Connect with us

НА ДЕНЕШЕН ДЕН

РЕЖИСЕРОТ КАРОВ ЗА БИГОРСКИ: „1000 години сведок на Светлината“ е филм за љубовта, постоењето, духовната преобразба

Published

on

„1000 години сведок на Светлината“ е документарен филм за Бигорскиот манастир по повод големиот јубилеј на манастирот, којшто го доловува духовниот монашки континуитет низ вековите. Во интервју за МИА режисерот на филмот, Илија Ико Каров, вели дека овој филм говори за љубовта, постоењето, заборавените вредности, духовната преобразба и е морално патување нагоре кон вечноста… Премиерата на филмот ќе се одржи на 15 април во 20 часот, а паралелно ќе се емитува и на Националниот сервис, на каналот Јутјуб и ќе биде споделен на официјалните Фејсбук страници на филмот и на Бигорскиот манастир.

– На секои илјада години во Бигорскиот манастир процутува по еден цвет, којшто сведочи за една друга убавина, не од овој свет. Тоа е токму оној петтиот елемент кој им дава потекло на сите оние познати четири елементи, тоа е онаа убавина којашто многу просветлени и филозофско освестени луѓе ја сместиле во центарот, како есенција на мудроста. И овој филм е токму за таа убавина што веќе еднаш го спаси светот, вели режисерот Каров за филмот за Бигорски. Каров вели дека кога го работел филмот, земајќи го предвид секојдневието во кое сме нападнати од секакви идеологии и пораки, почувствувал дека тоа е едно морално патување, ниту кон минатото, ниту кон иднината, туку нагоре кон вечноста. – Тоа што имено ние го доживеавме таму не беше наша привилегија, туку Бигорскиот манастир е отворен за сите и тоа е едноставно нешто што секој има право да го добие својот дел од него.

Да го добие својот одговор, конкретно за мене беше едно патешествие кон вистината, кон светлината и ништо помалку од тоа, оценува режисерот. Каров вели дека филмот го снимиле без финансиска поддршка, но самиот тој и целата екипа за возврат добиле многу повеќе. – Едноставно не ни требаше финансиска поддршка. Нашите хонорари сесрдно без колебање ги дониравме, никогаш не ни стана збор за некој од нас да побара какви било пари. Ние за возврат добивме многу повеќе, нешто што не можеме да го потрошиме за време на животот, туку напротив можеме да го умножиме заради тоа што светлината и љубовта се единствените два елемента во нашиот живот што кога се делат, се умножуваат, вели режисерот Каров за МИА.

На 15 април ќе биде премиерата на документарниот филм за Бигорскиот манастир „1000 години сведок на светлината“, којшто не само што го одбележува големиот јубилеј на манастирот туку и го доловува духовниот монашки континуитет низ вековите. Колку време се работеше на снимањето на овој филм?

– Филмот се работеше цели пет години, безмалку пет години до премиерата, како го почнавме. Се разбира, тоа не беше интензивен процес на снимање, тука пандемијата си го направи своето и сите овие ковид-протоколи коишто го прекинаа снимањето, но никогаш не успеаја да стават никаква запирка, а камоли, пак, точка во поривот на авторите за да го реализираат ова дело, за што сум им особено благодарен, затоа што без тие луѓе кои пристапија во првите борбени редови на продукцијата Бранко Блажевски, Илија Жоговски, Благој Веселинов, Горан Костадинов, простете ако пропуштам некој тука во оваа пригода, и успеавме да ја изводиме продукциската битка и да го затвориме филмот. Еве сега безмалку ситно броиме, ќе се случи и премиерата.

Во контекст на премиерата… Знаете, кога режирате едно вакво дело, секогаш има одреден тип предизвици, па дури и да кажам искушенија нема да згрешам. Едно од поголемите искушенија коешто успеавме да го надминеме на продукциско ниво заедно со бигорци беше баш премиерата којашто следува на 15 април, покрај ковид-протоколите коишто сè уште ги има во одредена мера кај нас, а следниот да речам проблем, што во принцип не е проблем, туку една голема прекраснотија, дедо Партениј, бигорскиот старец, има над три илјади духовни чеда.

Advertisement
Радио KISS FM – Македонска Радио Мрежа

И кога дојде делот до тоа да почнеме да ги правиме списоците кој ќе дојде, како ќе дојде… сфативме дека ние едноставно немаме како да одговориме на есенцијална духовна потреба на оние сите луѓе со кои поминавме пет торжествени велигдени, пет торжествени божиќи и останатите празници помеѓу, да не ги набројувам, кон тоа во оваа пригода сакам не да им се извинам, туку сакам да објавам и да обелоденам дека ние едногласно најдовме компромис, а тоа е дека ќе се откажеме од фестивалскиот потенцијал на филмот, заради тоа што кога веќе јавно ќе го објавите на социјалните мрежи, едноставно не им ги исполнувате критериумите на големите фестивали, затоа што филмот е веќе пуштен, така што кон тоа ми е особено драго што сите едногласно одлучивме, па на крајот на денот овој филм беше за луѓето, а не беше за фестивалите.

И на 15 април во 20 часот сите ќе имаат можност да го погледнат паралелно на Македонската радио-телевизија и исто така на Јутјуб и ќе биде споделен на официјалните фејсбук-страници на филмот и на Бигорскиот манастир. Како се роди идејата да снимите документарен филм за Бигорскиот манастир?

– Тоа е еден дел од приказната којашто е приказна сама за себе. Секогаш присно ќе се сеќавам на моментот кога се отвори вратата од гостинската соба во манастирот Рајчица и влезе едно типче со не повеќе од 40 килограми и ми рече: „Ти си Ико Каров?“, реков: „Да, јас сум Ико Каров“. А инаку, колку да се знае, јас претходно интензивно го посетував Бигорскиот манастир спроведувајќи ја кинолошката програма на македонското овчарско куче караман, клубот на којшто сум претседател, и бевме случајно отидени со отец Профириј да ги провериме караманите од Рајчица… И да бидам искрен, кога ми се обрати човекот, повеќе мислев дека му требам нешто физички да му помогнам, така бев во тренерки полежерно облечен, ми рече дека следува голема прослава на илјадалетието, милениумската прослава на Бигорскиот манастир, заинтересирани сме сакаме повеќе автори како некоја неофицијална апликација да достават до нас, да видиме кој ние би сметале дека е најсоодветен за да ѝ пристапи на оваа проблематика и да реши за ние да добиеме филм. И така тој човек од 40 килограми со една реченица успеа да ми стави товар на плеќи што тежеше цели илјада години, товар, што несомнено помогнаа доста луѓе, сите ќе ги прочитате на одјавната шпица, да биде достојно износен докрај и едноставно тоа е едно од најубавите чувства што јас лично ги имам доживеано во животот.

Во рецензијата на филмот се вели дека е автентичен, вистинит, во неговата срж е љубовта. Каква порака праќа овој филм?

– Многу интересно и многу точно срочено. За пораката на филмот нема да говорам, затоа што тоа би подразбирало да го раскажам филмот. Така што тоа ќе остане една мала енигма којашто ќе им ја оставиме на гледачите да ја откријат. Јас само би ви одговорил вака – на секои илјада години во Бигорскиот манастир процутува по еден цвет, којшто сведочи за една друга убавина, не од овој свет. Тоа е токму оној петтиот елемент, кој им дава потекло на сите оние познати четири елементи, тоа е онаа убавина којашто многу просветлени и филозофско освестени луѓе ја сместиле во центарот, како есенција на мудроста. И овој филм е токму за таа убавина што веќе еднаш го спаси светот.

Можете ли подетално да ни опишете како се одвиваше снимањето, сигурно поминувавте долго време во манастирот одблизу гледајќи го монашкиот живот. Каков впечаток добивте, како живеат монасите и дали вашата екипа на одредено време го живееше нивниот начин на живот?

Advertisement
Радио KISS FM – Македонска Радио Мрежа

– Манастирот има свое неотповикливо срцебиење, има свое неотповикливо темпо коешто се повторува уште од почетокот на времињата, тоа е тој светогорски типик, што кај нас епископот Партениј го носи и го возобновува во далечната 1995 година, пречекорувајќи го прагот на Бигорскиот манастир. Не е лесно ниту да се зборува, ниту да се снимаат на филм монасите, а камоли па, на пример, еден монах како што е отец Партениј, кој речиси безмалку 30 години битисува христообразно во истата соба во којашто се има вселено како 24-годишно момче, кога пристигнува во манастирот. Во однос на темпото на манастирот, сите го живеат истото темпо – во четири и триесет стануваат, почнува утринската молитва, нормално и ние кога сме таму пристапуваме со големо задоволство и понатаму мислам дека би било излишно да говорам, затоа што Бигорски е манастир од отворен тип, така што сите можат да го посетат, сите можат да отидат и да го запознаат дедо Партениј, можат да зборуваат и со другите монаси. Манастирите од отворен тип во денешно време во светот се сè поретки, тоа си носи одредени искушенија и проблематики, но биогорскиот старец нема никогаш да ги затвори вратите. Така што во оваа пригода на сите што подетално би сакале да го видат животот на монасите, би им препорачал да го посетат Бигорскиот манастир.

Што вие како личност и приватно и професионално го сметате за придобивка од снимањето на овој документарен филм?

– Јас верувам дека сите од тимот се здобија со големи духовни лични придобивки. Јас конкретно зборувам за мојата и бев прашан, инаку би сакал да имаат можност и сите да го кажат своето. За време на снимањето наша домаќинка која ни беше доделена од страна на дедо Партениј беше сестра Ефимија. Таа беше човекот што нè упатува низ манастирот, нè води. Таа е човек којшто просто е неверојатно колку има љубов за сите и разбирање за сите. И кога ќе успеете да ја разберете сестра Ефимија, едноставно ви се раѓа едно чудно смирение. Има и една реченица во филмот, којашто не е моја, а е ставена во сценариото на филмот: „Свети Серафим Саровски рекол: ‘Спаси се прво себеси и ќе спасиш илјадници околу себе’“. Знам дека малку е апстрактен одговорот, но многу голем дел од работите што се случуваат таму не ѝ служат на логиката во којашто функционираме, туку служат на друга логика. Тоа се малку интимни работи коишто не би можеле толку детално да се одговорат.

Што ви остави најголем впечаток, кои вредности се заборавени, кон што човекот секогаш се враќа?

– Во ерата во којашто живееме, во секојдневието од коешто обилно нè напаѓаат секакви идеологии во таа една дисторзија од пораки, да го правиш овој филм не беше некакво морално патување ниту кон минатото, ниту кон иднината, туку беше едно морално патување нагоре кон вечноста и навистина е едно незаменливо чувство коешто повторно, морам да го одговорам малку реторички ако е тоа точно, би ги повикал луѓето да отидат кои сакаат, на пример, вакви одговори за да можат да го почувствуваат од прва рака. Тоа што имено ние го доживеавме таму не беше наша привилегија, туку Бигорскиот манастир е отворен за сите и тоа е едноставно нешто што секој има право да го добие својот дел од него. Да го добие својот одговор, конкретно за мене беше едно патешествие кон вистината, кон светлината и ништо помалку од тоа.

Advertisement
Радио KISS FM – Македонска Радио Мрежа

Во документарецот повеќе луѓе изнесуваат свои сведоштва за тоа како Бигорскиот манастир им помогнал да се спознаат себеси и да го изменат дотогашниот начин на живот. Познато е дека Бигорскиот манастир има програми за помош на зависници од различни пороци. Каков е вашиот впечаток, одблизу разговаравте со тие луѓе?

– Во Бигорски нема тие, оние или овие. Значи, тоа е, таму си човек. Ние сите луѓе имаме проблеми, кои поголеми, кои помали, само што живееме во едно такво време и естетиката на времето е таква сакаме да ги апострофираме туѓите проблеми соочувајќи се чудно на тој начин доживувајќи ги нашите како многу помали. Затоа апсолутно нема „тие“ луѓе. Јас таму запознав многу луѓе и од тие сите луѓе што живеат во манастирот коишто не се монаси, нормално, затоа што има и момоци. Момоци се луѓе коишто не се од некаква одредена причина, едноставно работат за манастирот затоа што Бигорски е навистина голем град. Јас многу често на смеење знам да кажам едно мало гратче горе на планината Бистра

. И фасцинантно е, во православието има една, не знам како да ја окарактеризирам – простете ми ако згрешам, подобро упатените – дисциплина ќе ја наречам – преумување. Преумувањето е всушност да го умртвиш стариот човек во себе и да се преумиш христообразно во име на љубовта како нов човек и за тоа е најодговорен, пак ќе споменам, дедо Партениј. Има и сцени коишто сум одлучил дека не се доволно вкусни за во филмот, ама па не се страшни вака вербално кога би биле артикулирани. Кон тоа ќе ви раскажам една сцена.

Таму нема терапии, и кога прашав на почетокот, „па добро, како ги лечите“, одговорот беше многу едноставен – „со љубов“. И кога ќе видите еден човек кој и самиот се откажал од својот живот, но не во смисла да си го одзеде не дај боже животот, туку едноставно зависноста или маките си го направиле своето и кога се соочува со проблемите и со вистината додека е таму затоа што знаете навечер кога ќе настапи тишината, ѕидовите во собите стануваат огледало. Не секој сака да се види така каков што е. Бев сведок на една сцена каде што еден човек навистина во очај се куди себеси, каков бил, што направил и слично, се навредува до таа мера, рони солзи, а дедо Партениј седи до него, рони уште поголеми солзи и на секоја негова навреда вели „ти си ангел, само треба да ти ги одврземе крилјата“.

Значи, секој духовно се преобразува на некој начин…

Advertisement
Радио KISS FM – Македонска Радио Мрежа

– Да, тоа е и поентата во принцип во православието – да станеме подобри. Не подобри од другите, туку подобри од себеси.

Може ли нешто повеќе да ни кажете околу филмот, дали продукцијата е исклучиво домашна, колкава екипа бевте на снимањето?

– Точно на број не ги знам. Прилично доста професионалци од Македонија се приклучија на овој филм. Главните автори мислам дека ги споменав. Во оваа пригода исто така сакам да им се заблагодарам не само на продукцискиот, т. е. на авторскиот тим, туку сакам да им се заблагодарам на сите што придонесоа ова да се случи, затоа што овој филм е снимен без буџет. Често знаат колегите од странство да прашаат, добро, како е да работиш за ништо толку долго време.

Тоа сакав и да ве прашам, како ја обезбедивте финансиската поддршка?

– Едноставно не ни требаше финансиска поддршка. Горивото го покривме сами. Нашите хонорари сесрдно без колебање ги дониравме, никогаш не ни стана збор за некој од нас да побара какви било пари. Туку да се навратам на она, колегите од странство кога ме прашуваат како е тоа пет години да истераш процес, а за возврат да не добиеш ништо. Јас често одговарам дека ние за возврат добивме многу повеќе, нешто што не можеме да го потрошиме за време на животот, туку, напротив, можеме да го умножиме поради тоа што светлината и љубовта се единствените два елементи во нашиот живот што кога се делат, се умножуваат.

Advertisement
Радио KISS FM – Македонска Радио Мрежа

Какви се вашите професионални планови во иднина?

– Планираме да почнеме со снимање уште еден филм за уште еден манастир којшто е под духовно водство на владиката Партениј, но засега не би откривал повеќе. За тоа потоа, сега да завршиме со ова.

Неда Димова Прокиќ Фото: Фросина Насковиќ Видео: Аслан Вишко

Continue Reading
Advertisement Радио KISS FM – Македонска Радио Мрежа

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

НА ДЕНЕШЕН ДЕН

КАЛЕНДАР НА МПЦ: Денеска е Св. маченици Леонтиј, Ипатиј и Теодул

Published

on

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 18 јуни. Денеска е Св. маченици Леонтиј, Ипатиј и Теодул. Во времето на римскиот император Веспазијан (69-79), во Феникиската област бил испратен некој великодостојник Хадријан да се вклучи во тамошната управа. Штом пристигнал таму, дознал дека во градот Триполис, близу планината Ливан, се наоѓа некој војсководец Леонтиј, кој ги презира нивните богови и многумина обраќа во христијанство. Адријан веднаш го испратил трибунот Ипатиј со воена придружба, да го затворат Леонтиј. Но, додека патувале, Ипатиј и Теодул, еден од неговите придружници, поверувале во Христа и кога стигнале во Триполис примиле крштение. А кога и самиот Адријан пристигнал во градот да му суди на Леон¬тиј го нашол и својот трибун како христијанин. Како христијани Адријан ги затворил, ги мачел и најпосле ги погубил светите Леонтиј, Ипатиј и Теодул. ОД КАТОЛИЧКИОТ КАЛЕНДАР: Денеска е Св. Муцијан. Бил роден во 1841 година, во Мелт, во Белгија. Се одлучил да му се посвети на духовниот живот во служба на луѓето. Бил член на дружината на Браќата на христијанските училишта. Тој ги советувал децата во повеќе установи во Белгија. Луѓето го нарекувале “брат кој секогаш се моли”. Свети Муцијан умрел во 1917 година.

Continue Reading

НА ДЕНЕШЕН ДЕН

ДЕНЕСКА Е СВ. ЛЕОНТИЈ, ИПАТИЈ И ТЕОДУЛ: Тој час кога Леонтиј им ја изложи верата во Христа, светол облак се спушти над Ипатиј и Теодул

Published

on

Денеска е 18 јуни (по стар стил) и се слави Свети маченици Леонтиј, Ипатиј и Теодул. Леонтиј беше римски војвода во финикискиот град Триполис, во времето на царот Веспазијан. Родум од Елада, „висок, снажен, крепок и храбар во битките.“ Царскиот намесник Адријан испрати еден одред војска за да го фати Леонтиј, зашто Адријан им беше јаросен противник и гонител на христијаните. Старешината на тој одред, Ипатиј, по пат се разболе од лута треска, па одредот мораше да го забави својот од. Една ноќ му се јави ангел Божји на Ипатиј, велејќи: „Ако сакаш да бидеш здрав, извикајте трипати кон небесата, ти и сите твои војници: „Боже Леонтиев, помогни ми!“ Ова свое видение Ипатиј им го раскажа на своите другари и тие сите едногласно извикаа како што ги посоветува ангелот. Ипатиј одеднаш оздраве. Ова чудо ги восхити сите, а особено еден од нив по име Теодул. Тогаш Ипатиј и Теодул отидоа напред, да го најдат војводата Леонтиј. А Леонтиј ги прими убаво и ги нагости. Кога им ја изложи својата вера во Христа, нивните срца се разгореа со љубов кон Него, и во тој час светол облак се спушти над Ипатиј и Теодул и од облакот падна на нив роса. Со ова Самиот Дух Божји ги крштеваше новообратените души, а свети Леонтиј во оној миг ги изговори овие зборови: „Во името на Пресвета Троица, Отецот и Синот и Светиот Дух“. Кога дозна Адријан дека и Ипатиј и Теодул станале христијани, нареди да ги бијат безмилосно, а потоа главите да им ги отсечат со секира. Такво беше кончанието на тие две духовни чеда на свети Леонтиј. Тогаш Адријан наложи лути измачувања за Леонтиј, но тој остана непоколеблив во својата Света вера. Телото цело му го покрија со рани, но светителот усрдно Му се молеше на Бога да не го остава. Сред најлутите маки му се јави ангел Господов и го охрабри и го утеши. Најпосле го легнаа маченикот на земја и го тепаа додека не Му го предаде својот дух на Бога. Страдањето на свети Леонтиј го виде со свои очи еден кир Нотариј, којшто сето тоа го запиша на оловни плочи, а плочите ги положи во гробот на маченикот. Свети Леонтиј пострада чесно во 73 година.

Continue Reading

НА ДЕНЕШЕН ДЕН

КАЛЕНДАР НА МПЦ: Денеска е Св. маченици Мануил, Савел и Исмаил

Published

on

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 17 јуни. Денеска е Св. маченици Мануил, Савел и Исмаил. Овие тројца беа браќа, воведени во христијанството од мајка им и крстени. Живееја во времето на персискиот цар Аламундар и римскиот Јулијан (од црквата наречен Отстапник) и беа високи чиновници на персискиот двор. Како такви беа испратени кај Јулијан да договорат мир меѓу двете царства. Во тоа време, во Халкидон Јулијан прославуваше некоја паганска свеченост со многу жртви. Додека траеше свеченоста, тројцата персиски пратеници остануваа во своите одаи. Царот ги повика и побара да земат учество во свеченоста, а овие, како христијани, одбија да се поклонуваат на мртвите статуи. Јулијан ги затвори, ги стави на маки и ги погуби. Кога слушна за ова, Аламундар собра војска и го порази Јулијан. Во борбите загина и самиот цар. А во свое време царот Теодосиј Велики во Цариград подигна црква посветена на овие тројца маченици. ОД КАТОЛИЧКИОТ КАЛЕНДАР Денеска е Св. првомаченици на Римската католичка црква. Како што пишуваат римските историчари Тацит и Светониј, царот Нерон наредил да биде запален Рим. Тој ги обвинил христијаните дека тие го запалиле градот. Тие живееле според Божјите заповеди и ги опоменувале тие кои не живееле како нив. Затоа царот Нерон наредил голем број христијани да бидат измачувани. Меѓу римските маченици се вбројуваат: Ловро, Александар, Сиксто, Фабијан, Марчелин, Агнеза и други.

Continue Reading
Advertisement
НА ДЕНЕШЕН ДЕН12 hours ago

КОТЛАР ГО ЦИТИРА РАЦИН: Историјата сакаат да ни ја земат, за ни ја земат душата, оти ако немаме вчера, немаме ни денес, ни утре!

НА ДЕНЕШЕН ДЕН12 hours ago

НА ДЕНЕШЕН ДЕН: Во Прага пред 31 година е растурен „советскиот НАТО“, по што остана само западниот НАТО и потоа се прошири низ Европа

НА ДЕНЕШЕН ДЕН12 hours ago

КАЛЕНДАР НА МПЦ: Денеска е Св. маченици Леонтиј, Ипатиј и Теодул

НА ДЕНЕШЕН ДЕН12 hours ago

ДЕНЕСКА Е СВ. ЛЕОНТИЈ, ИПАТИЈ И ТЕОДУЛ: Тој час кога Леонтиј им ја изложи верата во Христа, светол облак се спушти над Ипатиј и Теодул

Вести20 hours ago

Мицкоски: Нема да прифатам менување на Уставот по бугарски барања и по цена на мојата политичка кариера

Вести21 hours ago

Не очекува тешка енергетска зима – власта тврди дека ќе нема рестрикции на струја

Вести21 hours ago

Сиромаштијата ќе расте – МТСП најавува пакет мерки за граѓаните во социјален ризик

Вести21 hours ago

Генчовска ги разобличи Ковачевски и Османи: Нема нов француски предлог кој се разликува од она што бугарскиот парламент веќе го прифатил

Вести21 hours ago

Николоски: Да имаше добар предлог за Македонија, Ковачевски ќе славеше и ќе го објавеше, а Радев и Петков немаше веднаш да го прифатат

Вести21 hours ago

Нестабилно време со пороен дожд и грмежи во подрачјето на Скопје

ЛЕГЕНДИ1 day ago

Алберт Сониксен (1878 – 1931)

ЕНЦИКЛОПЕДИЈА4 weeks ago

Митот за големата преселба на словените научно срушен

Вести3 weeks ago

Редовен класен час на Мирка Велиновска !

ЕНЦИКЛОПЕДИЈА3 weeks ago

Денес се навршуваат 2345 години од смртта Александар III Велики

ЕНЦИКЛОПЕДИЈА4 weeks ago

Британски лингвист за Македонскиот и Бугарскиот јазик

Вести3 weeks ago

„Кога народот ја зема правдата во свои раце, тогаш во два дена се апсат лица“ – силна поддршка за Алабакоски од јавноста!

НА ДЕНЕШЕН ДЕН3 weeks ago

Архиепископот г.г. Стефан до Вартоломеј: Ве молиме – не заборавајте нѐ, помагајте ни да растеме

Вести20 hours ago

Мицкоски: Нема да прифатам менување на Уставот по бугарски барања и по цена на мојата политичка кариера

ХРОНОЛОГИЈА3 weeks ago

Во Ваташа е објавено дигање на Тиквешкото востание против српскиот окупатор, за кое долго молчеа и историчарите

Лајфстајл4 weeks ago

Ужасна исповед на славната пејачка: Сопругот ме дрогираше, ја забремени дадилката и не ми дозволи да го видам татко ми кој умираше

НА ДЕНЕШЕН ДЕН1 month ago

НА ДЕНЕШЕН ДЕН: Oд предавство во Могила загинаа војводите Цветков и Дедо Андреја со 14 комити во бој со 300 души аскер

Вести1 month ago

КОВАЧКИ: Ковачевски и СДСМ да кажат дали знаеле и дали учествувале на средбите на Талат Џафери со лица кои се ризик за безбедноста

Вести2 months ago

Мицкоски: ВМРО-ДПМНЕ нема да поддржи отворање на Уставот

ХРОНОЛОГИЈА2 months ago

РАЃАЊЕ НА МАКЕДОНСКАТА НАЦИЈА ЕП 04

НА ДЕНЕШЕН ДЕН2 months ago

Денеска е Велигден

НА ДЕНЕШЕН ДЕН2 months ago

Свети Георгиј Исповедник

ХРОНОЛОГИЈА3 months ago

РАЃАЊЕ НА МАКЕДОНСКАТА НАЦИЈА ЕП 03

НА ДЕНЕШЕН ДЕН3 months ago

ВОЗБУДЛИВА ПРИКАЗНА ЗА МОШТИТЕ: Ова е вториот гроб на светиот Лазар во Ларнака на Кипар

Лајфстајл3 months ago

Концертен рекорд на Ацо Пејовиќ во СКОПЈЕ: Над 12.000 луѓе наизуст пееле, публиката „во транс“ на песните од Тома!

Вести3 months ago

ЗГРОЗЕН СУМ ОД ОВАА ДРЖАВА И СУДСТВО – се огласи таткото на загинатата Викторија, мајката се гушеше во солзи!

Историја

ЛЕГЕНДИ1 day ago

Александар Кошка ( 1873 – 1907 )

Роден е роден 1873 година во влашкото село Гопеш, Битолско. Во Битола се школува во Романската гимназија, а потоа студира...

ЛЕГЕНДИ1 day ago

Александар Китанов – Сандо

Александар (Сандо) Китанов (1881 –23. XII 1906) е македонски учител, револуционер и војвода. Бил активен член на Македонската револуционерна организација...

ЛЕГЕНДИ1 day ago

Александар Евтимов (1874 – 1939)

Александар Евтимов (1874 – Софија, 1939) е македонски револуционер, преспански и прилепски војвода на ТМОРО, учител и публицист. Учествувал во...

ЛЕГЕНДИ1 day ago

Алберт Сониксен (1878 – 1931)

Алберт Сониксен (5. V 1878 – 16. VIII 1931) е американски новинар и публицист, кој ја поддржува македонската револуционерна борба....

ЕНЦИКЛОПЕДИЈА2 weeks ago

МИСТЕРИЈАТА ТРАЕ: Македонското национално прашање му пресуди на Кочо Рацин!?

Рацин бил смртно ранет, но не починал веднаш, туку неколку часа подоцна. Иако имало доволно време да биде однесен до...

ХРОНОЛОГИЈА3 weeks ago

Во Ваташа е објавено дигање на Тиквешкото востание против српскиот окупатор, за кое долго молчеа и историчарите

Тиквешкото востание, кое долго време било табу-тема и за историчарите, е прво востание во Македонија по Илинденското, дигнато десет години...

ЛЕГЕНДИ3 weeks ago

Димитар Ангелов – Габерот

Димитар Ангелов – Габерот (14. X  1916 – 10. VI 1943) е македонски деец на комунистичкото движење и еден од...

ЕНЦИКЛОПЕДИЈА3 weeks ago

Денес се навршуваат 2345 години од смртта Александар III Велики

Денес се навршуваат 2345 години од смртта на најголемиот светски војсководец и Крал на Македонија и Македонците, фараон на Египет...

ЛЕГЕНДИ4 weeks ago

Лазар Велков Тодев (1880 – 1924)

Лазар Велков Тодев (1880 – 22 септември 1924) познат како Дивљанец или Дивљански, е македонски револуционер и војвода на Внатрешната...

ЛЕГЕНДИ4 weeks ago

Јордан Сиљанов – Пиперката

Јордан Сиљанов – Пиперката (23. VI 1870 – 10. VIII 1903) – македонски револуционер, член и демирхисарски војвода на ТМОРО....

Популарни вести

AllEscortAllEscort