Германската полиција утрово изврши рација во десет покраини против ограноци на крајно десничарското движење „Рајхсбуергер“, што е обвинето за спроведување антивладини и расистички идеологии.

Министерот за внатрешни работи, Хорст Шихофер за првпат досега ја забрани фракцијата „Обединет германски народ и племиња“, крајно десничарско движење на „Рајхсбуергер, група која го негира постоењето и авторитетот на современата германска Влада.

Министерството за внатрешни работи на Германија соопшти дека околу 400 полицајци заплениле огнено оружје, пропаганден материјал и мало количество на дрога за време на рацијата во домовите на 21 водечки членови на групата.

-Ние се занимаваме со група која дистрибуира расистички и антисемитски списи и на тој начин системски го труе нашето слободно друштво, изјави Шихофер.

Шихофер вети дека ќе се бори против расизмот, исламофобијата и антисемитизмот по серијата злосторства од омраза што се случија минатата година.

Германските власти изјавија дека членовите на новозабранетата група, чии активности биле фокусирани во Берлин, се заканувале на германските полицајци. Членовите на групата која се нарекува и „Граѓани на Рајхсбуергер“ имаат сличности со движењата на суеверните граѓани на САД.

Групата го отфрла авторитетот на современата германска држава и промовира поим за природни права, мешајќи ја оваа идеологија со крајната десничарска политика и езотеричните теории на заговор.