Лазар Поп-Трајков

Лазар Поп Трајков (10 април 1878 – 11/12 октомври 1903) — македонски револуционер и писател, раководител и војвода на Македонската…

НА ДЕНЕШЕН ДЕН: Пред 76 г. во Охрид починал војводата Кирил Прличев, син на Григор Прличев и пронаоѓач на моштите на Св. Климент Охридски

На денешен ден во 1944 година во Охрид починал Кирил Прличев, деец на ВМРО и журналист, син на македонскиот поет…

ИСТРАЖУВАЊЕ НА ЈАНЕВСКИ И ПОП ЃОРЧЕВ ЗА 7 ЈАНУАРИ 1945: Како војниците на Калето се намерно подбуцнати, зошто Шашиќ побудалел, што довело до стрелањата во Штип и Велес?

Ова е дел од истражувањето што своевремено го направивме со Борис поп Ѓорчев кој почина во 2016 г., чиј татко…

НА ДЕНЕШЕН ДЕН: Во 1862 година во Цариград починал Константин Миладинов, македонски поет и собирач на македонски фолклор

На 18 јануари 1862 година во Цариград, во полициската болница, умрел Константин Миладинов, македонски поет, собирач на македонски народни песни…

НА ДЕНЕШЕН ДЕН: Во Охрид починал Григор Прличев, еден од темелните македонски писатели на 19 век, кој бил наречен втор Хомер

На денешен ден во 1893 година во Охрид починал Григор Прличев, еден од темелните македонски писатели од 19 век. Меѓу…

СВЕДОШТВО НА СИЛЈАНОВ ЗА ДЕЛЧЕВ ОД 1902: Со фасцинантна моќ, влегуваше во срцата на луѓето, сите ги сакаше и сите го сакаа!

7 јануари 1902 година, село Зеленич Зеленич е прекрасно, големо гурбетчиско село. Атмосферата во куќите е скоро урбана. Многу мажи…

Пред 148 години во Кукуш е роден македонскиот апостол Гоце Делчев

Македонците денеска одбележуваат 148 години од раѓањето на великанот на македонското револуционерно движење, Гоце Делчев, кој ослободувањето на Македонија го…

КАРАКАЧАНОВ: Политичарите печалат со Гоце Делчев и може да се расправаат уште 200 години

Треба само малку повеќе да се чита и да се развива културен дијалог, а не политички караници за Гоце Делчев,…

НА ДЕНЕШЕН ДЕН: Осуден на тивка смрт од комунистичкиот режим, во Битола во 1951-ва починал Павел Шатев, последниот гемиџија

На 30 јануари 1951 година во Битола починал Павел Шатев, македонски револуционер, родољуб и публицист, еден од легендарните солунски атентатори,…

НА ДЕНЕШЕН ДЕН: Само 5 дена по смртта на помладиот брат Константин во занданите во Цариград во 1862 починал и Димитар Миладинов

Далеку од родната Струга, само пет дена по смртта на помладиот брат Константин, во Цариград починал и македонскиот преродбеник Димитар…