Гумените мечиња на многумина им се омилени, без оглед на тоа што во индустриски произведените има доста емулгатори и вештачки бои.

Добра вест е можете да ги направите од овошје и природен желатин (агар агар), без додаток на најразлични хемикалии. Нивниот рок на траење поради природните состојки е доста краток, најмногу два дена, но сигурно е дека ќе успеете да ги изедете за доста пократко време.

Потребни ви се:

250 гр јагоди (смрзнати или свежи)
2 лажици мед (за веганска варијанта сируп од агаве)
Едно пакување агар агар

Начинот на подготовка прочитајте го ТУКА.