Антипатар II ( 296-294 )

Антипатар II ( 296-294 ) бил син на Касандар. Владеел како крал на Македонија од 297 п.н.е. со 294 п.н.е. заедно со неговиот брат Александар V. Подоцна тој го…

Александар V (296-294)

Александар V (умрел 294 п.н.е.) бил син на Касандар кој заедно со неговиот брат Антипатар II владеел како крал на Македонија од 297 п.н.е. до 294 п.н.е.. Подоцна брат му го…

Филип IV Македонски (297-296)

Филип IV Македонски  (297-296)  бил син на Касандар. Го наследил такта си, но владеел само накратко пред неговата смрт.

Касандар (350 – 297)

Касандар (~ 350 – 297 п.н.е.) — крал на Македонија (305 – 297 п.н.е.), бил најстариот син на Антипатар, и основач на краткотрајната династија Антипатриди. Познат е како основач на градот Солун, кој…

Полиперхон (394–303)

Полиперхон (394–303 п.н.е.) — македонски генерал кој служел војската на Филип II и Александар Македонски, придружувајќи го Александар во неговите воени походи. По враќањето во Вавилон, Полиперхон бил…

Александар IV

Александар IV (323 п.н.е. – 309 п.н.е.) — крал на Македонија, господар на Азија, фараон на Египет и шаханшах на Персија. Бил син на Александар III Македонски и бактриската принцеза Роксана. Бидејќи Роксана била бремена…

Филип III Аридеј (359 – 317)

Филип III Аридеј (359 – 25 декември 317 ) — крал на Македонија (од 10 јуни 323 п.н.е. до 25 декември 317 п.н.е.), син на Филип II Македонски од Филина од Лариса, тесалиска танчерка, и полубрат…

Антипатар (397 – 319 )

Антипатар (397 – 319 ) — македонски војсководец и приврзаник на кралевите Филип и Александар Македонски. Во 320 п.н.е. станал намесник на целото Александрова империја. Сè до 342 п.н.е. не постои документација за Антипатровата…

Аминта IV ( 359-356 п.н.е )

Аминта IV ( 359-356 п.н.е ) бил крал по титула на Кралството Македонија и член на династијата Аргеади. Аминта бил син…

Пердика III

Пердика бил владетел на Македонија од 365 до 356 п.н.е, наследувајќи го својот брат Александар ВТОРИ. Пердика бил син на…