НА ДЕНЕШЕН ДЕН

ПОТРЕС ВО БПЦ ПОРАДИ ОДЛУКАТА ЗА МПЦ: Скандал, изненадувачки Скопје и ја украде „бугарската Охридска Архиепископија“ на Софија

Published

on

Скандал! Скопје и ја украде Бугарската Охридска Архиепископија од Бугарија, е наслов во бугарскиот медиум Епицентар.

„Македонската православна црква беше изненадувачки призната од Вселенската патријаршија како Охридска архиепископија – во изминатите години Бугарската архиепископија во Охрид беше од големо значење за опстанокот на Бугарите како народ и духовност. Тоа е, исто така, најдолгата постоечка црковна институција – речиси 750 години“, пишува медиумот.

Го пренесуваме текстот онака како што е објавен во оригинал, со предзнакот „бугарска, бугарска…“ за македонската Охридска Архиепископија:

„Бугарската автокефална архиепископија во Охрид остана единствената бугарска духовна институција и со многу труд и работа успеа да го одржи жив христијанскиот дух кај Бугарите. Во XV и XVII век охридските архиепископи сè почесто почнале да се потпишуваат со титулата патријарх. Во вчерашното соопштение од Истанбул се вели дека терминот „Македонија“ и сите други негови деривати се исклучени, а црквата е признаена само како „Охридска“.

Вселенската патријаршија, исто така, соопштува дека во евхаристиско причестување ги прифаќа хиерархијата, свештенството и народот на Црквата под раководство на архиепископот Стефан.

Advertisement


Црквата во Србија мора да ги реши административните прашања меѓу неа и црквата во С. Македонија во рамките на канонскиот поредок и црковната традиција, соопшти Вселенската патријаршија.

Името на оваа црква е „Охридска“ (што значи подрачје на нејзина јурисдикција само во рамките на територијата на државата С. Македонија), како што писмено им било ветено на Вселенската патријаршија и нејзиниот поглавар, со исклучок на терминот „македонски“ и сите други деривати на зборот „Македонија“.

Ова е нож во задниот дел на Бугарската православна црква, за кој Охридската архиепископија е дел од историскиот и духовниот простор, како и најстарата бугарска црковна институција, коментираат теолозите, пренесува Епицентар.

Потсетуваме дека пред само неколку дена од Македонија стигна вест за црквата „македонизација“ на бугарското преродбенички свештеник Јоаким Карчовски, родоначалникот на бугарската печатена литература, велат во текстот.

Македонската православна црква најави дека на 22 мај ќе го прогласи Карчовски за светец за „прв македонски просветител и учител на Македонците во првата половина на 19 век“.

Advertisement


Опширно во Епицентар

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Популарни вести

Exit mobile version