот на ВМРО на кој е одлучено за дигање на македонското Илинденско востание

Поради напаѓањето на патничките, железничките, телеграфските и поштенските врски, била испратена декларација до Големите сили нивни граѓани да не патуваат…

САМОЖРТВА ЗА МАКЕДОНИЈА ВО СОЛУН: Гемиџијата Орце Поп Јорданов жив не се предаде, се самоуби откако ги потроши бомбите

Се осигурав на 10.000 франци, која сума по мојата смрт ќе ти биде испалтена, сакам и со мојата смрт да…

НА ДЕНЕШЕН ДЕН: Пред 122 години починал Дедо Иљо Царот Малешевски, борец за слобода на Македонија, но и во битки за Србија, Бугарија и Русија

Ајде, ред се редат, мале, ајде ред се редат, кочански сејмени… Така почнува народната песна испеана за Царот Малешевски, Илија…

НА ДЕНЕШЕН ДЕН: Од Солун низ Европа и светот одекна динамитот на Гемиџиите и Солунските атентати, за неправдата кон Македонија

Почнувајќи на денешен ден 28 април, во Солун, група македонски интелектуалци, формирана со цел со динамит да се предизвика интервенција…

НА ДЕНЕШЕН ДЕН: Од предавство, на 28 години, за слобода на Македонија загина Никола Карев, претседателот на Крушевската Република

Предавство во смрт го однесе претседателот на Крушевската Република, Никола Карев, кој на денешен ден пред 115 години во нерамноправна…

НА ДЕНЕШЕН ДЕН: Во Тресонче во 1773-та е родена Сирма Војвода, македонски симбол за жена борец

На 22 април 1773 година во дебарското село Тресонче е родена Сирма Војвода, ќерка на Анѓа и зографот Петре Врлески.…

НА ДЕНЕШЕН ДЕН: Царево Село пред 70 години стана  Делчево

Василево, Султанија, Царево село. Ова се трите имиња на градот кој на денешен ден 23 април пред 70 години, во…

НА ДЕНЕШЕН ДЕН: Почесен плотун од турскиот аскер за јуначката смрт на војводата Христо Узунов и 11 комити во драмата во Цер во 1905-та  

На 24 април 1905 година во демирхисарското село Цер, во борба против турскиот аскер загина охридскиот војвода Христо Узунов. Всушност…