МАКЕДОНСКИ КРАЛЕВИ

Александар V (296-294)

Published

on

Александар V (умрел 294 п.н.е.) бил син на Касандар кој заедно со неговиот брат Антипатар II владеел како крал на Македонија од 297 п.н.е. до 294 п.н.е..

Подоцна брат му го истерал, па овој побарал помош од Деметриј I Опсадникот за да го поврати престолот. Деметриј успешно го победил Антипатар, но наместо да го врати Александар, наредил да го убијат.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Популарни вести

Exit mobile version