Connect with us

НА ДЕНЕШЕН ДЕН

НА ДЕНЕШЕН ДЕН: Oд предавство во Могила загинаа војводите Цветков и Дедо Андреја со 14 комити во бој со 300 души аскер

Published

on

Предадени и опколени, во нерамна борба со аксер и полиција, на 22 мај 1903 година, во битолското село Могила загинале војводите Дедо Андреја и Парашкев Цветков. Со нив загинале или се самоубиле уште 13-14 комити, кои воделе 36-часовна борба 20 комити против 300 души аскер и османлиски жандарми, а за тоа известиле и странски медиуми (објаснето во видеото).

Андреја Петров Блажески – Расолкоски, познат како Дедо Андреја е роден во 1861 година во селото Мало Црско, кое во османлискиот период било Демирхисарско, а подоцна административно припаѓа во Кичевската општина.

Дедо Андреја првин бил ајдутски војвода, а потоа заминал на печалба во Романија. По враќањето во Македонија (1900 г.) бил во неколку чети меѓу кои  и во четата на Јордан Пиперката, а во 1901 г. станал прилепски војвода.

Цветков е роден во 1875 година во Плевен, во Бугарија, завршил гимназија во Софија и потоа учителствувал три години. Во 1897 година заминал во Прага (Чешка), а потоа во Дрезден (Германија), каде студирал музика. По враќањето станал професор во Битолската егзархиска гимназија (1902). Тој како учесник на Смилевскиот конгрес бил избран за еден од секретарите.

Три верзии за предавството

По Смилевскиот конгрес, кој се одржал на почетокот на мај, покрај одлуката за кревање на востанието, исто така била направена реорганизација на четите. Така во четата на Парашкев Цветков, револуционер, музичар и педагог, биле префрлени двајца четници од четата на Тома Давидов. Тоа биле Васил Дурмиш од Мало Црско и Иван (Ванчо Ѓорѓиев) од Големо Црско, соселани на Дедо Андреја, кој исто така бил во четата на војводата Цветков која броела 20-тина комити.

Advertisement
Радио KISS FM – Македонска Радио Мрежа

Во тој период ситуацијата во Битолско била многу заострена, по судирот на османската потера и селаните од село Цапари и колежот во Битола на 6 мај (Ѓурѓовден) 1903 година. Деноноќно османските потери крстосувале низ Битола и околината. И покрај таквата опасност четата продолжила да ги исполнува планираните задачи за подготвување на населението од овој реон за востание.

При обиколка на пелагониските битолски села, на 20 спроти 21 мај 1903 година, четата на Цветков пристигнала во Могила. Тука требало да остане и наредниот ден, со задача да собира храна, која требало да се складира за востанието. Набргу се покажало дека ризикот чета да остане во полските села бил многу голем. Тие уште истата ноќ биле предадени на османската власт во Битола.

За предавството во Могила има неколку верзии. Според една четата била предадена од шпионот Димитрија – Диме Макало од село Црнобуки, а втората дека предавникот бил Ристе од селото Секирани, кој подоцна бил осуден поради ова предавство и ликвидиран од војводата Ѓорѓи Сугарев. Третата верзија е дека четата била накодошена и од двајцата.

Утрото на 21 мај 1903 година од рани зори Могила било опколено од повеќе стотини аскер и жандарми, а на чело на жандармеријата се наоѓал битолскиот башполиц (главен полицаец), Саид Ефенди. Могилчани го предупредиле војводата Цветков дека османлиите го опколуваат селото, но тој бил понесен од револуционерната атмосфера и борбениот дух кој владеел во четата и отпочнал бој. Во нерамната борба, биле убиени или се самоубиле 13-14 четници, меѓу нив и најстариот војвода Дедо Андреја од Мало Црско, потоа помладиот војвода Параскев Цветков и најмладиот четник – секретарот на четата, гимназијалецот Димитар Филдишев.

Песна за херојската борба во Могила

Advertisement
Радио KISS FM – Македонска Радио Мрежа

Во борбата настрадало и селото Могила, дел од куќите биле опожарени и опустошени, а биле убиени и неколку жители, меѓу кои и три жени.

Дописникот Франсис Јансен од Данска, кој другиот ден дошол на местото на настанот и разговарал со селаните, запишал дека комитите пееле додека се бореле и гинеле во исконската желба за слобода на Македонија.

По 36-часовна борба, тешко ранет, војводата Цветков извршил самоубиство.

За овој чин критички се огласил и Никола Петров Русински. Тој сметал дека виновник е војводата Цветков, зашто навреме не презел мерки. Русински го упатил ова гледиште до Штабот на Битолскиот револуционерен округ за да ги заштити комитите кои успеале да се извлечат живи, а кои требало да бидат осудени на смрт, според правилата на организацијата.

Во чест на битката кај селото Могила е испеана песната „Во могила Цветков мртов падна“ во која е опеана херојската борба, а во последната строфа на песната се вели: Заради братство и за слобода, лежи спокоен славен јунак, лежи спокоен Цветков војвода!

Advertisement
Радио KISS FM – Македонска Радио Мрежа

Селото Мало Црско во кое е роден Дедо Андреја, во Османлиското царство било во Демирхисарската нахија, во Битолската каза. Денес административно припаѓа во Општина Кичево, а според последниот попис од 2002 година имало само еден жител, кој постојано живеел во селото.

Песна за јуначката битка во Могила

В Могила влезе четата

на чело Цветков војвода,

дедо Андреја со него,

Ѓорѓи Смилевче со него

Advertisement
Радио KISS FM – Македонска Радио Мрежа

и деветнаесетмина комити.

Ми ги догледа Димитри,

чорбаџи од клето Црнобуки.

Диме ми нешто намисли:

Диме замина Битола,

Advertisement
Радио KISS FM – Македонска Радио Мрежа

на паша абер му даде:

– Де гиди паша, валија,

в Могила е Цветков војвода,

дедо Андреја со него,

Ѓорѓи Смилевче со него

Advertisement
Радио KISS FM – Македонска Радио Мрежа

и деветнаесетмина комити.

Забери аскер, полици,

забери Турци полјаци,

забери башибозуци,

селото да го сардисаш,

Advertisement
Радио KISS FM – Македонска Радио Мрежа

Цветков војвода да фатиш,

со него дедо Андреја,

Горѓи Смилевче со него,

и деветнаесетмина комити.

И мене, паша, да земиш,

Advertisement
Радио KISS FM – Македонска Радио Мрежа

да не ме мене убијат!

Пашата вели, говори:

– Ашколсун Диме чорбаџи,

ашколсун Диме кодошу!

Аваџи табор ce земам

Advertisement
Радио KISS FM – Македонска Радио Мрежа

и живи ќе ги донесам:

– Цветков војвода на чело,

дедо Андреја со него,

Ѓорѓи Смилевче со него

и деветнаесетмина комити.

Advertisement
Радио KISS FM – Македонска Радио Мрежа

My рече Диме чорбаџи:

– Слушај бре паша, валија,

аваџи табор малку е,

повеќе војска да земиш!

– Јунак е Цветков војвода,

Advertisement
Радио KISS FM – Македонска Радио Мрежа

јунак е дедо Андреја,

јунак е Горѓи Смилевче,

јунаци се сите комити!

Тогаш му рече пашата,

пашата ем валијата,

Advertisement
Радио KISS FM – Македонска Радио Мрежа

валијата на град Битола:

„Де гиди Диме чорбаџи,

земи си пари од кесе

колку ти фаќа раката,

се чисти жолти, жолтици.

Advertisement
Радио KISS FM – Македонска Радио Мрежа

Јас паша ќе те одредам,

мулјазим ќе те направам,

дека ја чета предаде

на Цветков млад војвода.”

Диме чорбаџи се излага,

Advertisement
Радио KISS FM – Македонска Радио Мрежа

си зеде пари од ќесе,

четата ми ја предаде.

Пашата викна, подвикна:

Саид ефенди да дојдит!

Саид ефенди ми дојде,

Advertisement
Радио KISS FM – Македонска Радио Мрежа

селам му даде на паша,

на паша ем на валија.

– Саид ефенди, башполиц,

тебе те имам првенец,

првенец меѓу Турците.

