Connect with us

НА ДЕНЕШЕН ДЕН

БЕРАР: Бугарите немаат никаква врска со Илинденското востание

Published

on

Драган СТОИЛОВСКИ на ФБ Свети Илија (Илинденско) востание од 2 август 1903 година и Бугарите. Бугарите, кои имаат свои шпиони во Македонија, ги следат подготовките за востанието и кога ќе избие, најпрвин во вилаетот Монастир-Битола, без да интервенираат ја запираат својата војска на македонската граница. Потоа, штом се случија „грабежите, убиствата, депортациите со грчкото соучесништво во неговото задушување“, напиша Берар, Бугарите испратија меморандум до канцелариите на 10 август 1903 година.

Тие детално ги наведоа сите прекршоци на Турците во Македонија. Иако Бугарите не учествувале во востанието, тие против сите историски докази остануваат на ставот дека Крушевската Република, прогласена за време на востанието, била нивно дело. Меѓутоа, последната реченица од овој меморандум јасно покажува, со признание на самите Бугари, дека тие се туѓи за востаничкото движење во Македонија: „Причините за оваа револуција се познати денес, а одговорностите веќе се утврдени.

Големата Порта повеќе нема да може да го обвини Кнежеството за ова. (Бугарски), Софија, 28 јули (10 август) 1903 година. Но овој историски факт не ги спречи нивните историчари да се обидат да ја бугаризираат и Крушевската Република која го претставува историскиот темел на современата држава Македонија.

Виктор Берар и Македонија

L’insurrection de la Saint-Élie (Ilinden) 2 août 1903 et les Bulgares Les Bulgares qui ont leurs espions en Macédoine suivent les préparatifs pour l’insurrection et quand elle éclate, d’abord dans le vilayet de Monastir-Bitola, ils stoppent leur armée à la frontière de la Macédoine sans intervenir. Puis, une fois finis les « pillages, les meurtres, les déportations avec la complicité grecque dans son étouffement, » écrit Bérard, les Bulgares adressent un mémorandum aux chancelleries le 10 août 1903.

Advertisement
Радио KISS FM – Македонска Радио Мрежа

Ils y ont énuméré en détail toutes les exactions des Turcs en Macédoine. Bien que les Bulgares n’aient pas participé à l’insurrection, ils soutiennent contre toute évidence historique que la République de Kruševo, proclamée pendant l’insurrection, serait leur œuvre. Cependant, la dernière phrase de ce mémorandum montre clairement, de l’aveu même des Bulgares, qu’ils sont étrangers au mouvement insurrectionnel en Macédoine: «Les causes de cette révolution sont aujourd’hui connues et les responsabilités d’ores et déjà établies :

la Sublime Porte ne pourra plus en accuser la Principauté. » (bulgare), Sofia, le 28 juillet (10 août) 1903. Mais ce fait historique n’a pas empêché leurs historiens d’essayer de le bulgariser ainsi que la République de Kruševo qui représente le fondement historique de l’État contemporain de la Macédoine.

Victor Bérard et la Macédoine

Continue Reading
Advertisement Радио KISS FM – Македонска Радио Мрежа

Advertisement
ЛЕГЕНДИ23 hours ago

Борис Сарафов (1872 – 1907)

Вести23 hours ago

(Видео) Јане Ченто: Почнуваме 6-та година во потрага по правдата! Северна МОРА да умре за да живее Македонија

Вести1 day ago

Ковачевски не знае дека има воз за Прилеп, се стига за 14-18 саати, ако му е гужва во Скопје

Вести1 day ago

ЈСП продава билети во автобус без да издава фискални сметки

Вести1 day ago

ПРОФ. ЛИМАНИ: Обединета Албанија не е веќе табу ни утопија, лесно со Косово и територии од Македонија, потешко со Србија и со Црна Гора

Вести1 day ago

ФАКТОР: Во буџетот префрлени 6,14 милиони евра од Сашо Мијалков, но јавноста не дозна како бившиот директор на УБК ги спечалил

НА ДЕНЕШЕН ДЕН1 day ago

Денеска е Св. маченици Гуриј, Самон и Авив (Божикен пост)

НА ДЕНЕШЕН ДЕН2 days ago

НА ДЕНЕШЕН ДЕН: Леонард Готхилф Мазинг пред 132 години во Естонија ја одбранил првата докторска дисертација за македонскиот јазик 

Вести2 days ago

Црквата со јасна порака: Историската комисија да ги тргне рацете од Охридската архиепископија

Вести2 days ago

Koj е Костадин Костадинов кој среде Скопје порача дека сме Бугари: Има проруска партија и најмногу мрази Македонци, Роми и мигранти

Историја

ЛЕГЕНДИ23 hours ago

Борис Сарафов (1872 – 1907)

Борис Сарафов (12 јули 1872 – 28 ноември 1907) бил македонски револуционер, раководител и војвода. Бил водач на Врховниот Македонски...

ЕНЦИКЛОПЕДИЈА1 week ago

Иконописецот Гаврил се потпишал Македонец во 1897-ма кога Тито што ги „измислил“ Македонците имал само 5 години

Македонците од Пиринска Македонија објавуваат сведоштво од црквата Св. Архангел Михаил во Берово, каде иконописецот во 1897 година се потпишал...

ЛЕГЕНДИ4 weeks ago

Димитар Богоевски – Мите (1919 -1942)

Димитар Богоевски – Мите (31. X. 1919 – 12. IX. 1942) е Македонски поет и револуционер, народен херој. Познат како...

ЛЕГЕНДИ1 month ago

Димитрија Чуповски (1878 – 1940)

Димитрија Чуповски (Папрадиште, Велешко, 8. XI 1878 – Ленинград, СССР, 29. Х 1940) – е македонски деец, еден  најистакнатите афирматори...

ЕНЦИКЛОПЕДИЈА1 month ago

23.октомври 1893 – Во Солун е основана Внатрешната Македонско-Одринска Револуционерна Организација (ВМОРО)

Ввна точка на дејноста на ВМОРО е организирањето на Илинденското востание во 1903 година во Македонија и на Преображенското востание...

ЕНЦИКЛОПЕДИЈА2 months ago

Јосип Броз Тито на 11 Октомври во Скопје

Денес е 11 Октомври Денот на востанието на македонскиот народ во 1941 годин против фашистичкиот окупатор во Македонија и со тоа...

ЛЕГЕНДИ2 months ago

Ламбо Василев

Ламбо Василев (1876 – ?) е македонски револуционер, член на Македонската револуционерна организација. По професија бил столар. Во 1902 година...

ЛЕГЕНДИ2 months ago

Димитар Мирчев (1865 – 1938)

Димитар Мирчев (23. X 1865 – 13. VI 1938) е македонски деец и револуционер,  член на ЦК на ТМОРО. Познат...

ЕНЦИКЛОПЕДИЈА2 months ago

Карта од Македонија која се криеше од јавноста

Вистината за Македонија една и единствена , кога немало Грци , Бугари , Срби и Албанци како најстара нација 10.000...

ЕНЦИКЛОПЕДИЈА2 months ago

НАД 80% ОД АВТОРИТЕ НА Т.Н. „СТАРОГРЧКА МИТОЛОГИЈА“ НЕ БИЛЕ ХЕЛЕНИ!

Деновиве на Youtube се поставени четвртата и петтата епизода од  документарната серија во пет епизоди под наслов „ПОТОМЦИТЕ НА АЛЕКСАНДАР...