Кумановско востание

Кумановско востание во 1878 година го кренаа македонските доброволци од српската војска во Српско – турската војна во 1876 година,…

Илинденско востание

Илинденското востание било востание на македонскиот народ против османлиската власт. Конгресот на Македонската револуционерна организација, одржан во Солун, донел одлука…

Отоманска Македонија

И покрај многуте буни и краткотрајните окупации на српската и бугарската империја во XIII и XIV век, Македонија останала во…

КРУШЕВСКА РЕПУБЛИКА 02-08-1903 – 12-08-1903

Во приквечерината на востанието, кручевските востаници се собрале во Беринската корија, чекајќи ја во секој момент наредбата за да го…

Како се преговарало во Букурешт за Поделбата на Македонија во 1913 г.

Во 1913 г. во Букурешт се преговараше за Македонија. Навистина, името Македонија не се ни споменува, но во суштина, се…

АНТИДЕМОКРАТСКИОТ БУКУРЕШКИ ДОГОВОР

Факсимил од првата страница на АНТИДЕМОКРАТСКИОТ БУКУРЕШКИ ДОГОВОР На 9 август 1913 година, Букурешката конференција на својата пленарна седница го…

Букурешки договор

Нивните Величества: Кралот на Романија, Кралот на Грците, Кралот на Црна Гора и Кралот на Србија од една и Неговото…

Лондонски договор (1913)

Со Лондонскиот мировен договор, потпишан на 30 мај 1913 година, завршила Првата балканска војна (1912-1913), но поради незадоволството помеѓу балканските сојузници од…

Берлинскиот договор

На 3 март 1878 година, со мирот склучен во Сан Стефано, заврши Руско-турската војна. Русија победата се обиде да ја…

Историска фотографија: Ќосето му суди на предавник кој го предал Гоце Делчев

Историската фотографија покажува како Андон Ќосето присуствува на судење на осомничен за предавство на војводата Гоце Делчев, чиј близок соработник…