Допингот нема да помине неказнето ниту за време на кризата

Претседателот на Светската антидопинг агенција (ВАРДА)) Витолд Банка предупреди дека и покрај пандемијата на коронавирусот никој нема да помине неказнето доколку користи недозволени средства.

Тестирањата не ни се единствено оружје кое го имаме. На располагање ни се различни методи како што се биолошките пасоши и уште неколку други методи. Иако моменто не сме во состојба да да правиме ненајавени контроли, спортистите и понатаму имаат обврска да ни даваат податоци за тоа каде се наоѓаат и што прават. ВАДА и во овие тешки моменти ќе направи се за спортот да остане чист – изјави Банка.

Реакцијата на првиот човек на ВАДА доаѓа откако Канада и Русија објавија дека привремено ги прекинуваат тестирањата на своите спортисти, додека Велика Британија значително го намали бројот на тестирања.

The post Допингот нема да помине неказнето ниту за време на кризата appeared first on Слободен печат.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *