Архиепископ Охридски и Македонски Г.Г. Михаил

МИХАИЛ, архиепископ (Методи Гогов) (Ново Село, Штип, 20. V . 1912 – Скопје, 6. VII  1999). – архиепископ, четврти по…

Архиепископ Охридски и Македонски г.г. Гаврил

ГАВРИЛ (световно име Ѓорѓи Милошев) (Скопје, 7. IV 1912 – Скопје, 4. III 1996) – архиепископ, трет по ред поглавар…

Архиепископ Охридски и Македонски г.г. Ангелариј

АНГЕЛАРИЈ (Цветко Крстески) (с. Долнени, Прилепско, 25 III / 7. IV. 1911 – Дреновска Клисура, 15 VI. 1986) – архиепископ, втор…

Архиепископ Охритски и Македонски г.г.Доситеј

Димитар Стојковски ,  (Маврово, 7. XII 1906 – Скопје, 20. V 1981) – е прв поглавар на возобновената Охридска архиепископија –…

Теодосиј Гологанов

Теодосиј Гологанов (Скопски митрополит) е македонски национален деец, и поборник за обновување на Охридската архиепископија и создавање на македонска национална…

Димитар Хоматијан (1216- 1234)

Димитар Хоматијан (1216- 1234) бил свештеник и охридски архиепископ најверојатно во периодот од 1216 до 1234 година. Тој бил архиепископ…

Јован V Каматир (1183 – 1216)

Јован V Каматир бил свештеник и охридски архиепископ најверојатно во периодот од 1183 до 1216 година. Тој бил архиепископ на…

Константин I (1160-1170)

Константин I (1160 – охридски архиепископ) бил свештеник и охридски архиепископ најверојатно во периодот од 1160 до 1170 година. Тој…

Јован IV Комнин (1143-1160)

Јован IV Комнин (1143-1160) бил византиски свештеник и охридски архиепископ во периодот од 1143 до 1157 година. Тој бил архиепископ…

Михаил Максим (1120 – 1143)

Михаил Максим (1120 – 1143) бил византиски свештеник и охридски архиепископ во периодот од 1120 до 1143 година. Тој бил…