Connect with us

Вести

Заклучоци од политичкиот саем: Над 120 милиони евра за проекти, со акцент на инфраструктурата, по промена на власта, владата ќе биде ветер во грб за уште повеќе инвестиции

Published

on

Потпретседателот на ВМРО-ДПМНЕ, Владо Мисајловски на Заклучоците од саемот на промени што носат иднина рече дека околу 125 милиони евра се вложени во проекти за период од 365 дена. Тоа е навистина сериозна бројка. Владата ова ни го ветуваше за изминатите шест години. Ветуваа дека ќе изградат над 600 километри автопат, 1000 километри регионални, но и илјадници локални патишта. Сега прашањето е дали даваат доволно средства кон општините за да се реализираат тие илјадници километри патишта. Самата Влада тоа не може да го направи, тие ветени илјадници локални патишта ги нема, ама затоа ги прават градоначалниците на ВМРО-ДПМНЕ или вие имате стотици километри локална патна инфраструктура, тоа е важно за да се реализира ветеното, рече Мисајловски кој ги повика градоначалниците да продолжат да градат и да даваат максимум како да дојдат до поголем буџет. Наскоро ќе има парламентарни избори и ќе победи ВМРО-ДПМНЕ и ќе се почувствува разлика. Слушнав за оваа година имало околу 4-5 милиони евра инвестиции за зеленило, за екологијата, 8 милиони евра за градинки, училишта. Ако нешто е бренд на ВМРО-ДПМНЕ тоа се проектите, посочи Мисајловски. Ѓорѓија Сајкоски, генерален секретар на ВМРО-ДПМНЕ на заклучоците од политичкиот саем пред присутните истакна дека посветената работа на градоначалниците од ВМРО-ДПМНЕ овозможи да може да се одржи еден ваков импозантен настан кој прв пат се случува во Македонија, и настан во којшто пред се тие се препознаени, знаејќи дека функцијата градоначалник игра силна улога во нивните средини и тие како такви се двигатели на процесите и носат развој за самите општини. Сите општини водени од градоначалници од ВМРО-ДПМНЕ и сите граѓани, чувствуваат дека во тие општини има новости, има разлика, проекти инвестиции. За година дена е реализирано онолку колку што не е реализирано за претходните 4 години. Тргнавме и сме на прав пат. Преку градоначалниците кои се претставници на ВМРО-ДПМНЕ, преку вас се добива слика за партијата во средините од каде доаѓате, потенцираше Сајкоски обраќајќи се до градоначалниците. Тој посочи дека на улогата градоначалник една од најзначајните работи е да се направи увид во работата на претходната самоуправа и претходната администрација за се утврдат грешки, недостатоци за да се утврдат работи за како новата локална самоуправа не треба да ги прави. Затоа неопходно беше да се направи таков увид и се што ќе биде земено предвид да биде пренесено до надлежните институции. Тоа е ваша задача, обврска и ќе ви биде од голема помош за понатамошното работење како локална самоуправа, како администрација и вие како одговорни за раководење. Функцијата градоначалник носи предизвици, вие треба да бидете балансери, да градите кохезија во општините, треба да се има соработка со советот, малцинските заедници, и да правите проекти потребни за граѓаните од општината, истакна Сајкоски. Сајкоски посочи дека радува фактот што сите проекти досега се значајни и носат придобивка на граѓаните и ја зголемуваат вредноста и го подобруваат квалитетот на живот и таков тренд треба да има понатака. Гордана Димитриеска Кочоска, потпретседателката на ВМРО-ДПМНЕ вели дека градоначалниците на ВМРО-ДПМНЕ се херои. И не случајно го употребува зборот херои затоа што зад себе имаат 365 дена борба во едни ненормални услови, како економски така и енергетски, така и со една власт која што освен корупција и криминал ништо друго не ја интересира. 61% од сопствените приходи на нашите градоначалници се зголемени, тоа е многу сериозна бројка и тоа кажува колку всушност нашите градоначалници работеле посветено, внимателно и чесно. Прво, тоа укажува на фактот дека нивните претходници кои што беа од некои други редови односно повеќето од нив беа од СДСМ не работеле како што треба, ниту имале грижа кон општината. 61% повеќе кај нас, 63% помалку кај нив. тоа значи дека се работело посветено, но во исто време мора да земеме во предвид дека ниту една даночна стапка не беше зголемена. Ако погледнеме што се случува денес, и на што се базира буџетот за 2023-та година ќе видите дека таму имаме некои даночни реформи кои што значат повисоки даночни стапки. Значи нашиве градоначалници во вакви тешки услови успеаја да остварат нешто повеќе, многу повеќе со исти даночни стапки. А, овие од пусто крадење не можат да се борат со сивата економија, и не се борат со тој дел и за сметка на тоа повторно оние граѓани кои што регуларно и навремено плаќаат, ќе плаќаат повисоки стапки, заклучи потпретседателката. Димитриеска Кочоска посочи дека градоначалниците на ВМРО-ДПМНЕ борејќи се со високите сметки се фокусирале точно таму каде што треба, односно тоа што им останало на располагање да го искористат за повторно тоа што го добиваат да го вратат на граѓаните низ најразлични проекти кои што се реализирани. Ќе биде тешко и во периодот кој што следи и мене многу ме загрижува значи воопшто целокупната економија. Ако нели ги погледнеме бројките, трансферите особено кон скопските градоначалници од централната власт се сериозно намалени. А, имаме општини во Скопје кои што кога нашите градоначалници ги превземаа, ги превземаа со огромни долгови. Пример е Ѓорче Петров, Александар е градоначалник кој што е многу посветен, чесен и работи, но не можеше можеби многу повеќе да направи затоа што мораше да врати стари долгови, појасни Димитриеска Кочоска. Таа додаде дека во однос на трансферите од централната власт, следната година Буџетот е проектиран како никогаш досега со огромен раст на приходната страна, повторно цените на производите кои што ги плаќаат граѓаните ќе растат. И покрај тоа што власта гледа дека трговијата на мало за храна и пијалоци се намалува, значи граѓаните се помалку количински купуваат, тие повторно проектираат високи стапки на инфлација што покажува дека воопшто не се заинтересирани од власта да се справат со тој проблем. Сметам дека нема да можат да ги остварат тие приходи кои што ги планираат поради тоа што граѓаните нели ќе немаат средства, ќе нема како да купуваат. Се помалку ќе се купува и тоа најнеопходното. Како резултат на тоа нема да се реализира и сметам дека следната година нашите градоначалници уште повеќе ќе страдаат затоа што тие трансфери од централната власт повторно кон нив ќе се намалуваат. Во исто време не гледаме воопшто никакво кратење на расходната страна, дури и оние сомнителни разни трансфери во континуитет растат, не гледаме помош ниту за стопанството, ниту за граѓаните. Ќе биде многу тепка година, но сметам дека нашите градоначалници ќе успеат со уште подебели резултати да бидат, заради тоа што веќе на некој начин значи знаат со што се справуваат, знаат како да се реорганизираат, знаат како да планираат и очекувам уште поголеми значи средства насочени кон капиталните проекти, нагласи таа. Александар Николоски, потпретседател на ВМРО-ДПМНЕ посочи дека за една година градоначалниците од ВМРО-ДПМНЕ покажаа дека може да се работи повеќе и помотивирано во едни комплицирано услови и од политички и од финансиски аспект. Во овие година дена покажавме дека може подобро, дека може повеќе, помотивирано во едни комплицирано услови и од политички и од финансиски аспект. Финансиски аспект и заради состојбите во кои што се затекнаа општините, но и заради кризата која што е дел предизвикана од војните случувања во Украина, но голем дел е и заради неспособноста на Владата, а политичките заради целосната блокада која што владата предводена од СДСМ и ДУИ ја прави на општините затоа што не размислуваат за доброто на граѓаните, туку размислуваат исклучиво да направат пакост, на тој начин лечејќи ги барем привидно раните од големиот пораз кој што им се случи минатата година. Но тоа ќе биде за кратко и за многу брзо време ќе можеме да видиме една синергија помеѓу централната и локалната власт кој што ќе донесат бројни проекти во корист на граѓаните, рече Николоски. Николоски во текот на своето обраќање укажа дека секој еден граѓанин се интересира се подобрување на животниот стандардот и борба со организираниот криминал и корупција. Во искористувањето на секоја една можност која што стои пред општините пред се за финансирање дали се тоа грантови или поволни кредитни линии кои доаѓаат од бројни меѓународни институции и кој што ги мотивирам општините да користат затоа што се работи за свежи средства кој што влегуваат во општините и не можат на друг начин да бидат генерирани како и за општините кои се во пограничните региони особено е значајна прекуграничната соработка со другите општини на другата страна на границата како би можеле да се реализираат посериозни инфраструктурни зафати, како и проекти во делот на туризмот, во делот на соработката и зближувањата на народите. Она кое е многу значајно и за кој секој еден граѓанин се интересира се подобрување на животниот стандардот и борба со организираниот криминал и корупција. Она кое го направија општините и што мислам дека е многу значајно е во февруари месец кога изби конфликтот во Украина и кога беше јасно дека голем број странски инвеститори кои беа таму и ќе ја напуштат Украина заради тоа што се случува таму, градоначалниците испратија писма до сите инвеститори кои што веќе се присутни во Македонија или не се присутни во Македонија, а имаат свои капацитети таму бидејќи им ја дадоа својата поддршка во општини кои што ги водат да дојдат и да инвестираат во соодветната општина. Тоа даде одредени резултати. Мислам да беше владата поангажирана и истото да го направеше владата преку економскиот им на владата, но и преку Агенцијата за привлекување на странски инвестиции како и преку дипломатската мрежа на Македонија ќе имаше далеку поголем ефект, но јасно е дека не сакаат да привлекуваат странски инвестиции, кажа Николоски. На крајот од своето обраќање Николоски порача: Ова треба да ни е фокус во следниот период со нова влада предводена од ВМРО-ДПМНЕ да заеднички се спојат општините и владата и да се створат најдобри можни услови за привлекување на странски инвестиции како и да се даде помош на домашните инвеститори.

