Connect with us

ЕНЦИКЛОПЕДИЈА

Дипломатски допис за аферата „Мис Стон”

Published

on

Во август 1901 година, македонските револуционери на чело со Јане Сандански ја задржале aмериканската мисионерка Хелен Стон (Helen Stone) со цел да добијат откуп за финансирање на вооружената борба за независна Македонија.

Странските дипломатски претставници во своите преписки, често ги користеле официјалните отомански називи за разните народи во империјата. Таа терминологија се засновала на припадноста кон милетот т.е. цркoвно-религиозната заедница.

А, бидејќи македонската црква била затворена (а токму тоа време, името Македонија било и забрането од султанот), следствено Македонците припаѓале на туѓи цркви, па дипломатите често нѐ нарекувале – „бугари“, „грци“ и „срби“, а понекогаш и „турци“.

Меѓутоа, доколку поподробно се разгледа дипломатската кореспонденција, јасно е дека странските претставници прават разлика и известуваат за Македонците како одделен, засебен народ.

Така на пр., амбасадорот на САД во Отоманската Империја, Џон Лишман (John G.A. Leishman), на 24 септември 1901 го информирал Државниот Секретар на САД, Џон Хеј, дека според добиените информации, грабнувачите на Хелен Стон се Бугари или Македонци. Лишман пишува:

– „…судејќи според најдобрите информации до кои може да се дојде, престапниците што го извршиле овој недозволен чин се Бугари, или можеби Македонци“.

Advertisement
Радио KISS FM – Македонска Радио Мрежа

Британскиот конзул во Софија, Џејмс Мекгрегор (Јames McGregor), му напишал порака на амбасадорот Лишман на 16 септември 1903 во која објаснил како отпрвин се мислело дека „турски дезертери“ ја плениле Хелен Стон.

Мекгрегор натаму пишува дека Отоманскиот главешина Селим бег го информирал дека властите во Цариград сметале оти грабнувачите се Бугари. Меѓутоа, во дописот до амбасадор Лишман од 19 септември истата година, Мекгрегор известува дека Селим бег потоа примил телеграма од Владата во Цариград дека грабнувачите всушност се Македонци и дека водачот на овој потфат не е Борис Сарфов како што отпрвин се мислело (туку тоа бил Јане Сандански). Британскиот конзул вели:

– „Морам да истакнам дека информацијата ја добив од Селим бег, вршител на должност Отомански комесар, кој патем добил телеграма од неговата Влада во којашто се потврдува дека грабнувачите се Македонци и дека тој се подготвува да испрати остра порака до Бугарската влада со која ќе побара да се спроведе строга истрага“.

ИЗВОР: Foreign Relations of the United States and the Annual Message of the President Transmitted to Congress, December 2, 1902, Washington, DC. —/

https://history.state.gov/historicaldocuments/frus1902/d926?fbclid=IwAR3jEj0t3zxR29zNE35Ot_FdcYg-95WXHJ816ogXefcjycLUmghewNTP25Q

Advertisement
Радио KISS FM – Македонска Радио Мрежа

Continue Reading
Advertisement Радио KISS FM – Македонска Радио Мрежа

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Вести3 days ago

Пандов: Патриотскиот институт на роденденот на Гоце Делчев ќе оддаде целодневна херојска стража на неговиот гроб

Вести3 days ago

Мицкоски: Уставни измени во овој парламентарен состав нема да има, ја предупредувавме владата да не прифаќа се

Вести5 days ago

Еве што пишувало на саркофагот на Делчев

Вести5 days ago

Како еден Македонец од Пиринска Македонија со солзи во очите ја пресретна бугарската делегација на гробот на Делчев! 

Вести5 days ago

Народот се организира на социјалните мрежи

Вести5 days ago

Џамбаски нема да се доближи до гробот на Делчев – доаѓаат и Македонците од Србија!

Занимливости1 week ago

Бугарскиот писател Стефан Цанев во гостувањето на бугарската национална ТВ

Вести1 week ago

Адвокатот што доби пријава за Сонцето од Кутлеш: Аирлија нека е, ние Македонците не се плашиме на нашите душмани

ЕНЦИКЛОПЕДИЈА1 week ago

СУДЕНИ ЗА ВМРО

ЕНЦИКЛОПЕДИЈА1 week ago

Францускиот сликар Беноист, како војник од 1914 до 1918-та, насликал серија мотиви од Тиквеш до Солун

Вести1 week ago

Адвокатот што доби пријава за Сонцето од Кутлеш: Аирлија нека е, ние Македонците не се плашиме на нашите душмани

Вести2 weeks ago

ГРУЕВСКИ ЗА ЕДНА ИСТОРИСКА ДИЛЕМА: Кој бил во право, Делчев или Груев?