Advertisement
Радио KISS FM – Македонска Радио Мрежа

Земи си табур – биринџи

со седум-осум илјади

и десет чифта топови

со многу тешки ѓулиња.

Дури да ми се обзори,

Advertisement
Радио KISS FM – Македонска Радио Мрежа

дури да изгреј сонцето,

сардисај село Могила!

Таму бил Цветков војвода,

таму е дедо Андреја,

таму е Горѓи Смилевче,

Advertisement
Радио KISS FM – Македонска Радио Мрежа

таму се други комити.

Сношти таму отишле,

денес абер зедовме

од нивни Диме чорбаџи,

од клетоно Црнобуки.

Advertisement
Радио KISS FM – Македонска Радио Мрежа

Запомни Саид ефенди:

Никој рушвет не ќе земате!

Пашата ќе те одредам,

Битола да ја повелаш,

ако ги најдеш комити

Advertisement
Радио KISS FM – Македонска Радио Мрежа

и живи ми ги донесеш!

Селам му даде башполиц,

башполиц Саид ефенди.

Отиде право в касарни,

во бели и во црвени,

Advertisement
Радио KISS FM – Македонска Радио Мрежа

одреди табур бириџи

со седум-осум илјади

и десет чифта топови

со многу тешки ѓулиња.

Дури да ми се обзори,

Advertisement
Радио KISS FM – Македонска Радио Мрежа

дури да сонце изгрее,

сардиса село Могила.

Пособра сите селани,

та што им вели, говори:

„Селани, вие могилци,

Advertisement
Радио KISS FM – Македонска Радио Мрежа

овде имате комити!

Тука е Цветков војвода,

дедо Андреја со него,

тука е Горѓи Смилевче

и деветнаесетмина комити.

Advertisement
Радио KISS FM – Македонска Радио Мрежа

денес абер зедовме

од вашјот Димо чорбаџи,

од клетоно Црнобуки.

Каде се крие четата?

Каде е Цветков војвода,

Advertisement
Радио KISS FM – Македонска Радио Мрежа

каде е дедо Андреја,

каде е Горѓи Смилевче,

каде се друѓи комити?

Кажете, да не бараме,

куќите да не гориме!“

Advertisement
Радио KISS FM – Македонска Радио Мрежа

Селани велат, говорат:

„Саид ефенди, башполиц,

сите ние изим даваме,

таква работа немаме;

Цветков војвода не знајме,

Advertisement
Радио KISS FM – Македонска Радио Мрежа

дедо Андреја не знајме,

Ѓорѓи Смилевче не знајме,

други комити не знајме!“

Разлутен Саид ефенди,

разлутен Саид башполиц,

Advertisement
Радио KISS FM – Македонска Радио Мрежа

пособра двајсет селани,

Ристе коџобаши со него

и десет души аскери,

аскери од најлошите,

аскери од најлутите.

Advertisement
Радио KISS FM – Македонска Радио Мрежа

Прегледа сето Могила,

комити нигде не најде:

He најде Цветков војвода,

не најде дедо Андреја,

не најде Горѓи Смилевче.

Advertisement
Радио KISS FM – Македонска Радио Мрежа

Уште една куќа остана.

Саид ефенди застана,

застана та му говори:

„Селани, вие Могилци,

овдека напред врвете,

Advertisement
Радио KISS FM – Македонска Радио Мрежа

куќава да се прегледа!“

Селани тогаш рекоа:

„Саид ефенди, башполиц,

овдека шубе имаме,

зашто е куќа без стопан,

Advertisement
Радио KISS FM – Македонска Радио Мрежа

белки е некој кондисан.

Затоа напред не ојме!“

Разлутен Саид ефенди,

разлутен Саид башполиц,

со десет души аскери,

Advertisement
Радио KISS FM – Македонска Радио Мрежа

аскери од најлошите,

аскери од најлутите,

в левата рака калачка,

в десната рака леворвер,

почна во дворје да влегва.

Advertisement
Радио KISS FM – Македонска Радио Мрежа

Подвикна Цветков војвода,

којшчо седеше на баџа:

„Застани, Саид ефенди,

застани, Саид башполиц!