Continue Reading
Advertisement Радио KISS FM – Македонска Радио Мрежа

Advertisement
НА ДЕНЕШЕН ДЕН4 hours ago

Преподобен Григориј Декаполит

Занимливости24 hours ago

Дедо, како можевте да живеете

ЕНЦИКЛОПЕДИЈА1 day ago

СЛАВЕ МАКЕДОНСКИ ДО БУГАРСКИТЕ ПИСАТЕЛИ ЌЕ ЗВУЧЕВТЕ ВАКА: ОНДУР МОНДУР КААЛАМАНДУР АКО

Вести1 day ago

БРАВО! – НАРОДОТ ПОЧНА ДА СЕ САМООРГАНИЗИРА – ДА ИМ ПОМОГНЕМЕ НА ТИЕ ШТО ГО БРАНЕА УСТАВОТ

Вести1 day ago

СО „МЕРЦЕДЕСОТ НА ГРУЕВСКИ“ ШТАЈНМАЕР ДОЈДЕ ВО КАВАДАРЦИ

Вести1 day ago

Муцунски: Младите од ВМРО-ДПМНЕ праќаат порака дека тие се позади принципиелно членство на Македонија во ЕУ

Вести1 day ago

Богата „частовка“: Владата одобри повеќе од 11,5 милиони евра на ЕСМ

Вести1 day ago

Здружение на оштетени штедачи: Колкава е душевната болка на Алберт Муслиу за невратен долг кон Еуростандард банка?

Вести1 day ago

Изминатото деноноќие АД ЕСМ произведе 12.586 MWh електрична енергија

Лајфстајл1 day ago

Соња Тарчуловска одново е на сцената, овој пат со песна од ќерка и Мелани: Замина „Во бело“, се враќа- „Со црвено“ (ВИДЕО)

Вести3 weeks ago

Жител од Загоричани Егејска Македонија со порака до Каракачанов

Uncategorized3 weeks ago

НА ДЕНЕШЕН ДЕН1 week ago

Во 1939 г. во Хрватска излезе „Бели мугри“ од Кочо Рацин, антологија на болките и страдањата на македонскиот народ

Вести6 days ago

Црквата со јасна порака: Историската комисија да ги тргне рацете од Охридската архиепископија

Вести2 weeks ago

Брзата реакција на пожарникарите спречија хаварија

Лајфстајл3 weeks ago

Отворен 75. Филмски фестивал во Кан

Занимливости3 weeks ago

Дали знаете колку чини 1 килограм талиум од рудникот Алшар на светскиот пазар?

Вести6 days ago

Koj е Костадин Костадинов кој среде Скопје порача дека сме Бугари: Има проруска партија и најмногу мрази Македонци, Роми и мигранти

Занимливости2 weeks ago

Вучиќ за СП во Катар: Ќе навивам со сето срце за Србија, како што навивав за Македонија на ЕП

Вести5 days ago

ПРОФ. ЛИМАНИ: Обединета Албанија не е веќе табу ни утопија, лесно со Косово и територии од Македонија, потешко со Србија и со Црна Гора

Историја

ЕНЦИКЛОПЕДИЈА1 day ago

СЛАВЕ МАКЕДОНСКИ ДО БУГАРСКИТЕ ПИСАТЕЛИ ЌЕ ЗВУЧЕВТЕ ВАКА: ОНДУР МОНДУР КААЛАМАНДУР АКО

ИЛЈАДА ЗБОРОВИ ВО ОДБРАНА НА МАКЕДОНСКАТА НАЦИЈА Матица на македонските иселеници ја објави Беседата на Славе Македонски пред Управниот одбор на...

ЛЕГЕНДИ5 days ago

Борис Сарафов (1872 – 1907)

Борис Сарафов (12 јули 1872 – 28 ноември 1907) бил македонски револуционер, раководител и војвода. Бил водач на Врховниот Македонски...

ЕНЦИКЛОПЕДИЈА2 weeks ago

Иконописецот Гаврил се потпишал Македонец во 1897-ма кога Тито што ги „измислил“ Македонците имал само 5 години

Македонците од Пиринска Македонија објавуваат сведоштво од црквата Св. Архангел Михаил во Берово, каде иконописецот во 1897 година се потпишал...

ЛЕГЕНДИ1 month ago

Димитар Богоевски – Мите (1919 -1942)

Димитар Богоевски – Мите (31. X. 1919 – 12. IX. 1942) е Македонски поет и револуционер, народен херој. Познат како...

ЛЕГЕНДИ1 month ago

Димитрија Чуповски (1878 – 1940)

Димитрија Чуповски (Папрадиште, Велешко, 8. XI 1878 – Ленинград, СССР, 29. Х 1940) – е македонски деец, еден  најистакнатите афирматори...

ЕНЦИКЛОПЕДИЈА1 month ago

23.октомври 1893 – Во Солун е основана Внатрешната Македонско-Одринска Револуционерна Организација (ВМОРО)

Ввна точка на дејноста на ВМОРО е организирањето на Илинденското востание во 1903 година во Македонија и на Преображенското востание...

ЕНЦИКЛОПЕДИЈА2 months ago

Јосип Броз Тито на 11 Октомври во Скопје

Денес е 11 Октомври Денот на востанието на македонскиот народ во 1941 годин против фашистичкиот окупатор во Македонија и со тоа...

ЛЕГЕНДИ2 months ago

Ламбо Василев

Ламбо Василев (1876 – ?) е македонски револуционер, член на Македонската револуционерна организација. По професија бил столар. Во 1902 година...

ЛЕГЕНДИ2 months ago

Димитар Мирчев (1865 – 1938)

Димитар Мирчев (23. X 1865 – 13. VI 1938) е македонски деец и револуционер,  член на ЦК на ТМОРО. Познат...

ЕНЦИКЛОПЕДИЈА2 months ago

Карта од Македонија која се криеше од јавноста

Вистината за Македонија една и единствена , кога немало Грци , Бугари , Срби и Албанци како најстара нација 10.000...