Connect with us

НА ДЕНЕШЕН ДЕН

2 јули, ден на св. Јован Шангајски, професор на Битолската богословија, упокоен како праведник

Published

on

Марко КИТЕВСКИ На денешен ден се празнува споменот на свети Јован Шангајски. Роден е на 4 јуни 1896 година во малата населба Адамовка (Харковска губернија) од родители Борис и Глафира. Роденото име му било Михаил. Бил воспитуван во христијански дух и за време на школувањето бил солиден ученик. Често го посетувал блискиот манастир „Светогорска обител“, наречен така поради тоа што братството што во тоа време броело околу шестотини монаси се подвизувало според Атонски манастирски устав. Се одушевувал од животот и делата на Св. Јован Тоболски, кој потекнувал од нивниот род Максимовичи. Се школувал во Полтавскиот кадетски корпус кој го завршил со одличен успех, по што се запишал на Правниот факултет во Харков, кој исто така со успех го завршил. Кога со родителите емигрирале од родната земја во Белград, каде што имало многу емигранти од Русија, малиот Михаил продавал весници за егзистенција на семејството и студирал на белградскиот Богословски факултет, кој го завршил во 1925 година. Се замонашил во Милковскиот манастир (на реката Морава, во близина на гратчето Свилајнец), при што го добил името Јован, по неговиот пра-прадедо Јован Тоболски. Во 1928 година, од страна на Светиот синод на Српската црква, бил назначен за професор на Битолската богословија, а во 1934 година од страна на Поглаварот на Руската задгранична црква бил хиротнисан за епископ. Истата година бил испратен за епископ во Шангај, бидејќи претходната година починал епископот на Шангајската епархија. За кусо време успеал да воспостави единство меѓу верниците, го доградил храмот со помошните простории, се грижел за старите, болните, бездомниците, затворениците, а изградил и сиропиталиште „Св. Тихон Задонски“. Се истакнал и со други подвизи, со што станал многу популарен меѓу верниците. По Втората светска војна кога во Шангај се создале неподносливи услови за руските емигранти владиката организирал нивно преселување на посигурно место во Америка. Во почетокот на 1949 година започнала оваа „втора евакуација“ во Сан Франциско. И покрај противењето на верниците подоцна од страна на црковниот врв на Руската задгранична црква бил назначен за архиепископ на Западно-европската епархија каде што се афирмирал како вистински апостол на западот и „жив светител“. Кон крајот на 1962 година пак бил назначен за постојан епархиски архиереј во Сан Франциско и за Првојерарх на цела Западна Америка. Се упокоил на 16 јуни (с.с.) 1966 г. откако отслужил света литургија и се причестил. Вака се упокојувале само вистинските праведници. Истиот ден црквата го празнува и споменот на светиот апостол Јуда. Бил eдeн од двaнaeсeтминaтa апостоли. Бил син нa Јосиф и Сaломa, брaт нa Јaков, брaтот Господов. Јосиф со Сaломa имaл чeтири синови: Јaков, Јосиј, Симон и Јудa. Тој нe сe нaрeкувaл брaт Господов кaко што тоa го прaвeл Јaков, од срaм зaшто во почeтокот нe вeрувaл во Господ Исус Христос. Когa Јосиф прeд смрттa сaкaл дa им го подeли имотот рaмнопрaвно и дa му дaдe дeл и нa Исус тројцaтa сe спротивстaвилe, сaмо Јaков оддeлил дeл од својот имот зa Исус. Апостолот Јуда се споменува во Евангелието по Јован (14:21-23) и во Делата апостолски (15:32) и на други места во Библијата. Во Новиот завет на Светото писмо (Библијата) има „Соборно послание на светиот апостол Лука“ во кое тој пишува дека треба да се чуваме од заводници, да бидеме постојани во верата и во чистотата на учењето.359 Јуда евaнгeлиeто го проповeдaл во повeќe мeстa, a во Aрaрaт бил фaтeн од нeвeрницитe, рaспнaт нa крст и со стрeли убиeн околу 80-тата година од новата ера. Истиот дeн црквaтa го прaзнувa и спомeнот нa Пaјсиј Вeлики. Потeкнувaл од Мисир и мaјкa му по eдно видeниe го зaвeтувaлa дa му служи нa Господa. Повeќeпaти му сe јaвувaл пророкот Eрeмиј кого тој многу го сaкaл и го читaл, чeсто му сe јaвувaлe и aнгeлитe, a eднaш му сe јaвил дури и Господ Исус Христос. Бил чудотворeц познaт низ цeл Мисир, починaл во 400 годинa.