Тука те тебе чекаме

Advertisement
Радио KISS FM – Македонска Радио Мрежа

на нишан да те земеме.

Пашана ќе те одредам

Битола да ја повелаш!“

Колку го зборот изрече,

сичките пушки згрмија,

Advertisement
Радио KISS FM – Македонска Радио Мрежа

Саид ефенди убија,

Саид ефенди башполиц

и десет души аскери,

аскери од најлошите,

аскери од најлутите.

Advertisement
Радио KISS FM – Македонска Радио Мрежа

Турската труба засвири,

згрмија пушки, топови,

со многу тешки ѓулиња,

од четири страни Могила.

Земја и небо трептеја,

Advertisement
Радио KISS FM – Македонска Радио Мрежа

жени и деца спиштеја.

Силен се оган отвори,

изгоре сето Могила.

Подвикна Цветков војвода:

„Крепи се, дедо Андреја,

Advertisement
Радио KISS FM – Македонска Радио Мрежа

крепи се Горѓи Смилевче,

и моја верна дружино!

Удрете, не се боете,

додека патрони имате!

На оние ѓупци аскери

Advertisement
Радио KISS FM – Македонска Радио Мрежа

да не се живи давате,

да не ве мачат в Битола,

во пусти црни зандани!“

Времето ми се помрачи,

куќата ми ја сурнаа,

Advertisement
Радио KISS FM – Македонска Радио Мрежа

Цветков војвода убија

и единајсет души четници.

Осумте души излегоа

од турски обрач в Могила,

отидоа Црнобуки,

Advertisement
Радио KISS FM – Македонска Радио Мрежа

викнаа Диме чорбаџи:

„Излези, Диме чорбаџи,

сега ние ќе ти платиме,

зашто ти не куртули

од она пусто Могила.“

Advertisement
Радио KISS FM – Македонска Радио Мрежа

Излезе Диме чорбаџи

пеплосан в лице, ожолтен.

Ми го врзаа комити,

лева му рака пресекоа,

со која ги зеде парите;

Advertisement
Радио KISS FM – Македонска Радио Мрежа

Десна му рака пресекоа,

со која даде потписо;

Главата му ја одрежаа,

мулјазим го одредија.

Бела му книга пратија

Advertisement
Радио KISS FM – Македонска Радио Мрежа

на битолскиот валија:

– Слушај бре паша, валија,

испрати дваесет текови,

крени си твои лешови,

лешови ѓупски, аскерски,

Advertisement
Радио KISS FM – Македонска Радио Мрежа

поцрне од нив Могила.

Испрати до два ландони,

земи го твојот пашалар,

пашалар, турски првенец,

пашалар Саид ефенди,

Advertisement
Радио KISS FM – Македонска Радио Мрежа

Саид ефенди баш полиц.

Голем му нишан дадовме

Битола да ја повела.

(Oд книгата: БИТОЛА БАБАМ БИТОЛА

Народни песни во кои се спомнува Битола,

Advertisement
Радио KISS FM – Македонска Радио Мрежа

Издадена: Битола, Октомври 1969 год)

(Подготвил: Д.Г.)

Continue Reading
Advertisement Радио KISS FM – Македонска Радио Мрежа

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

НА ДЕНЕШЕН ДЕН

(видео) НА ДЕНЕШЕН ДЕН: Во 1991-ва почна Десетдневната војна на ЈНА против Словенија и крвавиот распад на Титова Југославија