Вести5 days ago

Џамбаски нема да се доближи до гробот на Делчев – доаѓаат и Македонците од Србија!

ЕНЦИКЛОПЕДИЈА1 week ago

Францускиот сликар Беноист, како војник од 1914 до 1918-та, насликал серија мотиви од Тиквеш до Солун

Вести3 weeks ago

ТВ Алфа бара да го емитува „Црвениот поет“, кој се чува во фиока за да не се расипеле односите со Бугарија

Вести5 days ago

Еве што пишувало на саркофагот на Делчев

ЕНЦИКЛОПЕДИЈА1 week ago

СУДЕНИ ЗА ВМРО

Вести3 days ago

Пандов: Патриотскиот институт на роденденот на Гоце Делчев ќе оддаде целодневна херојска стража на неговиот гроб

Вести2 weeks ago

Стојаноски: Директно од терен – доказ за лагите на власта.

Занимливости1 week ago

Бугарскиот писател Стефан Цанев во гостувањето на бугарската национална ТВ

Историја

ЕНЦИКЛОПЕДИЈА1 week ago

СУДЕНИ ЗА ВМРО

Безскрупулозните и најсвирепи убиства се направени меѓу 15 и 16 јануари 1945 г. во месноста Лечиште кај Велес на 53...

ЕНЦИКЛОПЕДИЈА1 week ago

Францускиот сликар Беноист, како војник од 1914 до 1918-та, насликал серија мотиви од Тиквеш до Солун

Францускиот сликар Амабл Беноист (Amable BENOIST) се родил во Париз на 24 фебруари 1886 година. Татко му, Еуген Гарди (Eugène...

ЕНЦИКЛОПЕДИЈА3 weeks ago

Заедничка литургија во Лесновскиот манастир

Денес во Лесновскиот манастир Поглаварот на Македонската Православна Црква-Охрдиска Ахиепископија, Неговото Блаженство г. г. Стефан Архиепископ Охридски и Македонски и...

ЕНЦИКЛОПЕДИЈА4 weeks ago

МАКЕДОНЦИ ВО АРГЕНТИНА: Евтим и Илинка Петко од Шула дошле во Буенос Аирес во 1917 каде живее нивната 81-годишна ќерка Ирма

Има илјадници приказни за Македонци кои бегајќи од сите делови од Македонија, кои биле под окупација, оделе и во најдалечните...

ЛЕГЕНДИ1 month ago

Ристо Крле (1900 – 975)

Ристо Крле (3. IX. 1900 – Скопје, 29. X. 1975) е македонски драмски автор, еден од основоположниците на македонската драмска...

ЕНЦИКЛОПЕДИЈА1 month ago

Во Егејска Македонија има Македонци во 500 села

За националните прашања во Грција решава „длабоката држава“ вели Павле Воскопулос Филипов од Виножито, партијата на Македонците во Грција. Тој...

ЛЕГЕНДИ1 month ago

Aцо Шопов (1923 – 1982)

Aцо Шопов (20. XII. 1923 – 20. IV. 1982) е македонски поет и преведувач, есеист и борец на НОВМ во...

ЕНЦИКЛОПЕДИЈА1 month ago

НАУЧНА АКАДЕМИЈА ВО ПРИЛЕП: Ѓеорѓија Кастриот – Искендер, крал на Епир и Македонија, втор Александар Македонски

Во Прилеп денеска се одржа научна академија посветена на Ѓеорѓија Кастриот – Искендер.

ЛЕГЕНДИ2 months ago

Коле Неделковски

Глас од Македонија О, трајте, трајте, тирани ниедни!Доста се тија лаги и злоба –пакостен глас од устите гаднинад мојот народ...

ЛЕГЕНДИ2 months ago

Христо Татарчев  (1869 – 1952) 

Роден е на 16 декември 1869 год. во Ресен. Учи во Ресен, Брацигово и Пловдив. Студирал медицина во Цирих и...