На 70 годишна возраст почина универзнитетскиот професор по нивинарство Томе Груевски. Тој починал вчера во Скопје по кусо но тешко боледување. Тој имаше значаен уддел во едукацијата на генерации новинари. Поранешните студенти, а денес новинари веќе се збогуваа со својот професор преку социјалните мреѓи, а ова се само дел од статусите посветени на него

„ Не смеете новинарството да го сведете на тезга на пазар, Повеќе од професор, повеќе од пријател и другар…“ ПИШАА НЕГОВИТЕ СТУДЕНТИ.

Груевски е роден е роден во 1949 година во Смилево, Битолско. Уште од студенките денови се посветил на новинарството. Додека студирал бил соработник и уредник на на „Студентски збор“, а подоцна и директор. бил и главен уредник на списанието „Дијалог“, соработник на емисиите „Бранови на младоста“ и „Студентски паралели“ на Радио Скопје, а потоа бил и соработник на Третата програма на Македонското радио.

Се запишал и допломирал на на Филолошкиот факултет, магистрирал на Институтот за социолошки и политичко правни истражувања и докторирал на Правниот факултет во Скопје. Тој е и прв доктор по комуникологија во земјава и основоположник на студиите по односи со јавноста во Македонија.

Има објавено повеќе од сто научни статии-трудови во научни списанија во земјава и странство, а е добитник и на многу награди.

Фото за вовед: YouTube видео: Категорија: МакедонијаНовинар: Елена Милошевска