Published

on

На 27 јуни 1991 година започна Десетдневната војна за независност на Република Словенија, во која Територијалната одбрана на Словенија ја принуди Југословенста народна армија (ЈНА) да се повлече од територијата на оваа дотогаш република на СФРЈ. Тоа беше и почеток на крвавиот распад на Социјалистичка Федеративна Република Југославија од која дел беше и Република Македонија. Десетдневната војна или Словенечката војна за независност (на словенечки: Slovenska osamosvojitvena vojna) беше воен конфликт меѓу Територијалната одбрана на Република Словенија (Teritorialna obramba Republike Slovenije) и ЈНА во 1991 година, откако Словенија прогласи независност од тогашна СФРЈ. На 25 јуни 1991 година, парламентите во Словенија и Хрватска донесоа одлуки за прогласување на независност. Два дена подоцна единици на ЈНА излегоа од касарните и тргнаа кон граничните премини на територијата во Словенија. Така почна војна меѓу припадниците на ЈНА и силите на словенечката територијална одбрана. Војната траеше десет дена, а на почетокотот на јули Претседателството на тогашна СФРЈ, кое беше под силно влијание на Слободан Милошевиќ, донесе одлука за повлекување на ЈНА од Словенија. Дел од единиците на ЈНА во Словенија се повлекоа на територијата на Република Хрватска. Република Словенија која од претходно најави дека на 26 јуни 1991 година ќе прогласи незавинсост од СФРЈ, тоа го стори ден претходно, односно на 25 јуни. Датумот на прогласувањето на независноста бил со цел да се стекне брза предност во очекуваната интервенција и борба. Словенечката влада очекувала ЈНА да реагира еден ден по прогласувањето на независноста или брзо потоа. Стекнувајќи предност од 24 часа, Словенците ги изненадија југословенските власти. Иако политичкото раководство на ЈНА беше против независноста на Словенија, армијата беше поделена околу тоа што да направи. Тогашниот началник на генералштабот на ЈНА, Благоје Аџиќ заговарал операција од големи размери и да се елиминира словенечкото раководство. Неговиот претпоставен, министерот за одбрана Вељко Кадијевиќ, инсистирал на поблаг пристап – демонстрација на сила која би ја убедило словенечката влада да ја повлече одлуката за независност. По расправата бил прифатен ставот на Кадијевиќ. Останаа недоумици околу тоа колку членови на југословенската влада биле вмешани во донесувањето на одлуката за да се употреби сила во Словенија. Наводно Анте Марковиќ, тогашниот претседател на сојузната влада, изјавил дека Сојузниот извршен совет (влада на СФРЈ) не бил информиран за акциите на ЈНА. Утрото на 26 јуни, единиците од 13. корпус на ЈНА ги напуштиле касарните во Риека и тргнале кон италијанско-словенската граница. Овој потег предизвикал силни реакции кај населението во Словенија, кое организира спонтани барикади и демонстрации против акцијата на ЈНА. Но, словенечката влада веќе имала план да ја преземе контрола над граничните премини и меѓународниот аеродром Брник. Војниците кои ги чувале граничните премини биле Словенци, така што запоседнувањето на премините се свело на промена на униформите и ознаките на војниците, без борби. Со преземањето на контрола над границата, Словенците успеале да воспостават позиции против очекуваниот напад од ЈНА. Десетдневната војна на ЈНА во Словенија заврши со релативно мали материјални штети и човечки жртви во однос на тоа што следуваше подоцна во Хрватска и особено во Босна и Херцеговина. (Подготви: Д.Г.)

Continue Reading

НА ДЕНЕШЕН ДЕН

НА ДЕНЕШЕН ДЕН: На 57 години починала Донка војвода од демирхисарско Смилево, комита во Илинденското, Балканските и Првата светска војна

Published

on

Демирхисарската револуционерка Донка Комитката активно учествувала во многу битки, во Илинденското востание, како и Балканските и Првата светска војна, а животот го завршила од природна смрт на денешен ден во 1937 година. Донка Ставрева (Христова) Ушлинова, наречена Донка Комитката е родена на 21 декември 1885 во демирхисарското село Смилево. Таа е македонска револуционерка, учесник во македонското револуционерно движење, член и комита на Македонската револуционерна организација. Млада се омажила за Ставре Христов од битолското село Лера, а брзо потоа мажот и заминал на печалба. И додека таа била сама ја вознемирувал и следел некој Турчин, но храбрата Донка не можејќи да го истрпи тоа го убила и заедно со нејзината јатрва Сребра Апостолова го закопале. Но, по убиството двете жени биле принудени да заминат и да се одметнат во демирхисарските планини, каде од четата на ресенскиот војвода Славејко Арсов добиле униформи и оружје. Така Донка Комитката се вклучила во борбата на Македонската револуционерна ораганизација, а пред Илинденското востание учествувала во дваесетина битки во Битолскиот револуционерен округ, кај селата Лева Река, Смилево и Златари. Фото: Донка со сопругот Ставре Ушлинов во 60. пешадиски полк, 1917 г. По задушувањето на Илинденското востание, таа била принудена да пребегне во Бугарија, каде стигнала преку Србија, а подоцна како искусен борец Донка станала и подофицер во бугарската армија. За време на Балканските војни Донка Ушлинова заедно со нејзиниот сопруг Ставре станале доброволци во Осмата костурска дружина на Македонско-одринското ополчение. Ушлинова учествувала во повеќе борби, но се истакнала во битките на Шарќој, Галиполи, при заробувањето на Јавер паша, Руен и Султантепе. За покажаниот хероизам таа станала ефрејтор и била наградена со два ордени за храброст – трети и четврти степен. За време не Првата светска војна Ушлинова отишла доброволец во Вториот пешадиски македонски полк на Единаесетатa пешадиска македонска дивизија. Таа учествувала во борбите кај Јаребична, Дојран, Круша Планина и многу други. Одликувана е со Орден за храброст од втор степен, а во 1917 година со Орден за храброст прв степен и чин подофицер, одликувана од главниот командант на армијата генерал-лејтенант Никола Жеков. Таа подоцна била предложена и за офицерски чин, но крајот на војната не дозволил тоа да се случи. Донка Ушлинова, заедно со сопругот примиле парична помош од 10.000 лева со која изградиле мала куќа во Варна, а во 1924 година им се родил синот Александар. Таа била член на Варненското друштво на офицери Другарски сојуз, сè до нејзината смрт на 27 јуни 1937 година. По смртта на Донка Комитката, македонскиот женски сојуз издал некролог: „Почина Донка војвода, жена револуционерка, херој и смел борец за родните идеали…“ (Подготви: Д.Г.)

Continue Reading

НА ДЕНЕШЕН ДЕН

НА ДЕНЕШЕН ДЕН: Имала мајка едно ми чедо – Парапунов во Пиринска Македонија ја формирал првата антифашистичка чета

Published

on

Првата антифашистичка вооружена акција на Балканот се случила во Пиринска Македонија, каде на денешен ден, 26 јуни 1941 година во околината на Разлог, Никола Парапунов ја формирал првата партизанска чета на територијата на тогашна Бугарија која била во сојуз со тогаш хитлеровска фашистичка Германија. Организаторот на првото антифашистичко движење во Царска Бугарија, македонскиот револуционер Парапунов е роден во Разлог на 1 јули 1909 година, во семејство на шивачки работник. Во 1924 година се запишал на градежна насока во средното техничко училиште во Софија, а по завршувањето работел во родниот град и соработувал со тогашната ВМРО (Обединета). Во 1931 година станал член на Бугарската комунистичка партија, во 1932 и член на окружното раководство на БКП во Петрич. Поради своето делување како комунист бил уапсен и осуден на казна затвор каде минал од 1933 до 1941 година. По излегувањето од затвор, преминал во илегала и на 26 јуни 1941 година ја формирал разлошката чета, првата вооружена партизанска формација во Пиринска Македонија. Така Пиринска Македонија, како дел од Царството Бугарија, најрано го крева својот глас за ослободување и обединување на Македонија. На територијата на Пиринска Македонија уште во 1941 година се формираат партизански одреди под водството на Парапунов, а токму во Пиринска Македонија ќе се одигра и првата вооружена борба против бугарската фашистичка војска и воопшто првата вооружена битка против фашистичките окупациски војски на Балканот. На почетокот од 1943 година Парапунов станал член на ЦК на БКП, но на крајот од истата година загинува кај месноста Сува Чешма, во близина на Горноџумајското село Бараково, во борба откако се нашле во полициска заседа на бугарските сили. Никола Парапунов – Владо е македонски револуционер, истакнат организатор и раководител на партизанското антифашистичко движење во Пиринскиот дел на Македонија, кој од бугарските власти во 1933 година бил осуден на 15 години затвор. Тој и во затворот раководел кружоци и предавања за националното прашање, посебно за македонското. Бил командир на Разлошката чета и командир на Четвртата Горноџумајска востаничка оперативна зона. Се залагал за заедништво на партизанските движења од трите дела на Македонија. По основањето на Отечествениот фронт во 1942 година, Никола Парапунов работел за развој на неговите структури во Пиринска Македонија. Тој бил секретар на Окружниот комитет на БКП и на IV востаничка оперативна зона. Но, дошол во судир со ЦК на БКП за прашањето за оружената борба, зашто се застапувал за заедништво на партизанските движења од трите дела на Македонија и нејзино обединување. По смртта на Никола Парапунов Разлошкиот партизански одред го носи неговото име, а македонскиот народ ја испеал песната „Имала мајка едно ми чедо“: Имала мајка едно ми чедо едно ми чедо Никола. Очите ѕвезди, лице трендафил, левенто чедо крилато. Ееееј Никола, ееееј јунак пирински. Му здодеало од чорбаџии, од клето ропство фашистко. Тргнал Никола в бој да се бие за наша мајка Македонија. Ееееј Никола, ееееј јунак пирински. Дигнал ми глава херој Никола за правда и за слобода. Тргнал Никола в бој да се бие за наша мајка Македонија. Ееееј Никола, ееееј јунак пирински. (Фотографии: Музејот на македонската борба во Скопје, портрет на Никола Парапунов и восочната фигура на Парапунов во Музејот на македонската борба) (Подготви: Д.Г.)

