АРХИПИСКОПИ

Лав Мунг (1108-1120)

Published

on

Лав Мунг бил византиски свештеник и охридски архиепископ во периодот од 1078 до 1084 година. Тој бил архиепископ на Охридската архиепископија по потекло од Византија.

За неговото дело денеска многу малку се знае. Пред да застане на охридскиот трон, тој бил христијански пратеник и дека тој имал еврејско потекло. На охридскиот трон се качил по заминувањето на Теофилакт Охридски во Солун, најверојатно во 1108 година., и на таа позиција се задржал до 1120 година. Не е познато кога починал.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Популарни вести

Exit mobile version