Continue Reading
Advertisement Радио KISS FM – Македонска Радио Мрежа

НА ДЕНЕШЕН ДЕН

КАЛЕНДАР НА МПЦ: Денеска е Св. праведен Евдоким

Published

on

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 31 јули. Денеска е Св. праведен Евдоким. Свети Евдоким се роди во Кападокија во деветтиот век, во времето на византискиот цар Теофил. Кога порасна стапи во војничка служба како офицер. Но, Евдоким не се препушти на бурниот и бучен војнички живот, туку и како војник строго ги пазеше Христовите заповеди. Заради неговите големи добродетели уште како млад беше поставен за војвода на Кападокија. Се упокои на свои 33 години. Подоцна се покажа дека неговите мошти се беа сочувале цели, без никакви знаци на трулење и испуштаа добар мирис и многумина кои се допираа до нив добиваа исцелување од различни болести. Подоцна моштите му беа пренесени во Цариград. Според Католичкиот календар денеска е Св. Понцијан и Хиполит. Свети Понцијан бил папа кој управувал со црквата во третиот век за време на прогонствата на црквата кои ги спроведувал римскиот цар Максим Трачанин. Царот го прогонил свети Понцијан на островот Сардинија кој бил наречен остров на смртта. Таму тој умрел заедно со свештеникот Хиполит. На овие двајца светци, верниците им се молат за истрајност во верата.

Continue Reading

НА ДЕНЕШЕН ДЕН

КАЛЕНДАР НА МПЦ: Денеска е Св. Евдоким, Св. Јосиф од Ариматеја, Св. маченичка Јулита кападокиска и свештеномаченик Венимијам

Published

on

Денеска е 31 јули (стар стил) и се слават повеќе светци. Свети Евдоким е роден во Кападокија од благочестиви родители, Василиј и Евдокија. Во времето на царот Теофил (829 г. – 842 г.) Евдоким беше млад офицер во војската. Но и како војник вложуваше секаков напор за да живее според евангелските заповеди. Непорочно ја чуваше својата чистота и одбегнуваше да зборува со која и да е жена освен со мајка му; беше милосрден кон бедните, грижлив во читањето свештени книги и уште погрижлив во молитвите кон Бога. Одбегнуваше суетни забави и празнословие. „Сред метежот и суетата на светот, како крин меѓу трње и како злато насред оган“. Заради неговите необични добродетели царот го постави за војвода кападокиски. На таа висока положба Евдоким се грижеше да биде праведен пред Бога и кон луѓето. Но по Божја Промисла се упокои рано, во својата триесет и трета година. Неговите мошти се пројавија како целебни. Еден полуден човек се допре до неговиот гроб и оздраве, а и едно фатено дете се крена и стана здраво. По осумнаесет месеци неговата мајка го отвори ковчегот и го најде неговото тело како живо, без каков било знак на распаѓање. А од телото на светителот излегуваше прекрасен мирис. Подоцна моштите му ги пренесоа во Цариград и ги погребаа во новата црква на Пресвета Богородица, усторена од благочестивите родителите на овој праведен Евдоким. Благообразниот Јосиф, богат човек, член на еврејскиот Синедрион и потаен следбеник Христов (Матеј 27, 57; Јован 19, 38). Го симна Христовото тело од крстот и заедно со Никодим го положи во својата гробница. За ова беше окован од Евреите и фрлен во затвор. Но, таму му се јави воскреснатиот Господ и го увери во Своето воскресение. Потоа Евреите го пуштија од затворот и го протераа од татковината. Тој тргна да го проповеда Христовото Евангелие по светот, а таа вест ја донесе и во Англија, каде се упокои во Господа. Света Јулита е од Кесарија Кападокиска. Со соседот имаше спор околу имотот, па тој појде на суд и обвини Јулита дека е христијанка, што во тоа време значеше да биде фрлена надвор од законска заштита. Светата Јулита попрво се откажа од имотот одошто од верата. Но, злобните незнабожци не ја оставија мирна ниту после ова, туку ја фатија и ја мачеа и најпосле ја изгореа во оган, во 303 година. Оваа следбеничка на Христа ги даде имотот и телото за да си ја спаси душата за вечноста. Свештеномаченик Венијамин, митрополит Петроградски и Гдовски, и со него убиените свештеномаченик архим. Сергиј и маченици Јуриј и Јован (1922).

Continue Reading

НА ДЕНЕШЕН ДЕН

ДЕНЕСКА Е ПЕТ ОД 70-ТЕ АПОСТОЛИ: Сила патуваше со апостол Павле во Македонија и беше поставен за епископ во Коринт, каде мирно се упокои

Published

on

Денеска е 30 јули (по стар стил) и се слават Светите апостоли Сила, Силуан, Крискент, Епенет и Андроник. Сите се од седумдесетмината апостоли. Свети Сила беше испратен од Ерусалим во Антиохија со Павле и Варнава да го решат спорот меѓу верните околу обрезанието, односно дека не треба да се обрезуваат незнабожците кои преминуваат во христијанство (ДАп. 15, 22). По ова, Сила патуваше со Павле по Азија и Македонија и беше поставен за епископ во Коринт, каде мирно се упокои. Силуан им помагаше на двајцата врховни апостоли (1Пт. 5, 12; 2Кор. 1, 19). Како епископ во Солун се потруди многу и многу претрпе додека не го замени земниот живот со небесниот. Крискент му беше сотрудник на Светиот апостол Павле (2Тим. 4, 10), а потоа епископ во Галија, каде маченички пострада за Христа во времето на Трајан. Свети Епенет, кого го спомнува Светиот апостол Павле (Рим. 16, 5), беше епископ во Картагена. Андроник (Рим. 16, 7), епископ Панонски, се спомнува одделно, на 17 мај.

Continue Reading
Advertisement
Вести7 hours ago

Иранец тешко повреден додека работел во Македонија

Вести7 hours ago

Пожар во автомобил во Скопје

Вести7 hours ago

ФОТО: Еве каде се движи невремето од Кавадарци, УХМР најавува поројни врнежи

Вести15 hours ago

Лефков: Кој ќе одговараше ако суспектниот беше позитивен на мајмунски сипаници и ја ширеше заразата, неодговорната власт веднаш да се зафати со носење протоколи

Вести15 hours ago

Приведен крадец од Албанија, фатен на дело во Мала Речица

Вести15 hours ago

Дебарчанец физички ја нападнал својата сопруга, полицијата го приведе

Вести23 hours ago

Судот на барање на Обвинителството му го одзеде пасошот на Жан Митрев

Вести23 hours ago

Мисајловски од Маврово и Ростуше: Време е за промени и нови проекти за сите луѓе, време е сите заедно да создадеме нова иднина

Вести23 hours ago

Приведени 9 лица: Се испотепале во и околу угостителски објект во Гостивар

Вести23 hours ago

Пренџов до Груби: Ниту еден од опозициските пратеници нема да гласа за уставни измени, а ги има од власта кои што исто нема да гласаат!

ХРОНОЛОГИЈА3 weeks ago

ЧЕРЧИЛ ЗА НАШАТА ДРЖАВА: ЦЕЛАТА ИСТОРИЈА НА ЕВРОПА Е ПОВРЗАНА СО МАКЕДОНИЈА, ЗАТОА СИТЕ ЈА НЕГИРААТ

НА ДЕНЕШЕН ДЕН3 weeks ago

НА ДЕНЕШЕН ДЕН: Роден е Александар Македонски – од мајка му добил копнеж за херојска слава, од татко му Филип војничка дарба

Вести3 weeks ago

Перо Камиказа: Татко ми, кој е жив и е од Егејска Македонија, на 95 години ми рече да ви ги поставам следните прашања

НА ДЕНЕШЕН ДЕН3 weeks ago

НА ДЕНЕШЕН ДЕН: Бугарските фашисти во Софија ги стрелаа македонските поети и патриоти Никола Јонков Вапцаров и Антон Попов

Вести4 weeks ago

Арсова го растури Османи – министерот без одговори на забелешките за францускиот договор

Вести3 weeks ago

ГОВОРОТ НА ОМРАЗА НЕ ПОЧНАЛ ОД ВЧЕРА: Македонците ги мразат Бугарите, пишувал британскиот весник Тајмс уште во 1915 година

Вести4 weeks ago

Портпаролка на ЕК одбива да одговори: Дали македонскиот јазик е признаен од институциите на ЕУ?!

Вести4 weeks ago

Димитров со порака до власта: Ние Бугари нема да станеме, ама нема ни во ЕУ да се зачлениме

Вести3 weeks ago

Порака од внуката на Вера Циривири-Трена до власта: Ќе изгубите, вистината не се брише со потписи на предавници!

Вести4 weeks ago

Пратеник од ВМРО-ДПМНЕ со „сочен“ одговор до колега од СДСМ

НА ДЕНЕШЕН ДЕН3 months ago

НА ДЕНЕШЕН ДЕН: Oд предавство во Могила загинаа војводите Цветков и Дедо Андреја со 14 комити во бој со 300 души аскер

Вести3 months ago

КОВАЧКИ: Ковачевски и СДСМ да кажат дали знаеле и дали учествувале на средбите на Талат Џафери со лица кои се ризик за безбедноста

Вести3 months ago

Мицкоски: ВМРО-ДПМНЕ нема да поддржи отворање на Уставот

ХРОНОЛОГИЈА3 months ago

РАЃАЊЕ НА МАКЕДОНСКАТА НАЦИЈА ЕП 04

НА ДЕНЕШЕН ДЕН4 months ago

Денеска е Велигден

НА ДЕНЕШЕН ДЕН4 months ago

Свети Георгиј Исповедник

ХРОНОЛОГИЈА4 months ago

РАЃАЊЕ НА МАКЕДОНСКАТА НАЦИЈА ЕП 03

НА ДЕНЕШЕН ДЕН4 months ago

ВОЗБУДЛИВА ПРИКАЗНА ЗА МОШТИТЕ: Ова е вториот гроб на светиот Лазар во Ларнака на Кипар

Лајфстајл4 months ago

Концертен рекорд на Ацо Пејовиќ во СКОПЈЕ: Над 12.000 луѓе наизуст пееле, публиката „во транс“ на песните од Тома!

Вести4 months ago

ЗГРОЗЕН СУМ ОД ОВАА ДРЖАВА И СУДСТВО – се огласи таткото на загинатата Викторија, мајката се гушеше во солзи!

Историја

ЛЕГЕНДИ3 weeks ago

Антон Попов

Антон Попов (с. Игуменец, Петричко, Пиринска Македонија, 23. VII 1915 – Софија, 20. X 1942) – македонски поет, раскажувач, новинар,...

ЛЕГЕНДИ3 weeks ago

Никола Јонков Вапцаров

Никола Јонков Вапцаров (Банско, Пиринскиот дел на Македонија, 24. XI 1909 – Софија, 23. VII 1942) – е македонски поет...

ХРОНОЛОГИЈА3 weeks ago

ЧЕРЧИЛ ЗА НАШАТА ДРЖАВА: ЦЕЛАТА ИСТОРИЈА НА ЕВРОПА Е ПОВРЗАНА СО МАКЕДОНИЈА, ЗАТОА СИТЕ ЈА НЕГИРААТ

Винстон Черчил е еден од поважните политичари на 20 век. Најпознат е по неговата улога во Втората светска војна како премиер...

ЛЕГЕНДИ1 month ago

Петар Самарџиев  (1877 – 1906 )

Петар Самарджиев (1877 – 21.VI 1906 ) е македонски револуционер, Тиквешки војвода на Македонската револуционерна организација. Бил член на тајниот...

МАКЕДОНСКИ КРАЛЕВИ1 month ago

Последниот антички македонски крал Персеј (212-165 п.н.е) ,владеел од 179 до 168 година пред нашата ера. Тој бил син на...

ЛЕГЕНДИ1 month ago

Александар Кошка ( 1873 – 1907 )

Роден е роден 1873 година во влашкото село Гопеш, Битолско. Во Битола се школува во Романската гимназија, а потоа студира...

ЛЕГЕНДИ1 month ago

Александар Китанов – Сандо

Александар (Сандо) Китанов (1881 –23. XII 1906) е македонски учител, револуционер и војвода. Бил активен член на Македонската револуционерна организација...

ЛЕГЕНДИ1 month ago

Александар Евтимов (1874 – 1939)

Александар Евтимов (1874 – Софија, 1939) е македонски револуционер, преспански и прилепски војвода на ТМОРО, учител и публицист. Учествувал во...

ЛЕГЕНДИ1 month ago

Алберт Сониксен (1878 – 1931)

Алберт Сониксен (5. V 1878 – 16. VIII 1931) е американски новинар и публицист, кој ја поддржува македонската револуционерна борба....

ЕНЦИКЛОПЕДИЈА2 months ago

МИСТЕРИЈАТА ТРАЕ: Македонското национално прашање му пресуди на Кочо Рацин!?

Рацин бил смртно ранет, но не починал веднаш, туку неколку часа подоцна. Иако имало доволно време да биде однесен до...

Популарни вести