Димитрија I Полиоркет

Димитрија I Полиоркет (336-283) македонски војсководец и син на Антигон Монофталм, кој под силно влијание на татко си не добива можност…

Антигон II Гонат

Антогон II Гонат (318-239 п.н.е.) — крал на Македонија од династијата Антигониди кој владеел од 227 до 274 п.н.е. и 272 до 239 п.н.е. Се прочул по своите успеси…

Кралот Пи

Пир (Pyrrhus) [околу 318-272 год. п.н.е], македонски крал од Дијадосите кој првично е поставен од татка си да владее со…

Аероп I (602 п.н.е.–576 п.н.е)

Аероп I бил крал на Македонија од династијата на Аргеадите, син на Филип I, правнукот на Пердика I, четвртиот крал…

Алкет I (576п.н.е – 547 п.н.е)

Алкет I (576п.н.е – 547 п.н.е) бил македонски крал. Живел во VI век п.н.е. и бил петти во династијата Аргеади.…

Даме Груев (1871 – 1906)

Дамјан Јованов Груев – Даме (с. Смилево, Битолско, 19. I 1871 – врв Петлец, кај с. Русиново Малешевско, 23. XII…

Беласичка битка

Битка на Беласица (Битка кај Клуч) — воен судир што се случил на 29 јули 1014 г. помеѓу војските на…

Населување на Албанците во Македонија

Многу често од албански историчари и политичари слушаме дека албанците биле автохтон народ во Македонија, НO, тоа воопшто не е…

Битка на Ножот

Битка на Ножот — најголемата и најкрвавата битка водена на Македонската револуционерна организација во периодот по Илинденското востание. Битката се…

Битка кај Готен

Десетина чети со речиси 300 комити и значително помногуброен аскер се судриле во Малеш во големата битка од април 1903…