Connect with us

НА ДЕНЕШЕН ДЕН

Д-Р КРЕГ БЛУМБЕРГ: Евангелијата се анонимни, еве ги доказите дека се напишани од сведоците Матеј и Јован и од Марко и Лука!

Published

on

Еден од најголемите познавачи на Новиот завет во светот, Барт Ерман, но истовремено и голем скептик околу историската веродостојност на нивната содржина, смета дека самиот факт што четирите евангелија кои се застапени во Библијата се анонимни, е доволен да ја наруши нивната веродостојност. „Имињата на Матеј, Марко, Лука и Јован како автори на евангелијата се додадени подоцна“, истакнува Ерман.

И навистина, дали може да се смета дека евангелијата се напишани од двајцата апостоли меѓу првите 12-мина, како Јован и Матеј и од двајца следбеници на Петар и Павле, како Марко и Лука, што на текстовите им дава голем степен на веродостојност (Јован и Матеј се очевидци, а Марко и Лука пренесуваат тоа што го виделе или доживеале очевидци како Петар и Павле) или се анонимни текстови без голем степен на веродостојност на кои подоцна им се додадени имињата на овие четири исклучителни личности? Во врска со овие дилеми, Крег Блумберг, автор на десетина книги за Новиот завет и еден од најистакнатите авторитети во САД по прашањето на биографиите на Исус, истакнува: „Важно е да се знае дека евангелијата се анонимни.

Но, едногласно сведоштво на раната црква е дека Матеј, попознат и како Леви, даночник, и еден од 12 учениници на Исус, е автор на првото Евангелие во Новиот завет; Јован Марко, пријател на Петар, е автор на Евангелието по Марко, и дека Лука, познат и како „љубезниот лекар“ на Павле е автор на третото Евангелие и на „Делата апостолски“. Нема познати конкуренти, односно нема други имиња како можни автори на евангелијата.“ Се разбира, тука е и прашањето за тоа дали некој можеби некој имал мотив нивните имиња да ги наведе како автори на евангелијата, иако тие не се тоа?

Блумберг одговара: „Веројатно не. Имајте предвид дека тоа и не се сосема погодни личности некој да измисли дека се автори на евангелијата. Марко и Лука не се ни меѓу 12-темина апостоли. Матеј е меѓу нив, но како бивш даночник, тој е најмалку сакан од сите останати, односно тој е најнеславната личност после Јуда кој го предал Исус. Поставете го ова наспроти апокрифните (лажните) евангелија кои се напишани многу подоцна. Тие што ги напишле тие т.н. евангелија, им ги дале имињата на Филип, Петар, Марија, Јаков. Тие имиња носеле поголема тежина од имињата на Марко, Лука и Матеј.

Значи кога некој сакал на измислени евангелија да им даде имиња, тогаш тоа го правел со имиња кои се побитни од имињата на овие тројца. Јован, во целата оваа приказна претставува некаков исклучок. Тој е истакнат, еден е од 12-темина, но тоа е единствено евангелие кај кое постои некое прашање за авторството. При тоа, не е спорно дека името на авторот е Јован, но прашање е дали е тоа апостолот или некој друг Јован. Сведоштвото на христијанскиот писател Папиј, кое е датирано на околу 125 година, зборува за апостол Јован и за старешина Јован, а од контекстот не е јасно дали мисли на иста личност која има две гледишта или за двајца различни луѓе. Но, надвор од ова, сите други рани сведоштва велат дека апостол Јован, синот Заведеев, го напишал четвртото Евангелие. Ако внимателно се чита, може да се забележи дека дека завршните стихови ги напишал некој уредник (Барт Ерман тврди дека многумина научници сметаат и дека приказната за жената фатена во неверство која е дел од ова Евангелие, не била содржана во оригиналот, туку е додадена подоцна, исто така од некој уредник).

Advertisement
Радио KISS FM – Македонска Радио Мрежа

Но во секој случај, ова Евангелие очигледно е засновано на материјали на очвидец“, смета Блумберг. Што се однесува до останатите докази дека Матеј, Марко, Лука и Јован се навистина автори на четирите библиски евангелија, Блумберг го наведува сведоштвото на Папиј од околу 125 година во кое се изнесува дека Марко „прецизно и внимателно го запишал тоа што Петар го сведочел како очевидец“. Всушност, рекол дека Марко немал ниту една една грешка и не уфрлал „било какави лажни изјави“. Истиот Папиј за Матеј рекол дека „добро ги зачувал Исусовите учења“. „Потоа Иринеј, пишувајќи околу 180 година го потврдил традиционалното авторство. Тој запишал дека Матеј објавил сопствено Евангелие за Евреите на нивен јазик, додека Петар и Павле го проповедале Евангелието во Рим и таму основале црква.

По нивното заминување, Марко, ученик на Петар, писмено ни ја остави суштината на Петровото учење. Лука, следбеник на апостол Павле, составил Евангелие врз основа на зборовите на неговиот учител. Потоа Јован го напишал своето Евангелие додека живеел во Ефес. Значи тоа е Иринеј од околу 180 година“, истакнал Блумберг. Инаку, во науката се смета дека прво евангелие е тоа по Марко, а дека тие на Матеј и Лука се напишани подоцна и дека и во двете, како извор често користено Евангелието по Марко.

Прашањето само се наметнува, а тоа е зошто Матеј кој бил еден од 12-те и сведок, би го користел како извор Марко, кој не бил очевидец на настаните. Блумберг за ова вели: „Тоа има смисла само ако Марко навистина го заснова своето Евангелие на сеќавањата на Петар. Петар му припаѓал на потесниот круг луѓе на Исус и можел да види и да чуе нешта кои другите ученици не можеле. Оттука, би имало смисла дека Матеј, иако очевидец, се потпира и на верзијата на настаните на Петар изнесени преку Марко“, заклучил Блумберг во својот осврт на тоа дали библиските Евангелија, со оглед на тоа што се анонимно напишани, навистина можат да им се припишат на Марко, Матеј Лука и Јован.

Continue Reading
Advertisement Радио KISS FM – Македонска Радио Мрежа

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

НА ДЕНЕШЕН ДЕН

КАЛЕНДАР НА МПЦ: Денеска е Св. пророк Елисеј, сопатник на големиот пророк Илија

Published

on

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 14 јуни. Денеска е Св. пророк Елисеј. Пророк Елисеј живееше 900 години пред Христа. Му беше современик и сопатник на големиот пророк Илија. Всушност, тој ја продолжи неговата служба. На свети Илија во староста му беше откриено дека ќе го замени овој маж од градот Авелмаул. Тој му го остави својот плашт и жезлото, а Господ на Елисеј му даде поголема сила од онаа што ја имаше Илија. Се претстави пред Бога во длабока старост. ОД КАТОЛИЧКИОТ КАЛЕНДАР: Денеска е Св. Кирил Александриски. Бил роден во 370 година. Тој е последен претставник на александриската школа и грчко-христијанската книжевност во Египет. На Ефескиот сабор во 431 година се борел за правоверството и честа на Богородица Марија против херетичарот Несториј. Во 412 година станал александриски патријарх.

Continue Reading

НА ДЕНЕШЕН ДЕН

ДЕНЕСКА Е СВ. ПРОРОК ЕЛИСЕЈ: Господ го одредил него како наследник на престарениот Св. Пророк Илија во пророчката служба

Published

on

Денеска е 14 јуни (по стар стил) и се слави Светиот пророк Елисеј. Живееше 900 години пред Христа. Кога Господ сакаше да го земе кај Себе престарениот Пророк Илија, му откри дека за наследник во пророчката служба му го одредил Елисеј, синот Сафатов, од племето Рувимово, од градот Авелмаул. Илија му ја кажа на Елисеј волјата Господова и го покри со својата наметка и испроси од Бога двојна благодат за него. Елисеј веднаш го остави својот дом и тргна по Илија. А кога Господ го зеде Илија на огнени кочии, Елисеј остана и ја продолжи пророчката служба со поголема сила и од онаа на Илија. Според чистотата и ревноста им беше рамен на најголемите пророци, а според чудотворната сила што му ја даде Бог, ги надмина сите. Ја раздвои водата на Јордан како некогаш Мојсеј Црвеното Море; горчливата вода во Јерихон ја направи питка; изведе вода во ископаните ровови за време на војната со Моавците; умножи масло во садовите на бедната вдовица; го воскресна умрениот син на жената Сонамка; со дваесет лепчиња нахрани сто луѓе; го исцели од лепра војводата Нееман, спушти лепра на својот слуга Гиезиј заради неговото среброљубие; ослепи цела една војска сириска, а друга пак ја втурна во бегство; му претскажа многу настани на народот и на поединци. Се претстави пред Господа во длабока старост.

Continue Reading

НА ДЕНЕШЕН ДЕН

КАЛЕНДАР НА МПЦ: Денеска е Св. маченичка Аквилина, христијанка од Палестина

Published

on

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 13 јуни. Денеска е Св. маченичка Аквилина. Света Аквилина се роди во градот Вивлос, Палестина, во христијанско семејство. Веќе на свои 10 години таа беше силно утврдена во христијанската вера. Во тоа време започна Диоклецијановиот прогон. Некој ја пријави Аквилина, која тогаш имаше 12 години, на царскиот намесник Волусијан. Волусијан се трудеше да ја одврати Аквилина од Христос, а кога не успеа со зборови, ја стави на маки. После долги и повторувани измачувања св. Аквилина го предаде духот на Бога. Ова сведоштво се случи во 293 година.

ОД КАТОЛИЧКИОТ КАЛЕНДАР: Денеска е Св. Иван и Павле. Тие биле тајно мачени во својата куќа во Рим. За време на владеењето на царот Јулијан Бунтовник, во 362 година биле закопани. Царот се обидувал да ги натера да се откажат од христијанската вера, но кога не успеал свети Иван и Павле биле измачувани. Но, и покрај маките тие останале верни на Христос и неговата црква, верувајќи во вечен живот.

Continue Reading
Advertisement
Вести18 hours ago

Зибери: Во полициските станици нема ажурирани списоци на дежурни адвокати, а државата не ги надоместува адвокатските услуги

Вести18 hours ago

РКЕ оваа недела ќе ги соопшти цените на блоковите и ниските тарифи

Вести18 hours ago

Лефков: Судската власт мора да биде независна, а не слуга на власта

Вести18 hours ago

Украл паричник, па го фатиле случајните минувачи – приведен крадец во Прилеп

Вести18 hours ago

Никола Димитров: Итна реафирмација на македонските позиции!

Вести18 hours ago

Нови цени на горивата од полноќ

Вести18 hours ago

130% поскапа струја за најголемите потрошувачи

Вести18 hours ago

Подготвителна седница за блок тарифите за потрошувачката на струја на домаќинствата

Вести18 hours ago

Одземени лиценците на БЕГ и за дистрибуција и снабдување со топлинска енергија

Вести18 hours ago

Бектеши: Усвоени измените со кои трговците во туристичките места ќе можат да работат во недела и на празници

ЕНЦИКЛОПЕДИЈА4 weeks ago

ЗА НИВ БИЛ МАКЕДОНЕЦ: Комити кои го преживеале Илинден во 1960 година му оддаваат почит на Пиринскиот цар Јане Сандански

НА ДЕНЕШЕН ДЕН4 weeks ago

Во Влахи во Пиринска Македонија е роден македонскиот револуционер, Пиринскиот цар, Јане Сандански

ЕНЦИКЛОПЕДИЈА4 weeks ago

Митот за големата преселба на словените научно срушен

Вести3 weeks ago

Редовен класен час на Мирка Велиновска !

ЕНЦИКЛОПЕДИЈА3 weeks ago

Денес се навршуваат 2345 години од смртта Александар III Велики

ЕНЦИКЛОПЕДИЈА4 weeks ago

Британски лингвист за Македонскиот и Бугарскиот јазик

НА ДЕНЕШЕН ДЕН2 weeks ago

Архиепископот г.г. Стефан до Вартоломеј: Ве молиме – не заборавајте нѐ, помагајте ни да растеме

Вести3 weeks ago

„Кога народот ја зема правдата во свои раце, тогаш во два дена се апсат лица“ – силна поддршка за Алабакоски од јавноста!

ХРОНОЛОГИЈА2 weeks ago

Во Ваташа е објавено дигање на Тиквешкото востание против српскиот окупатор, за кое долго молчеа и историчарите

Лајфстајл4 weeks ago

Куќата во која сега ужива Цеца Аркан ја „заработил“ со коцка

НА ДЕНЕШЕН ДЕН1 month ago

НА ДЕНЕШЕН ДЕН: Oд предавство во Могила загинаа војводите Цветков и Дедо Андреја со 14 комити во бој со 300 души аскер

Вести1 month ago

КОВАЧКИ: Ковачевски и СДСМ да кажат дали знаеле и дали учествувале на средбите на Талат Џафери со лица кои се ризик за безбедноста

Вести2 months ago

Мицкоски: ВМРО-ДПМНЕ нема да поддржи отворање на Уставот

ХРОНОЛОГИЈА2 months ago

РАЃАЊЕ НА МАКЕДОНСКАТА НАЦИЈА ЕП 04

НА ДЕНЕШЕН ДЕН2 months ago

Денеска е Велигден

НА ДЕНЕШЕН ДЕН2 months ago

Свети Георгиј Исповедник

ХРОНОЛОГИЈА2 months ago

РАЃАЊЕ НА МАКЕДОНСКАТА НАЦИЈА ЕП 03

НА ДЕНЕШЕН ДЕН2 months ago

ВОЗБУДЛИВА ПРИКАЗНА ЗА МОШТИТЕ: Ова е вториот гроб на светиот Лазар во Ларнака на Кипар

Лајфстајл3 months ago

Концертен рекорд на Ацо Пејовиќ во СКОПЈЕ: Над 12.000 луѓе наизуст пееле, публиката „во транс“ на песните од Тома!

Вести3 months ago

ЗГРОЗЕН СУМ ОД ОВАА ДРЖАВА И СУДСТВО – се огласи таткото на загинатата Викторија, мајката се гушеше во солзи!

Историја

ЕНЦИКЛОПЕДИЈА2 weeks ago

МИСТЕРИЈАТА ТРАЕ: Македонското национално прашање му пресуди на Кочо Рацин!?

Рацин бил смртно ранет, но не починал веднаш, туку неколку часа подоцна. Иако имало доволно време да биде однесен до...

ХРОНОЛОГИЈА2 weeks ago

Во Ваташа е објавено дигање на Тиквешкото востание против српскиот окупатор, за кое долго молчеа и историчарите

Тиквешкото востание, кое долго време било табу-тема и за историчарите, е прво востание во Македонија по Илинденското, дигнато десет години...

ЛЕГЕНДИ3 weeks ago

Димитар Ангелов – Габерот

Димитар Ангелов – Габерот (14. X  1916 – 10. VI 1943) е македонски деец на комунистичкото движење и еден од...

ЕНЦИКЛОПЕДИЈА3 weeks ago

Денес се навршуваат 2345 години од смртта Александар III Велики

Денес се навршуваат 2345 години од смртта на најголемиот светски војсководец и Крал на Македонија и Македонците, фараон на Египет...

ЛЕГЕНДИ3 weeks ago

Лазар Велков Тодев (1880 – 1924)

Лазар Велков Тодев (1880 – 22 септември 1924) познат како Дивљанец или Дивљански, е македонски револуционер и војвода на Внатрешната...

ЛЕГЕНДИ3 weeks ago

Јордан Сиљанов – Пиперката

Јордан Сиљанов – Пиперката (23. VI 1870 – 10. VIII 1903) – македонски револуционер, член и демирхисарски војвода на ТМОРО....

ЕНЦИКЛОПЕДИЈА4 weeks ago

Митот за големата преселба на словените научно срушен

Според напишаното може да се увиди дека Грците и Бугарите се вештачка творба за да се негира постоењето на Македонците...

ЕНЦИКЛОПЕДИЈА4 weeks ago

Дипломатски допис за аферата „Мис Стон”

Во август 1901 година, македонските револуционери на чело со Јане Сандански ја задржале aмериканската мисионерка Хелен Стон (Helen Stone) со...

ЕНЦИКЛОПЕДИЈА4 weeks ago

Британски лингвист за Македонскиот и Бугарскиот јазик

Британскиот лингвист Џорџ Кампбел во својата „Збирка на светските јазици“ (“Compendium of World Languages”), прв пат издадена во 1991 година,...

ЕНЦИКЛОПЕДИЈА4 weeks ago

Нови докази за постоењето на Македонците пред 1945 година

ГЕРМАНСКА КАРТА од 1940 година била презентирана пред штабот наВермахтот, кој подготвувал планови за окупација на Југославија. Клучен детал за...

Популарни вести

AllEscortAllEscort