Connect with us

НА ДЕНЕШЕН ДЕН

КОЛКУ ГИ ПЛАЌАЛЕ ГРЦИТЕ МАКЕДОНСКИТЕ ПРЕДАВНИЦИ ВО ИЛИНДЕНСКО: 10 лири за таткото, по две за секој син!

Published

on

Во 1902 година, селанецот Коте од македонското село Руќа, во Јужна или Егејска Македонија, кој, како што сака, го убил Касим-ага. Успеал да избега и да пребега, а во меѓувреме Турците го осудиле на смрт. Одметникот Коте веднаш бил вклучен во ВМРО, но набргу станало јасно дека со него ќе има повеќе проблеми отколку што ќе го искористат во борбата за ослободување на Македонија. Главоглав, со постојани грабежи, човек кој од селаните им земал пари во име на Организацијата и си ги чувал за себе, за кратко време се прикажува како неподобен за македонската борба. Но, токму тоа му го препорача Грците како добар колега. ГЛАСОТ БОЖЈИ Во исто време, грчкиот епископ во Костур, Германос Каравангелис, очаен бидејќи немал поддршка на теренот за ширење на грцизмот, избезумено ги прашувал луѓето кои ќе му го овозможат тоа. Коте бргу се најде на неговиот список, па договорија средба, која Каравангелис ја опиша во своите мемоари под наслов „Македонската борба“: „Треба да се обидам да придобијам еден војвода бугарофон и да го убедам и да го свртам и да го направам грчки војвода. И така решив да се сретнам со Коте од Рулја. Бил јунак и искусен стрелец, а како војвода меѓу Бугарите, Касим-ага го натерал. Така бил прогонуван и осуден на смрт. Неговото село Рулја до пред неколку години беше грчко село, а уште пред да влезе во Комитетот беше православен, па лесно ми беше да го придобијам од кого било. Тогаш уште во Комитетот покажа знаци на сочувство кон нашиот народ и пред се кон оние што убиваат. Така, ќе го најдам, рече, па што сака нека биде. Средбата беше договорена во Трново. Тие се сретнаа на полноќ и разговараа цела ноќ. „Божјиот човек“ Каравангелис му рекол на Коте: „Вие сте Грци уште од времето на Александар Македонски, но ги поминаа Словените и се словенизиравте“. Твојот изглед е грчки, а земјата по која газите е грчка.За тоа сведочат и спомениците што се скриени во неа, а вие сте Грк и монетите што е ги најдете се грчки и се грчко… Од денес ќе бидете со нас, ќе бидете прв човек. Ќе те испратам да се сретнеш со грчките цареви, а твоите деца ќе ги испратам во Грција“. Коте прифатил и се согласи да ја преземе борбата против ВМРО во селата и околината, а за возврат Каравангелис да ја поддржи четата. По две недели, Коте ги испратил своите две машки деца кај митрополитот, едното на седум години, а другото на дванаесет години, кој потоа му ги предал на Павлос Мелас, грчки офицер и генерал со придружна белешка. Мелас ги запишал децата на Коте во грчката офицерска школа, а штом стигнале Каравангелис се пофалил: „денес се офицери на грчката војска“. Договорена е и платата за Коте: по десет лири месечно, а на децата им давале по две лири. Колкава сума на пари е тоа може да се види од „Грчката антимакедонска борба“ на Димитрис Литоксоу, каде што пишува дека Павлос Мелас плаќал само две лири месечно се среќава податокот дека ПАвлос Мелас за поткупна аташето на Иџет Паша од Лерин, Феими, давал смао две лири месечно. Новата улога во Коте бргу го довела во конфликт со членовите на ВМРО, особено со Васил Чакаларов, Митре Влавот, Апостол Павлов Терзиев. Само тоа ја зајакна потребата од извршување на смртната казна против негео донесена од ВМРО, која најпрвин не беше реализирана поради помилувањето од Гоце Делчев во 1902 година, а подоцна и поради претпазливоста на самиот Коте. Тоа е времето кога ВМРО имало многу поголеми проблеми имале со предавниците кои преминале на грчка страна, отколку со Турците. Опасноста од нив била сериозна. Две легенди на македонското револуционерно движење, Лука Иванов и Ангел Караташо, беа убиени од куршум од грчка чета, а нивното убиство Каравангелис го сметаше за еден од најголемите успеси на грчката борба во Македонија, што речиси, без исклучок, да воделе во соработка со Турците. ГРЧКО-ТУРСКИ СОЈУЗ Меѓутоа, таквите како Коте, кој според нашиот историчар Крсте Битовски, автор на „Грчката македонска борба“ напишана во 2001 година врз основа на грчки документи, е еден од првите, ако не и првиот член на Внатрешната организација поткупен од владиката Каравангелис, не успевале долго да уживаат во благодетите на грчките пари. Во 1905 година Каравангелис го предал на употребениот Коте во турски раце. Битовски смета дека неговиот крај е резултат на барањето на Каравангелис да се врати довербата на турските власти. Трите турски наредби што, според Литоксоу, костурскиот епископ ги добил за неговата антимакедонска борба, му биле огромна обврска. Во исто време, тој сфатил дека Коте не може да изврши една од главните задачи – ликвидацијата на Митре Влавот, бидејќи тие двајца биле добри пријатели и браќа. Коте и Митре последен пат се сретнале на почетокот на мај 1904 година, кога првиот влегол со банда во селото Трново и го претепал до смрт од егзархиски свештеник. Веднаш потоа добил порака од Митра Влавот да се видиме. Средбата се одржала во селото Оштима, каде што влегол Коте, оставајќи ја четата, која имала и грчки андарти, да чека во шумата. Разговорот меѓу двајцата поранешни пријатели траел со часови, а Митре Влавот му понудил на Коте да ги остави Грците и да се врати во Организацијата. Коте побара рок до септември за да одговори. Потоа се вратил во друштвото, но морал да се соочи со гневот на Андартот Каудис, кој рекол дека ги оставил 'како магариња“ да го чекаат. По ова, според Литоксоу, на 27 мај 1904 година, грчкиот конзул во Битола добил „енигматично, речиси необјасниво писмо од Каравангелис во врска со Коте“, како одговор на барање по наредба на грчкото Министерство за надворешни работи, да му даде пари на Кота за сметка на грчката Влада. Каравангелис му одговорил дека за две и пол години му дал доволно пари на Коте и дека „конечно, можеби ќе треба да се најде под нож“ (писмо од Каравангелис од 27 мај 1904 година и извештај од Д. Калагерис до грчки премиер). Набргу митрополитот ги известил Турците дека има информации за скривалиштето на Коте и им понудил да им даде доверлив човек кој ќе го одведе да го уапсат. Лутоксоу, повикувајќи се на „Биографијата на војводата Кота“, Лерин 1931 г. од Александрос Кондулис, раскажува: Во мугрите на 9 јуни 1904 година, Коте преноќил во својот дом во Руќа… Турскиот прогонител пристигнал од Костур во придружба на Каравангелис и ги натерал да пеат. Водачот на одредот е пријател и другар на Коте, Павлос Киру! Тоа е вистинската историја на елиминацијата на Коте, која грчките историчари долго време се обидуваат да ја сокријат. Разбојниците, Македонците, Симос, Далипис и Кир, под раководство на митрополитот костурски Каравангелис, им го предале својот пријател на Турците. Во врска со ова, Крсте Битовски, повикувајќи се на грчки извори, напиша дека „Германос Каравангелис бил лично пофален од Хилми-паша за неговата улога“. И додава дека конзулот Калергис го известил грчкиот министер за надворешни работи со писмо од 28 јуни 1904 година дека „грчките митрополити и кнезови треба да им помогнат во турската потера во откривањето на местата каде што се кријат комитите“ и дека „тоа е рдинствено го прави вашиот митрополит костурски, кој пред неколку дена им јапокажа на турските власти куќата во с. Руља во која се крие Коте. По апсењето, Коте бил одведен во затворот во Костур, па во Корча, а на крајот завршил во затворот во Битола. Еден ден, по негово барање, го посетил братот на неговата сопруга. Му рекол дека има многу работа да му каже. Кога следниот ден по втор пат дојде братот на сопругата на Коте, веќе беше доцна – Коте беше на бесилка, пишува Битовски. Можеше да се спаси само ако го прифатеше предлогот на Каравангелис да стане водач на турската потера. Тој го одбил овој предлог иако знаел што го чека. Но јамката не си ставил тогаш, туку во моментот кога ги добик првите пари од Каравангелис. Потоа, се било прашање на времето. Ете тоа било тарифата тогаш за да станеш македонски предавник во полза на Грците: колкава е тарифата денес и колкава била во изминатите години, можете само да си претпоставувате. (тектот е на Дарко Јаневски од ноември 2009 година кога почнавме да предупредуваме што може да ни се случи во иднина)

Continue Reading
Advertisement Радио KISS FM – Македонска Радио Мрежа

НА ДЕНЕШЕН ДЕН

НА ДЕНЕШЕН ДЕН: Во Ново Село е роден војводата Славејко Арсов, во Прилеп М. А. Ченто, а во Штип загинал народниот херој Славчо Стојменски

Published

on

На денешен ден се случиле повеќе важни настани од историјата на македонскиот народ, а меѓу нив е раѓањето на војводата Славејко Арсов, како и на првиот претседател на АСНОМ, Методија Андонов Ченто.

На овој ден во месноста Бигла во Егејска Македонија здружените лерински и костурски одреди го десеткувале турскиот гарнизон, а во Штиип загинал народниот херој Славчо Стојменски.

На 17 август 1878 во штипско Ново Село е роден Славјеко Арсов, македонски револуционер и војвода во Битолскиот револуционерен округ, бил соработник на Гоце Делчев и учесник на Смилевскиот конгрес во мај 1903 година, како и во Илинденското востание од 1903 година. На врвот Лингура, кај селото Долно Ѓуѓанце, Светиниколско, во борба против турската војска загинал на 22 јуни 1904 година. На денешен ден 1902 година во Прилеп е роден Методија Андонов – Ченто, македонски револуционер и државник, прв претседател на Иницијативниот одбор за свикување на Првото заседание на АСНОМ и прв претседател на Президиумот на АСНОМ. Тој се борел за правата и за слободата на македонскиот народ, за вистината за Македонија. Поради несогласување со некои ставови на тогашниот режим на ДФ Југославија, во 1946 година, со пресуда на Окружниот суд во Скопје, бил осуден според Законот за кривични дела против народот и државата и тоа со лишување од слобода 11 години. Умрел во Прилеп, на 24 јули 1957 година. Во октомври 1990 година бил рехабилитиран. На 17 август 1903 година во месноста Бигла, близу до селото Арменско, Егејска Македонија, здружените лерински и костурски одреди на македонските востаници извојувале голема победа над турската војска и го десеткувале турскиот гарнизон. Својот бес по поразот непријателот го истурил врз Арменско. Селото било опожарено, а околу 130 жени, деца и старци биле убиени и масакрирани. На овој ден во 1943 година во Штип, во борба против бугарската окупаторска полиција, загинал Славчо Стојменски, народен херој. Роден е во Штип, на 16 октомври 1921 година.

Continue Reading

НА ДЕНЕШЕН ДЕН

ЕМОТИВНА РЕАКЦИЈА НА Д-Р НАЈДОВСКИ ДО Д-Р ЃОРГИЕВ: За 240.000 евра ја продаде историјата на Македонија, да ти тежат засекогаш!

Published

on

Предавникот Драги Ѓоргиев за грст евра ја продаде историјата на Македонија, вели во својата емотивна реакција проф. д-р Ицо Најдовски Перин, кој живее и работи во Австралија. – Демонстрации пред неговото работно место и да не смее да се појави предавникот Драги Ѓоргиев, кој за 240.000 евра ја продаде историјата на Македонија! И во гробот да ти тежат парите, пишува во емотивната реакција Најдовски Перин. Тој долги години живее и работи во Австралија, а има докторирано во Македонија на тема историја. Реакцијата се однесува на „резултатите“ од македонско-бугарската комисија за историја чиј коопретеседател е Ѓоргиев. Видеото може да го отворите ТУКА.

Continue Reading

НА ДЕНЕШЕН ДЕН

ИСТОРИЧАРИТЕ ВО СОФИЈА ТРИУМФАЛНО: Прва победа за бугарската наука во 2-годишната битка, на ред се јазикот, Миладиновци, Гоце Делчев…

Published

on

Двегодишната битка за одбрана на бугарската позиција во историските спорови со Македонија стигна до прва победа, соопшти бугарскиот Национален круг „За Македонија“, платформа во која членуваат бугарски професори – историчари и лингвисти. Оценката уследи откако министерствата за надворешни работи на Македонија и на Бугарија вчера ги објавија усогласените препораки на заедничката Комисија за историски и образовни прашања за заедничко чествување на пет личности и пет препораки за учебниците по историја. Овие препораки триумфалистички се поздравени од Националниот круг „За Македонија“, со изјава која ја пренесоа бугарски медиуми. – Победа за бугарската историска наука! Двегодишната битка за одбрана на бугарската позиција во однос на историските спорови со С. Македонија стигна до првата победа! Колегите во Скопје официјално го признаа очигледното, што и тие го знаеја всушност многу добро. Цар Самуил е бугарски цар, учениците на Кирил и Методиј на покана на кнезот-покрстител Борис-Михаил го шират нивниот збор низ Бугарското царство, Преслав и Охрид се бугарски книжевни центри. Сето тоа треба да биде запишано во учебниците на децата во РСМ, се вели во изјавата на „Националниот круг за Македонија“. Неколку членови на оваа платформа – бугарски историчари и лингвисти, во јуни годинава го посетија Европпарламентот за таму да ја претстават и заштитат бугарската позиција во тековните преговори со Македонија. Замислени како група за „брза реакција“, како што наведоа, целта им била и на европратениците да им објаснат дека „почеток на преговори на РСМ со ЕУ е можен само откако таа земја ќе ги исполни условите што ги бара Бугарија, односно да се разјасни вистината за историските прашања што ги оспорувала РСМ, бидејќи историските документи говореле целосно во полза на бугарската кауза". Врз основа на таа реализирана активност, денес сметаат дека имаат удел во „првата победа". – Сметаме дека за тоа придонесе и посетата на Европскиот парламент во Стразбур на говорниците од Националниот круг „За Македонија“ – професорите Николај Овчаров, Ана Кочева, Пламен Павлов и Спас Ташев, како претставници на Бугарската академија на науките и на Универзитетот Велико Трново „Св. Кирил и Методиј“. Ќе потсетиме дека токму во тоа време се слушаа гласови од владата на четирипартитната коалиција – ‘доста е со оваа историја', ‘да им свртиме грб на историските проблеми' итн. Но, нашите гласови беа слушнати и вградени во т.н. француски предлог, прифатен во двете земји. Се надеваме дека и понатаму ќе продолжиме да ги браниме бугарските интереси во споровите за јазикот и за личности како браќата Миладиновци и Гоце Делчев“, порачаа од Националниот круг „За Македонија". Извор: Дојче Веле

