Андон Стојанов Тошев (1867 – 1931)

Андон Стојанов Тошев (Ерџелија, Светиниколско, 20 јуни 1867 – Ќустендил, Бугарија, 15 април 1931) познат како Доне Тошев или Дончо…

Методи Патчев (1875 – 1902)

Методи Патчев (Охрид, 20. V 1875 – Кадино Село, Прилепско, 7. IV 1902) – бил македонски учител, револуционер и војвода…

Арсени Јовков (1882 – 1924)

Арсени Јовков Арсени Јовков (25. III 1882 – 14. IX 1924) е македонски поет и публицист, општественик, револуционер, учесник во…

Лазар Поп-Трајков

Лазар Поп Трајков (10 април 1878 – 11/12 октомври 1903) — македонски револуционер и писател, раководител и војвода на Македонската…

Александар Турунџев (1872 – 1905)

Александар Турунџев (1872 – 30 август 1905) — македонски револуционер, учесник во македонското револуционерно движење, член и војвода на Македонската…

Питу Гули (1865-1903)

Роден е во 1865 година во Крушево, во нерамноправна, но херојска борба, на 13 август 1903 година, бранејќи го Крушево…

Даме Груев (1871 – 1906)

Дамјан Јованов Груев – Даме (с. Смилево, Битолско, 19. I 1871 – врв Петлец, кај с. Русиново Малешевско, 23. XII…

Ѓорѓи Јаковов Зографски (1871-1945)

Ја поминав 60-тата но сеуште работам и ќе работам додека можам, зашто во својата работа наоѓам егзистенција за живот и…

Христо Узунов ( 1878 – 1905 )

– Маките на татковината се повеќе од сите страданија на секоја наша мајка. И јас – без ни најмалку да…

Митре Панџаров – Влаот (1873 – 1907)

Митре Панџаров – Влаот (1873 – 1907) е македонски револуционер, член и војвода на Македонската Револуцонерна Организација. Познат е под името…