Continue Reading
Advertisement
Вести18 hours ago

Зибери: Во полициските станици нема ажурирани списоци на дежурни адвокати, а државата не ги надоместува адвокатските услуги

Вести18 hours ago

РКЕ оваа недела ќе ги соопшти цените на блоковите и ниските тарифи

Вести18 hours ago

Лефков: Судската власт мора да биде независна, а не слуга на власта

Вести18 hours ago

Украл паричник, па го фатиле случајните минувачи – приведен крадец во Прилеп

Вести18 hours ago

Никола Димитров: Итна реафирмација на македонските позиции!

Вести18 hours ago

Нови цени на горивата од полноќ

Вести18 hours ago

130% поскапа струја за најголемите потрошувачи

Вести18 hours ago

Подготвителна седница за блок тарифите за потрошувачката на струја на домаќинствата

Вести18 hours ago

Одземени лиценците на БЕГ и за дистрибуција и снабдување со топлинска енергија

Вести18 hours ago

Бектеши: Усвоени измените со кои трговците во туристичките места ќе можат да работат во недела и на празници

ЕНЦИКЛОПЕДИЈА4 weeks ago

ЗА НИВ БИЛ МАКЕДОНЕЦ: Комити кои го преживеале Илинден во 1960 година му оддаваат почит на Пиринскиот цар Јане Сандански

НА ДЕНЕШЕН ДЕН4 weeks ago

Во Влахи во Пиринска Македонија е роден македонскиот револуционер, Пиринскиот цар, Јане Сандански

ЕНЦИКЛОПЕДИЈА4 weeks ago

Митот за големата преселба на словените научно срушен

Вести3 weeks ago

Редовен класен час на Мирка Велиновска !

ЕНЦИКЛОПЕДИЈА3 weeks ago

Денес се навршуваат 2345 години од смртта Александар III Велики

ЕНЦИКЛОПЕДИЈА4 weeks ago

Британски лингвист за Македонскиот и Бугарскиот јазик

НА ДЕНЕШЕН ДЕН2 weeks ago

Архиепископот г.г. Стефан до Вартоломеј: Ве молиме – не заборавајте нѐ, помагајте ни да растеме

Вести3 weeks ago

„Кога народот ја зема правдата во свои раце, тогаш во два дена се апсат лица“ – силна поддршка за Алабакоски од јавноста!

ХРОНОЛОГИЈА2 weeks ago

Во Ваташа е објавено дигање на Тиквешкото востание против српскиот окупатор, за кое долго молчеа и историчарите

Лајфстајл4 weeks ago

Куќата во која сега ужива Цеца Аркан ја „заработил“ со коцка

НА ДЕНЕШЕН ДЕН1 month ago

НА ДЕНЕШЕН ДЕН: Oд предавство во Могила загинаа војводите Цветков и Дедо Андреја со 14 комити во бој со 300 души аскер

Вести1 month ago

КОВАЧКИ: Ковачевски и СДСМ да кажат дали знаеле и дали учествувале на средбите на Талат Џафери со лица кои се ризик за безбедноста

Вести2 months ago

Мицкоски: ВМРО-ДПМНЕ нема да поддржи отворање на Уставот

ХРОНОЛОГИЈА2 months ago

РАЃАЊЕ НА МАКЕДОНСКАТА НАЦИЈА ЕП 04

НА ДЕНЕШЕН ДЕН2 months ago

Денеска е Велигден

НА ДЕНЕШЕН ДЕН2 months ago

Свети Георгиј Исповедник

ХРОНОЛОГИЈА2 months ago

РАЃАЊЕ НА МАКЕДОНСКАТА НАЦИЈА ЕП 03

НА ДЕНЕШЕН ДЕН2 months ago

ВОЗБУДЛИВА ПРИКАЗНА ЗА МОШТИТЕ: Ова е вториот гроб на светиот Лазар во Ларнака на Кипар

Лајфстајл3 months ago

Концертен рекорд на Ацо Пејовиќ во СКОПЈЕ: Над 12.000 луѓе наизуст пееле, публиката „во транс“ на песните од Тома!

Вести3 months ago

ЗГРОЗЕН СУМ ОД ОВАА ДРЖАВА И СУДСТВО – се огласи таткото на загинатата Викторија, мајката се гушеше во солзи!

Историја

ЕНЦИКЛОПЕДИЈА2 weeks ago

МИСТЕРИЈАТА ТРАЕ: Македонското национално прашање му пресуди на Кочо Рацин!?

Рацин бил смртно ранет, но не починал веднаш, туку неколку часа подоцна. Иако имало доволно време да биде однесен до...

ХРОНОЛОГИЈА2 weeks ago

Во Ваташа е објавено дигање на Тиквешкото востание против српскиот окупатор, за кое долго молчеа и историчарите

Тиквешкото востание, кое долго време било табу-тема и за историчарите, е прво востание во Македонија по Илинденското, дигнато десет години...

ЛЕГЕНДИ3 weeks ago

Димитар Ангелов – Габерот

Димитар Ангелов – Габерот (14. X  1916 – 10. VI 1943) е македонски деец на комунистичкото движење и еден од...

ЕНЦИКЛОПЕДИЈА3 weeks ago

Денес се навршуваат 2345 години од смртта Александар III Велики

Денес се навршуваат 2345 години од смртта на најголемиот светски војсководец и Крал на Македонија и Македонците, фараон на Египет...

ЛЕГЕНДИ3 weeks ago

Лазар Велков Тодев (1880 – 1924)

Лазар Велков Тодев (1880 – 22 септември 1924) познат како Дивљанец или Дивљански, е македонски револуционер и војвода на Внатрешната...

ЛЕГЕНДИ3 weeks ago

Јордан Сиљанов – Пиперката

Јордан Сиљанов – Пиперката (23. VI 1870 – 10. VIII 1903) – македонски револуционер, член и демирхисарски војвода на ТМОРО....

ЕНЦИКЛОПЕДИЈА4 weeks ago

Митот за големата преселба на словените научно срушен

Според напишаното може да се увиди дека Грците и Бугарите се вештачка творба за да се негира постоењето на Македонците...

ЕНЦИКЛОПЕДИЈА4 weeks ago

Дипломатски допис за аферата „Мис Стон”

Во август 1901 година, македонските револуционери на чело со Јане Сандански ја задржале aмериканската мисионерка Хелен Стон (Helen Stone) со...

ЕНЦИКЛОПЕДИЈА4 weeks ago

Британски лингвист за Македонскиот и Бугарскиот јазик

Британскиот лингвист Џорџ Кампбел во својата „Збирка на светските јазици“ (“Compendium of World Languages”), прв пат издадена во 1991 година,...

ЕНЦИКЛОПЕДИЈА4 weeks ago

Нови докази за постоењето на Македонците пред 1945 година

ГЕРМАНСКА КАРТА од 1940 година била презентирана пред штабот наВермахтот, кој подготвувал планови за окупација на Југославија. Клучен детал за...

Популарни вести

AllEscortAllEscort