Тестирање и оценување на четири рутери за безжичен Интернет од шестата генерација – кој е најбрзиот?

Тестиравме четири Wi-Fi 6 рутери на компаниите Extreme, Cisco, EnGenius и Meraki за да откриеме дали овие пристапни точки ги исполнуваат ветувања на последните стандарди за безжичен Интернет и побрзо процесирање на податоци и ги оценивме истите.

Една од најпосакуваните карактеристики на рутерите за безжичен Интернет од шестата генерација е подобрената брзина на процесирање податоци во однос на претходниците од генерацијата 5 и сакавме да проверивме дали навистина овие рутери го исполнуваат тоа ветување.

Четири компании кои продаваат рутери – Extreme, Cisco, EnGenius и Meraki (во сопственост на Cisco) – обезбедија пристапни точки за овој тест. Бидејќи рутерите поддржуваат и Wi-Fi 5 (802.11ac) и Wi-Fi 6 (802.11ax), два тестиравме кај два клиенти на Wi-Fi 5, а два кај два клиенти на Wi-Fi 6 и ја забележавме просечната количина на пренесени податоци, како и максималната количина на пренесени податоци во тестови со времетраење од една минута.

Од резултатите може да се види очигледно подобрување на перформансите на Wi-Fi 6, но и генерацијата Wi-Fi 5 е битна затоа што некои клиенти на Wi-Fi 5 ќе се користат уште подолго време после надградбата на пристапни точки Wi-Fi 6.
Кога ќе погледнеме добиените резултати, со споредба на битните карактеристики на секоја од пристапните точки – Extreme (Aerohive) AP-650, Cisco Catalyst C9115, EnGenius EWS377 и Meraki MR55 се добива целосната слика.

Резултати од тестовите

Ги пресметавме резултатите од тестовите и ги сместивме во табелата подолу.

Просечните резултати на пренесени податоци преку Wi-Fi 6 клиентите се за 44,85% повисоки од тие на Wi-Fi 5 клиентите, а максималната количина на пренесени податоци во просек е 47,44% повисока. Значи, пристапните точки Wi-Fi 6 навистина имаат значително подобри перформанси.

Кои се победниците?

На тестовите EnGenius EWS377 имаше најдобри резултати и кај просечниот пренос на податоци и кај максималниот пренос на податоци кај двата Wi-Fi 6 клиенти, па јасно е дека тој е победник во таа категорија.

Кој е EnGenius?

EnGenius е водечка глобална марка за производство на Senao Networks, Inc. и мрежен експерт за безжични комуникации и радио (RF) технологија со седиште со седиште во Тајван. Компанијата креира производи за безжични податоци за домашна употреба, мали и средни комании и ентерпрајс, кои се разноврсни, со мноштво функиционалности, од бизнис класа, но со прифатлива цена. Бенефитите од EnGenius бежичните мрежи е зголемување на продуктивноста и ефикасноста на вработените, со обезбедување на зголемено ниво на слобода и флексибилност за корисниците на истите.

Зошто EnGenius?

Најважните причини зошто да го одберете EnGenius, освен резеултатите во табелата, вклучуваат:
• Поедноставено распоредување на WLAN
• Управување со ниски трошоци
• Намалени вкупните трошоци на сопственост
• Брза и идноставна изведба
• Проширена поврзаност
• Приспособливост
• Мобилност
• Безбеден пристап за гости
• Внатрешно безжично мрежно мрежно поврзување
• Напредна безбедносна карактеристика

EnGenius постојано ги развива функционалностите за поддршка на нови деловни апликации, развојни технологии на WLAN и побарувања на мрежните претпријатија.

Решенијата на брендот EnGenius се достапни во КАБТЕЛ, сертифициран партнер на EnGenius за Македонија.

The post Тестирање и оценување на четири рутери за безжичен Интернет од шестата генерација – кој е најбрзиот? appeared first on Иновативност.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *