Connect with us

НА ДЕНЕШЕН ДЕН

Архимандрит Дамаскин: Слово на Собор на 12 апостоли – ПАВЛОВДЕН

Published

on

Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух, Амин. Драги браќа и сестри, апостолите се ѕвезди на духовното небо, реки на Духот, столбови на Црквата, која затоа и се нарекува апостолска. Дали да ги пофалиме? Не сме достојни. А на нив не им се ни потребни пофалби. Тие имале посебни благослови и примиле посебни дарови за своето дело. Навистина е восхитувачко тоа што сите тие потекнувале од различни краеви и дека секој од нив имал различен карактер, а сепак биле обединети. Црквата ги воспева како „разделени телесно, а обединети во Духот“. Дванаесет тела но една душа, еден дух, една мисла, едно чувство. Што е тоа што ги обединувало? Лицето на нашиот Господ Исус Христос, верата во Христа. Тие верувале непоколебливо. И ние велиме дека веруваме, но нашата вера не може да се спореди со верата на апостолите. Богочовекот Христос, драги браќа и сестри, многу подлабоко и повеќе ги познава луѓето отколку што тие самите се познаваат. Он знаел дека само тие прости и простодушни рибари, кои живеат во Божјата природа и Му се поблиски на Бога, ќе ја примат и ќе ја усвојат со сета душа Неговата блага вест и за неа ќе поднесат најголеми жртви, како што и поднесоа. А покрај тоа, тие рибари беа луѓе со голема вера и чисти срца. Кога Христос ги испрати своите апостоли да им го проповедаат Евангелието на сите народи, ги испрати со овие зборови: „ВЕ ПРАЌАМ КАКО ОВЦИ МЕЃУ ВОЛЦИ. НО, ЈАС СУМ СО ВАС. Нема да ве оставам сами. Не грижете се ниту мислете што однапред ќе говорите, зашто нема вие да говорите туку Духот свети. Во светот ќе имате маки, но не грижете се, зашто Јас го победив светот“. Во простотата и чистотата на срцата и во големата вера на апостолите се пројавила силата Божја, со која апостолите го победија стариот пагански свет и благата вест Христова ја пронесоа низ сите народи. Во тогашното општество, грубо и потонато во пороци, зборовите братска љубов и милосрдие беа непознати. Но, каков и мраз да има во душите и срцата човечки, љубовта како сонце сѐ топи. А апостолите говореа за божествената љубов Христова кон луѓето, Кој заради нас и заради нашето спасение слезе од небото и стана човек, Кој беше распнат и воскресна, Кој се вознесе на небесата и Кој повторно ќе дојде да им суди на живите и на мртвите и на Неговото Царство не ќе има крај. И така, со силата на Духот Свети, преку апостолите Христови, настана голема, епохална преобразба на човечкото општество и многу волци, меѓу кои Христос ги испрати Своите апостоли, постанаа луѓе, нови луѓе, деца Божји – Христијани. И така се зацврстила Црквата Христова, таа тврдина, која ни вратите на пеколот нема да ја надвладеат. За Христовото Евангелие апостолите претрпеа најужасни маки и страдања. Тие, речиси сите, со својата крв го запечатија учењето кое го проповедаа. Сите тие ги завршија своите подвизи со маченичка смрт. Но, нивните маки ги правеа само да бидат уште поцврсти во верата и уште поблиски на Бога. „ Кој ќе нѐ одвои од љубовта Божја?“ – прашува апостол Павле. И самиот веднаш одговара: „Сигурно знам дека ни смртта, ни животот, ни сегашноста, ни иднината, ниту, пак, некоја друга твар ќе може да нѐ оддели од љубовта Божја во Христа Исуса, нашиот Господ“ (Рим. 8: 35, 38, 39). Со таа пламена љубов и преданост на Господа Спасителот тие можеа да ги издржат толку големите напори и маки, заради величенствените начала на Божјиот закон. Мотивирани со таа љубов, и нам ни ги оставија во аманет, усно и писмено, тие возвишени Божји заповеди: Да имате жива вера во Бога. Да го почитувате и да го сакате Бога со сето свое срце и со сета своја душа. Не се врзувајте за овој суетен свет. Оти пријателството на овој свет е непријателство на Бога. Имајте на ум дека сте гости тука на земјата, оти сте жители на вечноста. Вашата душа е бесмртна. Бидете пријатели на Бесмртниот. Живејте според Неговот Евангелие. Сакајте ги ближните. Правете им добрини. Сакајте ја правдата и секогаш правично постапувајте. Бидете со милостиво срце. Чувајте ја совеста чиста и душата света. Врвете по нас, по патот на верата и љубовта! Такви се заповедите на Божјиот закон, такви се и светите Христови апостоли. Тоа учење со векови се проповеда во светот. Со години и ние ги слушаме тие проповеди. И сите увидуваме дека така треба да постапуваме, ако сакаме животот да ни биде исполнет со мир, радост и задоволство. Но, покрај сето тоа, тие совети не се почитуваат. Особено во денешно време. Секој денес гледа дека верата во Бога слабее, се губи љубовта кон ближните. Правдата и правичноста ги нема во човековите дела и во животот. Кражби, измами и лаги се сретнуваат на секој чекор. Моралната расипаност зазема сѐ поголем замав. Совеста кај луѓето како да затапува сѐ повеќе и повеќе. Душата е темна и измачена. Животот е исполнет со неправди, насилства и срамни дела и станува сѐ потежок и понеподнослив. Кои се причините за губењето на верата и моралот? Зар сме сите последователи на Христа Спасителот? Зошто не се стремиме да ги исполниме заповедите на Неговиот евангелски закон? Зошто не можеме да ги исполнуваме советите на Неговите свети апостоли? Постојат повеќе пречки. Но сето тоа може да се изрази со зборовите: Ни пречи пријателството со светот. А апостолите ни велат: „ПРИЈАТЕЛСТВОТО ОД ОВОЈ СВЕТ Е НЕПРИЈАТЕЛСТВО НА БОГА“. Кој сака да му биде пријател на светот, не може да ги исполни Божјите заповеди за верата, љубовта, правдата и чесноста. Апостолите ги напуштија бројните земни грижи и појдоа по Христа. Тие поверуваа дека, што ќе го добијат царството Божјо и Неговата правда, ќе имаат исѐ друго. Во денешното општество се случува сосема спротивното. Таа силна вера веќе ја нема кај луѓето. Им пречат прекумерните земни грижи. Луѓето денес, иако во своето срце ја немаат правдата Божја, сакаат да имаат сѐ друго. Но, сето тоа тешко се постигнува без Божја помош. Во тие прекумерни земни грижи мнозина забораваат на најважното, забораваат на душата. Празниците кои се наменети за тоа не ги почитуваат. Црковното богослужение не се посетува. Не го слушаат ни евангелското и апостолското слово Божјо. Затоа верата кај нив слабее, а љубовта кон добрините и правдата се губи. Страста за богатството е втора пречка за исполнување на апостолските совети. Тие некогаш ги оставија сите свои мали земни блага, за да ги соберат на небото. Сега луѓето обратно постапуваат. Повеќето од нив како главна цел во животот си го поставуваат земното богатство. И не се воздржуваат до него да дојдат со највалкани средства. Во својата луда желба да се збогатат забораваат на верата и совеста, ја газат правдата и чесноста. Во ненаситната трка по парите, свесно или несвесно мнозина прават неправди, дури и груби грабежи и престапи. Трета пречка за исполнување на апостолските совети е жедта за наслади и задоволства. Во последно време таа жед е прекумерна. Повеќето од луѓето со неа се заразени. Голем број од луѓето само за тоа размислуваат. Мнозина ги упропастуваат своите имоти заради безумни уживања. Честопати тие уживања се од највалкана природа. Луѓето создаваат за себе уживања и задоволства без граници помеѓу дозволеното и забранетото. Сакаат постојано чашата на сладоста од овој свет да биде полна. И сите кои така алчно пијат од таа чаша се вистински пријатели на светот. Излишно е да се напомнува дека средствата за полнење на чашата со таква сладост честопати се плод на измами и престапи. Знаејќи дека пријателството од овој свет е непријателство на Бога, апостолите оставија сѐ што е земно и појдоа по Христа. За да бидеме пријатели на Бога, од нас се бара многу помалку. Се бара само да не се предаваме на земните грижи до таа мера, та да го заборавиме најважното спасението на душата. Да не заборавиме дека нѐ очекува праведниот Божји Суд. Апостолите го одбраа подобриот дел: да ја проповедаат верата, правдата и братската љубов и да ги всадат во срцата на луѓето и народите. Сите ние не можеме да бидеме такви апостоли, но сите можеме да одбереме добриот дел – да ги всадуваме верата, правдата и чесноста во нашите срца и да ги чуваме како очите во глава. А кој ги има во своето срце овие божествени добродетели, тој никогаш нема да побара незаконска добивка, ниту пак богатството ќе го земе како цел во својот живот. Никогаш во него нема да проговори желбата за гревовни уживања и валкани задоволства, ниту пак ќе стане верен пријател на светот наклонет кон гревот. Според тоа, штом нашиот дух се ослободи од мрежата на гревот и страстите, слободно ќе се вивне во висините кон Изворот на љубовта и правдата. Оти само тогаш кога нашиот дух ќе биде во близина на Бога, нашиот земен живот ќе биде светол и радосен. Тогаш сите ќе успеваме во правдата, набожноста, верата, љубовта, трпението и кроткоста. Свети славни апостоли Христови, молете Му се на Бога за нас, за и кај нас, во немоќта наша, да се пројави моќта и помошта Божја, за да бидеме способни да се одржиме во верата и на својот пат низ животот да истраеме со Христа. Амин.

Continue Reading
Advertisement Радио KISS FM – Македонска Радио Мрежа

НА ДЕНЕШЕН ДЕН

КАЛЕНДАР НА МПЦ: Денеска е Св. праведен Евдоким

Published

on

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 31 јули. Денеска е Св. праведен Евдоким. Свети Евдоким се роди во Кападокија во деветтиот век, во времето на византискиот цар Теофил. Кога порасна стапи во војничка служба како офицер. Но, Евдоким не се препушти на бурниот и бучен војнички живот, туку и како војник строго ги пазеше Христовите заповеди. Заради неговите големи добродетели уште како млад беше поставен за војвода на Кападокија. Се упокои на свои 33 години. Подоцна се покажа дека неговите мошти се беа сочувале цели, без никакви знаци на трулење и испуштаа добар мирис и многумина кои се допираа до нив добиваа исцелување од различни болести. Подоцна моштите му беа пренесени во Цариград. Според Католичкиот календар денеска е Св. Понцијан и Хиполит. Свети Понцијан бил папа кој управувал со црквата во третиот век за време на прогонствата на црквата кои ги спроведувал римскиот цар Максим Трачанин. Царот го прогонил свети Понцијан на островот Сардинија кој бил наречен остров на смртта. Таму тој умрел заедно со свештеникот Хиполит. На овие двајца светци, верниците им се молат за истрајност во верата.

Continue Reading

НА ДЕНЕШЕН ДЕН

КАЛЕНДАР НА МПЦ: Денеска е Св. Евдоким, Св. Јосиф од Ариматеја, Св. маченичка Јулита кападокиска и свештеномаченик Венимијам

Published

on

Денеска е 31 јули (стар стил) и се слават повеќе светци. Свети Евдоким е роден во Кападокија од благочестиви родители, Василиј и Евдокија. Во времето на царот Теофил (829 г. – 842 г.) Евдоким беше млад офицер во војската. Но и како војник вложуваше секаков напор за да живее според евангелските заповеди. Непорочно ја чуваше својата чистота и одбегнуваше да зборува со која и да е жена освен со мајка му; беше милосрден кон бедните, грижлив во читањето свештени книги и уште погрижлив во молитвите кон Бога. Одбегнуваше суетни забави и празнословие. „Сред метежот и суетата на светот, како крин меѓу трње и како злато насред оган“. Заради неговите необични добродетели царот го постави за војвода кападокиски. На таа висока положба Евдоким се грижеше да биде праведен пред Бога и кон луѓето. Но по Божја Промисла се упокои рано, во својата триесет и трета година. Неговите мошти се пројавија како целебни. Еден полуден човек се допре до неговиот гроб и оздраве, а и едно фатено дете се крена и стана здраво. По осумнаесет месеци неговата мајка го отвори ковчегот и го најде неговото тело како живо, без каков било знак на распаѓање. А од телото на светителот излегуваше прекрасен мирис. Подоцна моштите му ги пренесоа во Цариград и ги погребаа во новата црква на Пресвета Богородица, усторена од благочестивите родителите на овој праведен Евдоким. Благообразниот Јосиф, богат човек, член на еврејскиот Синедрион и потаен следбеник Христов (Матеј 27, 57; Јован 19, 38). Го симна Христовото тело од крстот и заедно со Никодим го положи во својата гробница. За ова беше окован од Евреите и фрлен во затвор. Но, таму му се јави воскреснатиот Господ и го увери во Своето воскресение. Потоа Евреите го пуштија од затворот и го протераа од татковината. Тој тргна да го проповеда Христовото Евангелие по светот, а таа вест ја донесе и во Англија, каде се упокои во Господа. Света Јулита е од Кесарија Кападокиска. Со соседот имаше спор околу имотот, па тој појде на суд и обвини Јулита дека е христијанка, што во тоа време значеше да биде фрлена надвор од законска заштита. Светата Јулита попрво се откажа од имотот одошто од верата. Но, злобните незнабожци не ја оставија мирна ниту после ова, туку ја фатија и ја мачеа и најпосле ја изгореа во оган, во 303 година. Оваа следбеничка на Христа ги даде имотот и телото за да си ја спаси душата за вечноста. Свештеномаченик Венијамин, митрополит Петроградски и Гдовски, и со него убиените свештеномаченик архим. Сергиј и маченици Јуриј и Јован (1922).

Continue Reading

НА ДЕНЕШЕН ДЕН

ДЕНЕСКА Е ПЕТ ОД 70-ТЕ АПОСТОЛИ: Сила патуваше со апостол Павле во Македонија и беше поставен за епископ во Коринт, каде мирно се упокои

Published

on

Денеска е 30 јули (по стар стил) и се слават Светите апостоли Сила, Силуан, Крискент, Епенет и Андроник. Сите се од седумдесетмината апостоли. Свети Сила беше испратен од Ерусалим во Антиохија со Павле и Варнава да го решат спорот меѓу верните околу обрезанието, односно дека не треба да се обрезуваат незнабожците кои преминуваат во христијанство (ДАп. 15, 22). По ова, Сила патуваше со Павле по Азија и Македонија и беше поставен за епископ во Коринт, каде мирно се упокои. Силуан им помагаше на двајцата врховни апостоли (1Пт. 5, 12; 2Кор. 1, 19). Како епископ во Солун се потруди многу и многу претрпе додека не го замени земниот живот со небесниот. Крискент му беше сотрудник на Светиот апостол Павле (2Тим. 4, 10), а потоа епископ во Галија, каде маченички пострада за Христа во времето на Трајан. Свети Епенет, кого го спомнува Светиот апостол Павле (Рим. 16, 5), беше епископ во Картагена. Андроник (Рим. 16, 7), епископ Панонски, се спомнува одделно, на 17 мај.

