Американскиот тенисер открива: Сервисот на Ѓоковиќ е потценет

Американските тенисери Џон Изнер и Рејли Опелка, кој се меѓу најдобрите сервисери на светот, сметаат дека сервисот на српскиот тенисер е потценет.

Според статистиката за 2019 година, Ѓоковиќ е петти по бројот на освоени гемови на свој сервис, додека очекувано на првото место е Изнер, а иизненадувачки Опелка е трет. Токму двајцата тенисери сметаат дека сервисот на Ѓоковиќ е потценет.

Навистина не се зборува толку многу за неговиот сервис, што претставува еден начин на непочитување. Но тоа е бидејќи Новак прави се толку добро. Постојано се зборува за неговиот ритерн или движењето по теренот и ударите од основната линија кои се најдобри на светот. Но, тој толку добро ги погодува своите точки при сервирањето, неговата топка нема да оди 200-210 километри на час, но дефинитивно го подобри тој сегмент од играта.

Мислам дека и Новак пред 6-7 години ќе признаеше дека сервисот понекогаш му претставува слабост во играта. Но, сега тоа повеќе не е случај и затоа тој е најдоминантниот тенисер на светот, нема ниту една слабост во играта. Затоа е број 1 и еден од најдобрите на сите времиња, уште малку му недостасува за да го достигне рекордот по бројот на грен слем титули – вели Џон Изнер.

И Опелка е согласен дека сервисот на Ѓоковиќ е потценет.
МИслам дека тоа е така поради другите работи кои би прави многу подобро. Но, Новак навистина сервира многу добро. Освен тоа, со останатите сегменти од играта, речиси невозможно е да му го одземете сервисот – смета Опелка.

The post Американскиот тенисер открива: Сервисот на Ѓоковиќ е потценет appeared first on Слободен печат.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *