АРХИПИСКОПИ

Јован III Аинос (1078-1084)

Published

on

Јован III Аинос (1078-1084) бил византиски свештеник и охридски архиепископ во периодот од 1078 до 1084 година. Тој бил архиепископ на Охридската архиепископија по потекло од Византија.

За неговото дело денеска многу малку се знае. Пред да застане на охридскиот трон, тој бил игумен во манастир кој се викал Ариција, кој се смета дека се наоѓал во близина на денешниот град Видин во Бугарија.

На архиепископскиот трон се качил по смртта на Јован II Лампинос, со помош на византискиот император Никифор III.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Популарни вести

Exit mobile version