Кинески доктор открива тајна, маските и миењето на раце не е доволна заштита од вирусот! Една работа мора да ја правите неколку пати дневно

Ванг Хаинг, фармацевт во болницата во Медицинскиот универзитет во Пекинг, изјави дека носењето маски и миењето на раце не е доволна заштита од коронавирус.

Познато е дека носот е „портата“ на дишните патишта, во него лесно може да се задржи нечистотија. Во носната празнина, објасни Хаин, има влакненца и бројни набори во мукозната мембрана во кои се собира прашина, микобактерии и вируси. Затоа предлага да се измие носот веднаш по враќањето дома.

– Ако сте изложени на загадена околина, плакнењето треба да се изврши веднаш штом ќе излезете од таа околина, а препораката е неколку пати на ден да се исплакне – објаснува тој.

За повеќето, доволно е плакнење на носот со зовриена вода, чија температура е близу до телесната температура. Премногу ладна или топла вода може да ја иритира носната слузница.

Хаинг советува употреба на солена вода за пациенти со хроничен ринитис, како и за лица со многу затнат нос. Таквата вода го намалува отокот на ткивата на носната шуплина и мукозните мембрани.

При плакнење на носот, главата треба малку да се спушти за да не влезе вода во респираторниот тракт. Вовлечете ја водата на едната ноздра па јако издувајте ја. Така направете и со другата ноздра.

Целта е да се исфрлат бактериите и вирусите од носот, а не да навлезат во белите дробови. Бидете претпазливи и внимателни при оваа акција.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *