Руски специјалист го открива својот рецепт: Ова е најдобриот начин да го сочувате имунитетот за време на изолација

Рускиот специјалист за инфективни болести Илја Акинфиев во интервју за телевизијата „Звезда“ објасни дека лековите за поддршка или јакнење на имунитетот се користат само за лекување на болести, а употребата на лекови за превенција на акутни респираторни вирусни инфекции, кои се продаваат во аптеките, најчесто се маркетиншки трик.

За време на самоизолација за да се одржи имунитетот, потребно е често да се проветрува собата. Акинфиев ја истакна важноста на здравиот сон за кој е потребен удобен кревет и душек, како и правилно осветлување.

Исто така важна е и правилната исхрана. Лекарот советува да се зголеми употребата на овошје и зеленчук во исхраната. Покрај тоа, треба да се биде физички активен и за време на карантин, да се избегнува долго седење на кауч или лежење на кревет. Тоа може да ги влоши хроничните болести и да го влоши имунитетот, нагласува лекарот.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *