Дали солариум може да ни помогне во борбата против коронавирусот?

Постојат многу факти за новиот коронавирус, а еден од нив е дека сонцето, УВ зраците и високите температури можат да го уништат вирусот.

Меѓутоа, познато е дека температурата на сончевото зрачење не може да достигне 56 ° C, а ултравиолетовите зраци не можат да го достигнат интензитетот на ултравиолетовите ламби, така што сонцето не може да го убие вирусот. Ако сакате да излезете на сонце, носете маска и преземете други заштитни мерки.

Но, според најновите упатства за дијагноза и лечење на новиот коронавирус кои ги објави Националната здравствена комисија, вирусот е чувствителен на ултравиолетова светлина и топлина, па ултравиолетовото зрачење може ефикасно да го елиминира вирусот.

Дали тоа значи дека одењето во солариум може да помогне во борбата против коронавирусот?

„Во суштина, УВ светлината е најголемиот непријател на вирусот. Во лето, шансите за ширење на вирус по пат со капки се многу помали. Во зима, луѓето често седат близу во загреани простории, што го забрзува ширењето. Затоа грипот се шири насекаде низ светот кога е зима. Не е случајно што во Јужна Америка и Африка практично нема случаи на коронавирус“, изјави Бед Стадлер, професор и поранешен директор на Институтот за имунологија на Универзитетот во Берн.

Значи, солариумот произведува УВ и УВ-б зраци и развива топлина на која вирусите не можат да опстанат. Ако одите во солариум, можете да ги потиснете вирусите и истовремено да го зајакнете својот имунолошки систем добиен со витамин Д!

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *