„Македонизацијата“ на Јоаким Крчовски и Кирил Пејчиновиќ е антиисториско и не одговара на вистината, вели бугарскиот историчар Пламен Павлов.

Во интервју за БГНЕС, Павлов вели дека самиот Крчовски велел дека пишувал на наједноставен бугарски јазик за да им биде поразбирлив на луѓето, бегајќи од т.н. стара бугарска норма.

Целото негово творештво и целиот негов живот покажува дека се работи за бугарски просветител. Самиот Осоговски манастир, пак, секогаш бил центар на бугарската духовност не само во регионот на Крива Паланка, туку и во целиот регион на Ќустендил, изјавил Павлов.

Според него, „ова не е прв ваков случај на кражба“. Павлов потсетува дека пред неколку години МПЦ го канонизираше монахот Кирил Пејчиновиќ, а сега, според него, ист е случајот со Јоаким Крчовски. И двајцата биле бугарски преродбеници, слични на епископот Софрониј Врачански. Разликата, додава, е што Крчовски и Пејчиновиќ ја „надминале“ територијата на денешна Македонија и „зафатиле“ и други бугарски земји во западните бугарски територии.

За Павлов, ова е доказ дека во Македонската православна црква преовладуваат сили кои се против дијалогот со Бугарската православна црква и особено со Бугарија.

Тој ги повикува Бугарија и БПЦ да реагираат на ваквите „кражби на историјата“ и додава дека БПЦ „не треба да го остава нивното културно и духовно наследство во туѓи раце“.

Во овој случај во рацете на МПЦ која дејствува како туѓа црква. Всушност, се работи за две цркви – БПЦ и МПЦ, кои се наследнички на иста црква – Црквата на Првото бугарско кралство. Бугарската патријаршија има категоричен став дека е наследник на бугарската средновековна црква на целата нејзина етничка територија и дека е наследник и на Бугарската егзархија. Во исто време, гледаме дека ги остава личностите како Пејчиновиќ и Крчовски, кои се нашиот духовен капитал, на туѓи институции, вели професорот Павлов.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here