Continue Reading
Advertisement
Вести4 hours ago

„Владата и МОН ги укинаа стипендиите на македонските граѓани кои ќе успеат да се запишат на најдобрите 100 светски универзитети според Шангајската листа“

Вести4 hours ago

Комисијата за култура на ВМРО-ДПМНЕ смета дека целосно е погрешна одлуката на ДФРМ да ја додели „Големата ѕвезда на македонскиот филм” токму на оној кој беше на чело на овие разорни процеси

Вести4 hours ago

Близу 500 заболeни, 3 лица го загубија животот: Ова е најновата Ковид статистика, преку Мој Термин пријавени за починати уште петмина

Вести4 hours ago

Бесими: Не ни треба триумфално решение, туку најоптимално решение за прогресивниот данок

Вести4 hours ago

Поскапува дизелот

Вести12 hours ago

Централна свеченост по повод Денот на Армијата

Вести12 hours ago

Учебниците по историја треба да се сменат до учебната 2024/25, опозицијата обвинува дека историските прашања се предмет на договарања

Вести12 hours ago

Почнува 13. издание на Фестивалот на креативен документарен филм „МакеДокс“

НА ДЕНЕШЕН ДЕН13 hours ago

ДЕНЕСКА Е СВ. ЕВСИГНИЈ: Војник беше цели 60 години, пострада и се пресели во Небесното Царство во длабока старост

НА ДЕНЕШЕН ДЕН13 hours ago

КАЛЕНДАР НА МПЦ: Денеска е Св. маченик Евсигниј

ХРОНОЛОГИЈА4 weeks ago

ЧЕРЧИЛ ЗА НАШАТА ДРЖАВА: ЦЕЛАТА ИСТОРИЈА НА ЕВРОПА Е ПОВРЗАНА СО МАКЕДОНИЈА, ЗАТОА СИТЕ ЈА НЕГИРААТ

НА ДЕНЕШЕН ДЕН4 weeks ago

НА ДЕНЕШЕН ДЕН: Роден е Александар Македонски – од мајка му добил копнеж за херојска слава, од татко му Филип војничка дарба

Вести4 weeks ago

Перо Камиказа: Татко ми, кој е жив и е од Егејска Македонија, на 95 години ми рече да ви ги поставам следните прашања

НА ДЕНЕШЕН ДЕН4 weeks ago

НА ДЕНЕШЕН ДЕН: Бугарските фашисти во Софија ги стрелаа македонските поети и патриоти Никола Јонков Вапцаров и Антон Попов

Вести4 weeks ago

ГОВОРОТ НА ОМРАЗА НЕ ПОЧНАЛ ОД ВЧЕРА: Македонците ги мразат Бугарите, пишувал британскиот весник Тајмс уште во 1915 година

Вести4 weeks ago

Порака од внуката на Вера Циривири-Трена до власта: Ќе изгубите, вистината не се брише со потписи на предавници!

Вести4 weeks ago

Прогласување кризна состојба, но без рестрикции – земјава пред енергетски најтешката зима

Вести4 weeks ago

АКАДЕМИК КОЦАРЕВ: Македонија во 2084-та е „делумно рамноправна членка на ЕУ“, но веројатно е дека Македонците во неа се целосно истребени

Лајфстајл4 weeks ago

15 вистински причини зошто е убиен Гадафи

Вести4 weeks ago

Николоски: За едно фотографирање во Брисел Владата на СДСМ и ДУИ ја понижи цела Македонија

НА ДЕНЕШЕН ДЕН3 months ago

НА ДЕНЕШЕН ДЕН: Oд предавство во Могила загинаа војводите Цветков и Дедо Андреја со 14 комити во бој со 300 души аскер

Вести3 months ago

КОВАЧКИ: Ковачевски и СДСМ да кажат дали знаеле и дали учествувале на средбите на Талат Џафери со лица кои се ризик за безбедноста

Вести4 months ago

Мицкоски: ВМРО-ДПМНЕ нема да поддржи отворање на Уставот

ХРОНОЛОГИЈА4 months ago

РАЃАЊЕ НА МАКЕДОНСКАТА НАЦИЈА ЕП 04

НА ДЕНЕШЕН ДЕН4 months ago

Денеска е Велигден

НА ДЕНЕШЕН ДЕН4 months ago

Свети Георгиј Исповедник

ХРОНОЛОГИЈА4 months ago

РАЃАЊЕ НА МАКЕДОНСКАТА НАЦИЈА ЕП 03

НА ДЕНЕШЕН ДЕН4 months ago

ВОЗБУДЛИВА ПРИКАЗНА ЗА МОШТИТЕ: Ова е вториот гроб на светиот Лазар во Ларнака на Кипар

Лајфстајл4 months ago

Концертен рекорд на Ацо Пејовиќ во СКОПЈЕ: Над 12.000 луѓе наизуст пееле, публиката „во транс“ на песните од Тома!

Вести4 months ago

ЗГРОЗЕН СУМ ОД ОВАА ДРЖАВА И СУДСТВО – се огласи таткото на загинатата Викторија, мајката се гушеше во солзи!

Историја

ЛЕГЕНДИ4 weeks ago

Антон Попов

Антон Попов (с. Игуменец, Петричко, Пиринска Македонија, 23. VII 1915 – Софија, 20. X 1942) – македонски поет, раскажувач, новинар,...

ЛЕГЕНДИ4 weeks ago

Никола Јонков Вапцаров

Никола Јонков Вапцаров (Банско, Пиринскиот дел на Македонија, 24. XI 1909 – Софија, 23. VII 1942) – е македонски поет...

ХРОНОЛОГИЈА4 weeks ago

ЧЕРЧИЛ ЗА НАШАТА ДРЖАВА: ЦЕЛАТА ИСТОРИЈА НА ЕВРОПА Е ПОВРЗАНА СО МАКЕДОНИЈА, ЗАТОА СИТЕ ЈА НЕГИРААТ

Винстон Черчил е еден од поважните политичари на 20 век. Најпознат е по неговата улога во Втората светска војна како премиер...

ЛЕГЕНДИ1 month ago

Петар Самарџиев  (1877 – 1906 )

Петар Самарджиев (1877 – 21.VI 1906 ) е македонски револуционер, Тиквешки војвода на Македонската револуционерна организација. Бил член на тајниот...

МАКЕДОНСКИ КРАЛЕВИ1 month ago

Последниот антички македонски крал Персеј (212-165 п.н.е) ,владеел од 179 до 168 година пред нашата ера. Тој бил син на...

ЛЕГЕНДИ2 months ago

Александар Кошка ( 1873 – 1907 )

Роден е роден 1873 година во влашкото село Гопеш, Битолско. Во Битола се школува во Романската гимназија, а потоа студира...

ЛЕГЕНДИ2 months ago

Александар Китанов – Сандо

Александар (Сандо) Китанов (1881 –23. XII 1906) е македонски учител, револуционер и војвода. Бил активен член на Македонската револуционерна организација...

ЛЕГЕНДИ2 months ago

Александар Евтимов (1874 – 1939)

Александар Евтимов (1874 – Софија, 1939) е македонски револуционер, преспански и прилепски војвода на ТМОРО, учител и публицист. Учествувал во...

ЛЕГЕНДИ2 months ago

Алберт Сониксен (1878 – 1931)

Алберт Сониксен (5. V 1878 – 16. VIII 1931) е американски новинар и публицист, кој ја поддржува македонската револуционерна борба....

ЕНЦИКЛОПЕДИЈА2 months ago

МИСТЕРИЈАТА ТРАЕ: Македонското национално прашање му пресуди на Кочо Рацин!?

Рацин бил смртно ранет, но не починал веднаш, туку неколку часа подоцна. Иако имало доволно време да биде однесен до...

Популарни вести