Виролог со ново тврдење: Еве колку време се заразни капките кои содржат коронавирус

Британскиот виролог Венди Баркли изјави дека лабораториските испитувања покажуваат оти капките кои содржат коронавирус во воздухот можат да останат заразни еден час. Затоа е значајно што Светската здравствена организација оваа недела го смени службениот став, признавајќи дека пренесување на коронавирусот со преку воздух сепак е можно, рече Баркли, која е вработена во Империјал колеџ во Лондон. Што се однесува до употребата на маски за лице, Баркли рече дека нивната цел е да ги заштитат другите луѓе од заразените луѓе кои ги носат, бидејќи тие можат до одреден степен да спречат пренесување на коронавирусот преку капки, пренесува „Гардијан“. (МИА)

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *