Заев, закланите и распорени „Бугари“ од Загоричани во 1905, како ќе ги запише твојата Комисија што преговара со Грците?

  (Текстот го објавив по повод 100-годишнината од масакрот. После објавувањето, ми се јавија луѓе кои потекнуваат од Загоричани, а…

НА ДЕНЕШЕН ДЕН: Во Виена е издаден Мајскиот манифест на ВМРО (обединета) за обединување на раскинатите делови на Македонија

На денешен ден, 6 мај 1924 година во Виена, ВМРО (об.) издала Манифест кон македонскиот народ, кон организираното револуционерно население…

Турски документи од пописот во „Монастир“ во 15 и 16 век: Битола била не поголема од село, Каракачанов нека ги најде Бугарите

Како што се гледа од документите објавени во книгата чија нсловна подоле ја објавуваме, Битола во 1468 година имала 470…

ХРВАТСКИОТ ВЕСНИК „ПУЧКИ ПРИЈАТЕЛ“, 10 ЈАНУАРИ 1908: Македонците не сакаат да се приклучат ни кон Бугарија, ни кон Грција. ни кон Србија!

Дарко ЈАНЕВСКИ Факсимил од весникот сподели Бобан Наумовски на ФБ. Во текстот, како што можете да забележите, се вели: „Македонија…

НА ДЕНЕШЕН ДЕН: Во 1993-та е прогласен Денот на македонската полиција во чест на 7 мај 1903-та и Смилевскиот конгрес на ТМОРО

Со одлука на Владата на Република Македонија од 20 април 1993 година, 7 Мај е востановен како Ден на македонската…

ГРУЕВСКИ (3): Аргументи во одбрана на Македонците и македонската национална кауза!

Никола ГРУЕВСКИ Деновиве уште еднаш ни ја сервираа старата теза дека во Бугарија комунистите правеле „присилна македонизација“ и затоа имало…

ШИШМАНОВ, БУГАРСКИ МИНИСТЕР ЗА ОБРАЗОВАНИЕ, 1903 Г: Македонија ќе биде независна и Македонците ќе останат Македонци! Ако Европа го мисли спротивното, таа греши!

Подготвил: Дарко ЈАНЕВСКИ Францускиот публицист, книжевник и новинар Гастон Рутие, есента 1903 година, веднаш по Илинденското востание ја посетил Македонија.…

БУГАРСКИОТ КНЕЗ ФЕРДИНАНД, 1896 Г: Во Македонија зборуваат јазик подеднакво далечен од бугарскиот и српскиот… кој е посебен јазик!

Подготвил: Дарко ЈАНЕВСКИ Во 1896 година, по меѓународното признавање на Фердинанд за кнез на Бугарија (Фердинанд Саксобурготски, кнез на Бугарија…

УБИСТВОТО ВО БАНИЦА: Гоце сметал дека е предаден од Софија, лондонски Тајмс пишува за „грчки шпион“

Според сведоштвото од 1934 година на Стар Илинденец (псевдоним) откриено своевремено од д-р Михајло Миновски, Гоце Делчев, непосредно пред да…

Бојка Дудрова-Ковачева, внука на Славчо Ковачев: Го убија пред ќерките во Софија зашто пишуваше – „Македонец, македонски народ, македонска душа, македонска интелигенција…!“

– Македонец, македонски народ, македонска националност, македонска душа, македонска свест, македонски борец, македонска интелегенција, македонска земја – напишал меѓудругото доктор…