По неговата смрт неговата држава се распаѓа на три дела: династијата Птолемаидите ќе го превземе Египет, Антигонидите – Македонија , а Селевкидите – Блискиот Исток. Александар егзистира како митска личност во митовите на многу европски, азиски и афрички народи. Македонската Империjа постоела 12 години како целина, нo на крајот сепак била поделена

  на Птоломеј  ПРВИ

  Македонија – Касандар

  на Лисимах

  на Селевк

  Други држави

  Картагина

  РИМ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here