Connect with us

Вести

МИТРОПОЛИТ ГРИГОРИЈ: Пописот 2021 има катастрофални последици за Македонската православна црква – Охридска архиепископија

Published

on

Методологијата за подготовка, организирање и спроведување на Пописот на населението, домаќинствата и становите во Република Македонија од февруари, 2021 година, изготвена од страна на Државниот завод за статистика на Република Македонија (во понатамошниот текст: Методологијата), е спорна од следните причини:

На страна 29 од Методологијата, точка 6.2 Религија, Прашање: Религиска припадност (вероисповед) се наведува:

„Во согласност со членот 19 од Уставот на Република Македонија, на граѓаните им се гарантира слобода на вероисповед, што значи граѓаните можат слободно и јавно да ги изразуваат своите верски и духовни верувања. Лицето што се попишува може по сопствена волја да даде одговор на ова прашање, независно дали е запишан во книгата на припадниците на некоја вероисповед. На ова прашање, попишувачот е должен да го запише одговорот за кој се изјаснило лицето, односно попишувачот не смее да влијае врз граѓаните да се изјаснуваат за вероисповедта против своја волја. Попишувачот е должен и на ова прашање да го внесе одговорот со кој лицето се изјаснило за својата религиозна припадност. Попишувачот не треба да ги чита понудените одговори, туку само го прашува лицето за неговата религиозна припадност. Ако религиозната припадност за која се изјаснило лицето ја нема во понудените одговори, тогаш одговорот треба да се запише текстуално.“

Наведената точка од Методологијата е спорна и неуставна, од причина што истата не содржи соодветна класификација за “религиска припадност (вероисповед)“ на Православни христијани, со изоставање на точно определениот назив на институцијата Македонска Православна Црква. Во членот 19 од Уставот на Македонија и уставниот Амандман VII кон Уставот, со кој, со точката 1 се заменува ставот 3 на членот 19, а со точката 2 се заменува ставот 4 на членот 19 од Уставот, имплицитно е одредена вероисповедта: „1. Македонската православна црква, како и Исламската верска заедница во Македонија, Католичката црква, Евангелско-Методистичката црква, Еврејската заедница и другите верски заедници и религиозни групи се одвоени од државата и се еднакви по закон. 2. Македонската православна црква, како и Исламската верска заедница во Македонија, Католичката црква, Евангелско-Методистичката црква, Еврејската заедница и другите верски заедници и религиозни групи се слободни во основањето на верски училишта и на социјални и добротворни установи во постапка предвидена со закон. 3. Со точката 1 на овој амандман се заменува ставот 3 на членот 19, а со точката 2 се заменува ставот 4 на членот 19 од Уставот на Република Македонија.“

Македонската Православна Црква е уставно детерминирана како институција, што имплицира и детерминација на вероисповедта Православни христијани. Од уставното нормирање произлегува и потребата од имплементација на адекватна класификација во Методологијата, како и во формуларот за организирање и спроведување на Пописот на населението, домаќинствата и становите во Република Македонија.
Ние, како митрополит на МПЦ‒ОА, антиципативно и благовремено инициравме превенирање на штетните последици од несоодветно изготвената Методологија за спроведување на пописот.

Се навестуваше статистичка измама, која ја предвидовме, дека со додавањето на неуставната опција за верско определување “христијанин“, се прави можност за КАУЗАЛНА ИНВЕРЗИЈА, за погрешно идентификување и запишување на дел од Православните верници. Конесеквенцијализмот од инверзијата е опасен преседан за МПЦ‒ОА! Таквите последици, сме ги оцениле како штетни за МПЦ‒ОА, бидејќи постои можност дел од верниците статистички да се прелеат во друга, уставно неутврдена, верска група. Во моментот, проценките за можни штети, се веќе настанати.

Advertisement
Радио KISS FM – Македонска Радио Мрежа

Затоа, е потребно да бидат поднесени правни средства за заштита од дискриминација, сторена преку несоодветно изготвената Методологија за спроведување на пописот и за заштита на интересите на Православните христијани и МПЦ-ОА.

Импликациите (последиците) од неисправните податоци за категоријата “христијани“ – претставуваат погрешно вградени ментални модели коишто може да бидат катастрофални за МПЦ-ОА!
Оваа констатација е порелевантна кога е вметната во поглобалната цел за пилотирање на авионот – македонско-православниот верско-политички конструкт, како статистички инсуфициентен фактор од глобален (сеправославен) аспект.

Пописот во Македонија произведе верски (православен) и општествено-политички реинженеринг, со цел да се произведат посакуваните карактеристики кај целната популација. Општествено-политичкиот и вклучително верскиот реинженеринг може да се сфати и како детерминистичка појава, каде што се реализираат намерите и целите на архитектите на новиот општествено-политички конструкт, во којшто се најде и самата МПЦ-ОА, во услови кога таа се бори да ја докаже својата правно (канонски) неспорна/несоборлива автокефалност. Сепак, резултатите од пописот, за МПЦ-ОА, не се нетривијална задача во глобално динамичната ситуација, бидејќи со резултатите од пописот, со намаленото количество православни, ѝ е намалена моќта да докажува статистичка сигнификантност (значајно мнозинство) во борбата за меѓународно (сеправославно) утврдување на својата автокефалност, со оглед на значителното намалување на статистичката количина православни во Македонија.

Погрешно вградените ментални модели, наместо да бараат контрадикторни докази, тие имаат тенденција да се вклопат во конзистентни податоци, иако неточни. Овој феномен е наречен пристрасност при потврдување релевантност. Нејзиниот главен несакан ефект се состои во превидување на контрадикторни податоци. Ова е едно објаснување за зајакнувањето на неисправните, погрешно вградени ментални модели. Соодветен е примерот при паѓање на авионот, при одлучувањето, кој од двата мотори е неисправен и врши дисфункција на авионот. Откако е донесена погрешна одлука, погрешно вграден ментален модел, веројатно го потврдува верувањето на управувачкиот екипаж на авионот дека го исклучиле неисправниот мотор.

Потребно е да го нагласиме негативното влијание на истовремените случувања на податоците од пописот во графата “христијани“, како неуставно вметната категорија, врз точноста на менталните модели. Тој момент, е моментот кога менталните модели кај народот, верен на православието, ќе тргнат наопаку. Таквиот општествено-политички и верски реинженеринг, има за цел да истакне интересен психолошки феномен кој влијае на “точноста“ на менталните модели.

Сепак, овие неточно вградени ментални модели секогаш водат до несреќи, во поглед, на откривањето и компензацијата на грешки коишто се значајни карактеристики во обработката на информациите кај народот во една држава или во неговата вера. Социјално-инженерските кампањи поттикнуваат постепени, но на крајот далекусежни промени.

Advertisement
Радио KISS FM – Македонска Радио Мрежа

Употребените методи за идентитетска конверзија се архитектонско-дизајнерски тактики за да послужат како “социјален и верски кондензатор“, кој ја менува агрегатната состојба на верниците, и има цел трајно да им ги променат личните вредности и приватните односи.

(Автор на текстот е: Неговото Високопреосвештенство г. Григориј Митрополит Кумановско-Осоговски)

Continue Reading
Advertisement Радио KISS FM – Македонска Радио Мрежа

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Вести

Мицкоски: Нема да прифатам менување на Уставот по бугарски барања и по цена на мојата политичка кариера

Published

on

-Предлогот, кој според нашите информации е пристигнат во Владата, за нас е неприфатлив. Се прави обид да се создаде перцепција за некаков триумф. Овој модифициран предлог за кој се говори последните неколку часа го немаме видено. Но, врз основа на информациите со кои располагаме се работи само за два модифицирани збора. Се чудам од каде знае албанскиот премиер Еди Рама дека овој предлог е прифатлив за македонскиот народ. Од каде Рама ја има таа информација, а ние, заедно со сите граѓани ја немаме. Се работи за предавство на Владата на СДСМ и ДУИ и затоа предлогот се крие, истакна лидерот на опозицијата, претседателот на ВМРО-ДПМНЕ Христијан Мицкоски.

На директно прашање дали без разлика и на сопствената политичка судбина останува против менување на Уставот за да се стават и бугарите во него, Мицкоски децидно порача дека не прифаќа.

-Нема да прифатам менување на Уставот и се со цел за вметнување на бугарските барања во истиот. И да стојам на тоа и го повторувам и по цена на мојата политичка кариера, истакна Мицкоски.

-Македонија е единствената држава која наместо да преговара според копенхашки критериуми, таа преговара по бугарски диктат. Барам веднаш Владата да го објави овој предлог затоа што велат дека е многу добар. Ако е толкку добар нека го објават веднаш. Ние нема да прифатиме решение штетно за народот и за индината на македонскиот народ, изјави претседателот на ВМРО-ДПМНЕ Мицкоски, кој тврди дека на владината седница не биле споделени информации за содржината на францускиот предлог на присутните членови на владата.

Continue Reading

Вести

Не очекува тешка енергетска зима – власта тврди дека ќе нема рестрикции на струја

Published

on

Тешка зима не очекува сметаат добрите познавачи од областа на енергетиката . Цената на струјата од 1 јули ќе се зголеми за 7, 4 проценти. Поскапување на киловатите ќе има кај сите домаќинства и оние кои се во првиот и оние од последниот блок.Со тарифната реформа за пресметка на цената на струјата како што потврдија уште еднаш од регулаторната комисија за енергетика им се помага на најранливите категории на граѓани оние кои што трошат помалку, ќе плаќаат помали сметки за разлика од оние кои трошат повеќе.

Рестрикции нема да има но глобално во делот на енергетиката се прават сите подготви за зголемување на производството на електрична енергија а се водат и преговори за снабдување со природен гас.

Поранешниот грчки премиер Јоргос Папандреу вели најголемата криза е предизвикана од војната во Украина, сите држави се во грч најмногу од поскапувањето на енергенсите.

На македонско енергетскиот форум беше посочено дека нашата земја активно е вклучена во повеќе процеси на развој и имплементација на неколку големи и стратешки важни проекти за обновлива енергија кои ќе ја обезбедат енергетска безбедност.

Фото за вовед: YouTube видео: Категорија: БизнисНовинар: Нина Аритоновска

Continue Reading

Вести

Сиромаштијата ќе расте – МТСП најавува пакет мерки за граѓаните во социјален ризик

Published

on

Ќе расте сиромаштијата во земјава. Зголемувањето на трошоците за живот, поради секојдневниот пораст на цените на храната, нафтата, поскапата струја и најавата за раст на цената на парното, ќе го големи бројот на лица кои ќе бараат помош од државата. Од министертвото за труд веќе кројат мерки за да им помогнат. Во моментов 36,000 домаќинства живеат од социјална помош, од кои 6.000 се новозапишани од минатата година, кои ја изгубиле работата поради Ковид пандемијата. Од министерството сега не очекуаат толкави бројки, затоа што не с е очекува затврорање на фирмите, туку граѓаните , поради високите цени за живот, ќе немаат пари да го преживеат месецот.

– Навистина претстои тешка зима. Затоа заедно со министерот за финансии Бесими планираме пакет мерки кои од септември ќе ги понудиме, за полесно да се справат сите граѓани, посебно оние со социјален ризик., А со министерстовто за економија имаме посебна мерка за енергетската сирошматија, каде се плаќат дел од сметката за струја. Системот на министерството се покажа ефикасен и може да ги апсорбира сите материјално непбезбедени граѓани, изјави Јована Тренчевска, министер за труд и социјална политика.

Според последните податоци на статистиката, во 2020та година четвртина од граѓаните, однсоно 452 илјади живееле под прагот на сиромаштија. Месецот го туркале со 5,600 денари. Сиромаштијата ја чувствуаат најмногу четиричлените семејства но и младите до д 17 години. Инаку, за да се задоволат основните месечни потреби, на едно домаќинство месечно му се потребни речиси над 38, 800 денари.

Фото за вовед: YouTube видео: Категорија: БизнисНовинар: Наташа Мерсовска

Continue Reading
Advertisement
НА ДЕНЕШЕН ДЕН11 hours ago

КОТЛАР ГО ЦИТИРА РАЦИН: Историјата сакаат да ни ја земат, за ни ја земат душата, оти ако немаме вчера, немаме ни денес, ни утре!

НА ДЕНЕШЕН ДЕН11 hours ago

НА ДЕНЕШЕН ДЕН: Во Прага пред 31 година е растурен „советскиот НАТО“, по што остана само западниот НАТО и потоа се прошири низ Европа

НА ДЕНЕШЕН ДЕН11 hours ago

КАЛЕНДАР НА МПЦ: Денеска е Св. маченици Леонтиј, Ипатиј и Теодул

НА ДЕНЕШЕН ДЕН11 hours ago

ДЕНЕСКА Е СВ. ЛЕОНТИЈ, ИПАТИЈ И ТЕОДУЛ: Тој час кога Леонтиј им ја изложи верата во Христа, светол облак се спушти над Ипатиј и Теодул

Вести20 hours ago

Мицкоски: Нема да прифатам менување на Уставот по бугарски барања и по цена на мојата политичка кариера

Вести20 hours ago

Не очекува тешка енергетска зима – власта тврди дека ќе нема рестрикции на струја

Вести20 hours ago

Сиромаштијата ќе расте – МТСП најавува пакет мерки за граѓаните во социјален ризик

Вести20 hours ago

Генчовска ги разобличи Ковачевски и Османи: Нема нов француски предлог кој се разликува од она што бугарскиот парламент веќе го прифатил

Вести20 hours ago

Николоски: Да имаше добар предлог за Македонија, Ковачевски ќе славеше и ќе го објавеше, а Радев и Петков немаше веднаш да го прифатат

Вести20 hours ago

Нестабилно време со пороен дожд и грмежи во подрачјето на Скопје

ЛЕГЕНДИ1 day ago

Алберт Сониксен (1878 – 1931)

ЕНЦИКЛОПЕДИЈА4 weeks ago

Митот за големата преселба на словените научно срушен

Вести3 weeks ago

Редовен класен час на Мирка Велиновска !

ЕНЦИКЛОПЕДИЈА3 weeks ago

Денес се навршуваат 2345 години од смртта Александар III Велики

ЕНЦИКЛОПЕДИЈА4 weeks ago

Британски лингвист за Македонскиот и Бугарскиот јазик

Вести3 weeks ago

„Кога народот ја зема правдата во свои раце, тогаш во два дена се апсат лица“ – силна поддршка за Алабакоски од јавноста!

НА ДЕНЕШЕН ДЕН3 weeks ago

Архиепископот г.г. Стефан до Вартоломеј: Ве молиме – не заборавајте нѐ, помагајте ни да растеме

Вести20 hours ago

Мицкоски: Нема да прифатам менување на Уставот по бугарски барања и по цена на мојата политичка кариера

ХРОНОЛОГИЈА3 weeks ago

Во Ваташа е објавено дигање на Тиквешкото востание против српскиот окупатор, за кое долго молчеа и историчарите

Лајфстајл4 weeks ago

Ужасна исповед на славната пејачка: Сопругот ме дрогираше, ја забремени дадилката и не ми дозволи да го видам татко ми кој умираше

НА ДЕНЕШЕН ДЕН1 month ago

НА ДЕНЕШЕН ДЕН: Oд предавство во Могила загинаа војводите Цветков и Дедо Андреја со 14 комити во бој со 300 души аскер

Вести1 month ago

КОВАЧКИ: Ковачевски и СДСМ да кажат дали знаеле и дали учествувале на средбите на Талат Џафери со лица кои се ризик за безбедноста

Вести2 months ago

Мицкоски: ВМРО-ДПМНЕ нема да поддржи отворање на Уставот

ХРОНОЛОГИЈА2 months ago

РАЃАЊЕ НА МАКЕДОНСКАТА НАЦИЈА ЕП 04

НА ДЕНЕШЕН ДЕН2 months ago

Денеска е Велигден

НА ДЕНЕШЕН ДЕН2 months ago

Свети Георгиј Исповедник

ХРОНОЛОГИЈА3 months ago

РАЃАЊЕ НА МАКЕДОНСКАТА НАЦИЈА ЕП 03

НА ДЕНЕШЕН ДЕН3 months ago

ВОЗБУДЛИВА ПРИКАЗНА ЗА МОШТИТЕ: Ова е вториот гроб на светиот Лазар во Ларнака на Кипар

Лајфстајл3 months ago

Концертен рекорд на Ацо Пејовиќ во СКОПЈЕ: Над 12.000 луѓе наизуст пееле, публиката „во транс“ на песните од Тома!

Вести3 months ago

ЗГРОЗЕН СУМ ОД ОВАА ДРЖАВА И СУДСТВО – се огласи таткото на загинатата Викторија, мајката се гушеше во солзи!

Историја

ЛЕГЕНДИ1 day ago

Александар Кошка ( 1873 – 1907 )

Роден е роден 1873 година во влашкото село Гопеш, Битолско. Во Битола се школува во Романската гимназија, а потоа студира...

ЛЕГЕНДИ1 day ago

Александар Китанов – Сандо

Александар (Сандо) Китанов (1881 –23. XII 1906) е македонски учител, револуционер и војвода. Бил активен член на Македонската револуционерна организација...

ЛЕГЕНДИ1 day ago

Александар Евтимов (1874 – 1939)

Александар Евтимов (1874 – Софија, 1939) е македонски револуционер, преспански и прилепски војвода на ТМОРО, учител и публицист. Учествувал во...

ЛЕГЕНДИ1 day ago

Алберт Сониксен (1878 – 1931)

Алберт Сониксен (5. V 1878 – 16. VIII 1931) е американски новинар и публицист, кој ја поддржува македонската револуционерна борба....

ЕНЦИКЛОПЕДИЈА2 weeks ago

МИСТЕРИЈАТА ТРАЕ: Македонското национално прашање му пресуди на Кочо Рацин!?

Рацин бил смртно ранет, но не починал веднаш, туку неколку часа подоцна. Иако имало доволно време да биде однесен до...

ХРОНОЛОГИЈА3 weeks ago

Во Ваташа е објавено дигање на Тиквешкото востание против српскиот окупатор, за кое долго молчеа и историчарите

Тиквешкото востание, кое долго време било табу-тема и за историчарите, е прво востание во Македонија по Илинденското, дигнато десет години...

ЛЕГЕНДИ3 weeks ago

Димитар Ангелов – Габерот

Димитар Ангелов – Габерот (14. X  1916 – 10. VI 1943) е македонски деец на комунистичкото движење и еден од...

ЕНЦИКЛОПЕДИЈА3 weeks ago

Денес се навршуваат 2345 години од смртта Александар III Велики

Денес се навршуваат 2345 години од смртта на најголемиот светски војсководец и Крал на Македонија и Македонците, фараон на Египет...

ЛЕГЕНДИ4 weeks ago

Лазар Велков Тодев (1880 – 1924)

Лазар Велков Тодев (1880 – 22 септември 1924) познат како Дивљанец или Дивљански, е македонски револуционер и војвода на Внатрешната...

ЛЕГЕНДИ4 weeks ago

Јордан Сиљанов – Пиперката

Јордан Сиљанов – Пиперката (23. VI 1870 – 10. VIII 1903) – македонски револуционер, член и демирхисарски војвода на ТМОРО....

Популарни вести

AllEscortAllEscort