Continue Reading
Advertisement
Вести6 hours ago

Иранец тешко повреден додека работел во Македонија

Вести6 hours ago

Пожар во автомобил во Скопје

Вести6 hours ago

ФОТО: Еве каде се движи невремето од Кавадарци, УХМР најавува поројни врнежи

Вести14 hours ago

Лефков: Кој ќе одговараше ако суспектниот беше позитивен на мајмунски сипаници и ја ширеше заразата, неодговорната власт веднаш да се зафати со носење протоколи

Вести14 hours ago

Приведен крадец од Албанија, фатен на дело во Мала Речица

Вести14 hours ago

Дебарчанец физички ја нападнал својата сопруга, полицијата го приведе

Вести22 hours ago

Судот на барање на Обвинителството му го одзеде пасошот на Жан Митрев

Вести22 hours ago

Мисајловски од Маврово и Ростуше: Време е за промени и нови проекти за сите луѓе, време е сите заедно да создадеме нова иднина

Вести22 hours ago

Приведени 9 лица: Се испотепале во и околу угостителски објект во Гостивар

Вести22 hours ago

Пренџов до Груби: Ниту еден од опозициските пратеници нема да гласа за уставни измени, а ги има од власта кои што исто нема да гласаат!

ХРОНОЛОГИЈА3 weeks ago

ЧЕРЧИЛ ЗА НАШАТА ДРЖАВА: ЦЕЛАТА ИСТОРИЈА НА ЕВРОПА Е ПОВРЗАНА СО МАКЕДОНИЈА, ЗАТОА СИТЕ ЈА НЕГИРААТ

НА ДЕНЕШЕН ДЕН3 weeks ago

НА ДЕНЕШЕН ДЕН: Роден е Александар Македонски – од мајка му добил копнеж за херојска слава, од татко му Филип војничка дарба

Вести3 weeks ago

Перо Камиказа: Татко ми, кој е жив и е од Егејска Македонија, на 95 години ми рече да ви ги поставам следните прашања

НА ДЕНЕШЕН ДЕН3 weeks ago

НА ДЕНЕШЕН ДЕН: Бугарските фашисти во Софија ги стрелаа македонските поети и патриоти Никола Јонков Вапцаров и Антон Попов

Вести4 weeks ago

Арсова го растури Османи – министерот без одговори на забелешките за францускиот договор

Вести3 weeks ago

ГОВОРОТ НА ОМРАЗА НЕ ПОЧНАЛ ОД ВЧЕРА: Македонците ги мразат Бугарите, пишувал британскиот весник Тајмс уште во 1915 година

Вести4 weeks ago

Портпаролка на ЕК одбива да одговори: Дали македонскиот јазик е признаен од институциите на ЕУ?!

Вести4 weeks ago

Димитров со порака до власта: Ние Бугари нема да станеме, ама нема ни во ЕУ да се зачлениме

Вести3 weeks ago

Порака од внуката на Вера Циривири-Трена до власта: Ќе изгубите, вистината не се брише со потписи на предавници!

Вести4 weeks ago

Пратеник од ВМРО-ДПМНЕ со „сочен“ одговор до колега од СДСМ

НА ДЕНЕШЕН ДЕН3 months ago

НА ДЕНЕШЕН ДЕН: Oд предавство во Могила загинаа војводите Цветков и Дедо Андреја со 14 комити во бој со 300 души аскер

Вести3 months ago

КОВАЧКИ: Ковачевски и СДСМ да кажат дали знаеле и дали учествувале на средбите на Талат Џафери со лица кои се ризик за безбедноста

Вести3 months ago

Мицкоски: ВМРО-ДПМНЕ нема да поддржи отворање на Уставот

ХРОНОЛОГИЈА3 months ago

РАЃАЊЕ НА МАКЕДОНСКАТА НАЦИЈА ЕП 04

НА ДЕНЕШЕН ДЕН4 months ago

Денеска е Велигден

НА ДЕНЕШЕН ДЕН4 months ago

Свети Георгиј Исповедник

ХРОНОЛОГИЈА4 months ago

РАЃАЊЕ НА МАКЕДОНСКАТА НАЦИЈА ЕП 03

НА ДЕНЕШЕН ДЕН4 months ago

ВОЗБУДЛИВА ПРИКАЗНА ЗА МОШТИТЕ: Ова е вториот гроб на светиот Лазар во Ларнака на Кипар

Лајфстајл4 months ago

Концертен рекорд на Ацо Пејовиќ во СКОПЈЕ: Над 12.000 луѓе наизуст пееле, публиката „во транс“ на песните од Тома!

Вести4 months ago

ЗГРОЗЕН СУМ ОД ОВАА ДРЖАВА И СУДСТВО – се огласи таткото на загинатата Викторија, мајката се гушеше во солзи!

Историја

ЛЕГЕНДИ3 weeks ago

Антон Попов

Антон Попов (с. Игуменец, Петричко, Пиринска Македонија, 23. VII 1915 – Софија, 20. X 1942) – македонски поет, раскажувач, новинар,...

ЛЕГЕНДИ3 weeks ago

Никола Јонков Вапцаров

Никола Јонков Вапцаров (Банско, Пиринскиот дел на Македонија, 24. XI 1909 – Софија, 23. VII 1942) – е македонски поет...

ХРОНОЛОГИЈА3 weeks ago

ЧЕРЧИЛ ЗА НАШАТА ДРЖАВА: ЦЕЛАТА ИСТОРИЈА НА ЕВРОПА Е ПОВРЗАНА СО МАКЕДОНИЈА, ЗАТОА СИТЕ ЈА НЕГИРААТ

Винстон Черчил е еден од поважните политичари на 20 век. Најпознат е по неговата улога во Втората светска војна како премиер...

ЛЕГЕНДИ1 month ago

Петар Самарџиев  (1877 – 1906 )

Петар Самарджиев (1877 – 21.VI 1906 ) е македонски револуционер, Тиквешки војвода на Македонската револуционерна организација. Бил член на тајниот...

МАКЕДОНСКИ КРАЛЕВИ1 month ago

Последниот антички македонски крал Персеј (212-165 п.н.е) ,владеел од 179 до 168 година пред нашата ера. Тој бил син на...

ЛЕГЕНДИ1 month ago

Александар Кошка ( 1873 – 1907 )

Роден е роден 1873 година во влашкото село Гопеш, Битолско. Во Битола се школува во Романската гимназија, а потоа студира...

ЛЕГЕНДИ1 month ago

Александар Китанов – Сандо

Александар (Сандо) Китанов (1881 –23. XII 1906) е македонски учител, револуционер и војвода. Бил активен член на Македонската револуционерна организација...

ЛЕГЕНДИ1 month ago

Александар Евтимов (1874 – 1939)

Александар Евтимов (1874 – Софија, 1939) е македонски револуционер, преспански и прилепски војвода на ТМОРО, учител и публицист. Учествувал во...

ЛЕГЕНДИ1 month ago

Алберт Сониксен (1878 – 1931)

Алберт Сониксен (5. V 1878 – 16. VIII 1931) е американски новинар и публицист, кој ја поддржува македонската револуционерна борба....

ЕНЦИКЛОПЕДИЈА2 months ago

МИСТЕРИЈАТА ТРАЕ: Македонското национално прашање му пресуди на Кочо Рацин!?

Рацин бил смртно ранет, но не починал веднаш, туку неколку часа подоцна. Иако имало доволно време да биде однесен до...

Популарни вести