МАКЕДОНСКИ КРАЛЕВИ

Птоломеј I ( 368 п.н.е. до 365 п.н.е )

Published

on

Птоломеј I ( 368 п.н.е. до 365 п.н.е ) или Птоломеј од Алор бил првиот регент на Македонија во Династија Аргеади. Извршил атентат врз неговиот претходник Александар II Македонски за да ја заземе власта.

Не можел да стане Македонски крал и затоа владеел со Македонското кралство како регент за младиот Пердика III сѐ додека Пердика не го убил во 365 п.н.е.

Се верува дека Птоломеј I бил роден во некогашното село во Егејска Македонија, Калјани (Алорес).

Според античките историчари тој бил помладиот син на Аминта II „Малиот“, кому Аминта III му ја дава својата ќерка Евриноја за жена.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Популарни вести

Exit mobile version