(фото) НА ДЕНЕШЕН ДЕН: Последната акција на македонскиот апостол Гоце Делчев за слобода на Македонија, кај реката Ангиста во Серско

Последната акција на македонскиот револуционер и идеолог Гоце Делчев се случила на денешен ден, 19 март 1903 година во Егејска…

НА ДЕНЕШЕН ДЕН: Пред 148 години во Кукуш е роден македонскиот апостол Гоце Делчев

Македонците денеска одбележуваат 148 години од раѓањето на великанот на македонското револуционерно движење, Гоце Делчев, кој ослободувањето на Македонија го…

НА ДЕНЕШЕН ДЕН: Во Сан Стефано е склучен мировен договор по Руско-турската војна со кој Русија на Бугарија и ја подарува Македонија

На денешен ден, 3 март 1878 година, по завршувањето на Руско-турската војна (1877-1878), во гратчето Сан Стефано, кај Цариград, бил…

НА ДЕНЕШЕН ДЕН: Војводата Сава Михајлов – Савата, откако снемал муниција, испил отров за да не падне жив во рацете на турскиот аскер 

На денешен ден, 1 март, во 1905 година во близина на гевгелиското село Смол, во борба против турската војска загинал…

НА ДЕНЕШЕН ДЕН: Војводата Петар Христов – Германчето се самоубил во безизлезна борба против турскиот аскер во Егејска Македонија

На денешен ден, 28 февруари, во 1908 година во Преспа, во Егејска Македонија, во борба против турската војска, во една…

НА ДЕНЕШЕН ДЕН: Во авионска несреќа загина македонскиот претседател Борис Трајковски

Пред 16 години, на 26 февруари 2004 година, претседателот Борис Трајковски, шест члена делегација и двајца пилоти загинаа при урнување…

Четириесет фотографии од Охрид од 1913 година кои досега не сте ги виделе

Објавено од Гокхан Каратаг: Една година откако Турција го изгуби Охрид – 1913 година  

НА ДЕНЕШЕН ДЕН: Пред 76 г. во Охрид починал војводата Кирил Прличев, син на Григор Прличев и пронаоѓач на моштите на Св. Климент Охридски

На денешен ден во 1944 година во Охрид починал Кирил Прличев, деец на ВМРО и журналист, син на македонскиот поет…

ИСТРАЖУВАЊЕ НА ЈАНЕВСКИ И ПОП ЃОРЧЕВ ЗА 7 ЈАНУАРИ 1945: Како војниците на Калето се намерно подбуцнати, зошто Шашиќ побудалел, што довело до стрелањата во Штип и Велес?

Ова е дел од истражувањето што своевремено го направивме со Борис поп Ѓорчев кој почина во 2016 г., чиј татко…

НА ДЕНЕШЕН ДЕН: Во 1862 година во Цариград починал Константин Миладинов, македонски поет и собирач на македонски фолклор

На 18 јануари 1862 година во Цариград, во полициската болница, умрел Константин Миладинов, македонски поет, собирач на македонски народни песни…